Balkans
Updated at:

Τι κρύβεται πίσω από την αγορά όπλων στα Βαλκάνια-Είναι πιθανή μια πολεμική αναμέτρηση Σερβίας-Κροατίας;

Κανείς δεν θέλει μια κούρσα εξοπλισμών στα Βαλκάνια, ακόμα κι αν είναι «μίνι». Τον περασμένο Μάιο, όταν η Κροατία αγόρασε 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Associated Press το περιέγραψε ως μέρος μιας «μίνι κούρσας εξοπλισμών» με τη Σερβία.

Τον Οκτώβριο, ο Economist ανέφερε σχετικά με το «ξεφάντωμα αγορών όπλων» της Σερβίας και τον στρατιωτικό προϋπολογισμό 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως με τον τίτλο «κούρσα εξοπλισμών στα Βαλκάνια».

Σε αυτήν την περίπτωση, η ανάλυση μπορεί να είναι απενεργοποιημένη, αλλά η ανησυχία είναι δικαιολογημένη. Ενώ η Σερβία και η Κροατία πράγματι γεμίζουν ταχύτατα τα αντίστοιχα οπλοστάσια τους, η περιγραφή της όλης διαδικασίας ως απλής κούρσας εξοπλισμών παρεξηγεί τη δυναμική που υπάρχει.

Πρόκειται για εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου στρατιωτικού υλικού που έχει απομείνει από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας, ενώ Βελιγράδι και Ζάγκρεμπ δεν οδηγούνται από στρατηγικό ανταγωνισμό ή φόβους σύγκρουσης μεταξύ τους.

Αντίθετα, οι ελίτ και στις δύο χώρες χρησιμοποιούν τη διαδικασία αγοράς νέων όπλων για να προωθήσουν ευρύτερους στόχους εξωτερικής πολιτικής και, το πιο σημαντικό, να βελτιώσουν την εσωτερική πολιτική τους θέση.

Η προοπτική ενός πολέμου δεν είναι ρεαλιστική, αλλά η χρήση της προμήθειας όπλων ως ευκαιρία για προβολή ισχύος μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Τα τελευταία έξι χρόνια, Σέρβοι και Κροάτες πολιτικοί ηγέτες τροφοδότησαν με χαρά την αφήγηση μιας κούρσας εξοπλισμών καθώς συμμετείχαν σε μια σειρά από αγορές όπλων υψηλού προφίλ.

Τα καλά νέα είναι ότι οι πραγματικές προμήθειες μερικές φορές έχουν μείνει πίσω από τη ρητορική και, μέχρι σήμερα, καμία πλευρά δεν έχει υπερβεί τις διατάξεις για τον έλεγχο των όπλων της συμφωνίας του Ντέιτον.

Η συζήτηση για έναν περιφερειακό αγώνα εξοπλισμών ξεκίνησε το 2015 όταν η Κροατία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να της δωρίσουν 16 συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης M270 της Lockheed Martin, οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο νυν πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, τότε πρωθυπουργός, απάντησε ανακοινώνοντας: «Ή θα πρέπει να αλλάξουν γνώμη ή θα πρέπει να βρούμε μια απάντηση σε αυτό».

CONTINUE READING

Η Ρωσία 

Η Σερβία άρχισε ταχύτατα να αναζητά απάντηση στρέφοντας το βλέμμα της στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης το 2016 στο Βελιγράδι, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αύξησε τις προσδοκίες προτείνοντας τους πυραύλους S-300 ως δώρο στον Βούτσιτς.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, οι εντάσεις αυξήθηκαν όταν η κροατική κυβέρνηση ανέφερε  στρατιωτική συγκέντρωση σερβικών δυνάμεων ως πιθανή βάση για την επαναφορά της στράτευσης κληρωτών.

Τελικά, ούτε η Κροατία  παρέλαβε εκτοξευτές πυραύλων από τις  ΗΠΑ, ούτε η Σερβία τους ρωσικούς πυραύλους S-300.

Παρά την έντονη ρητορική, και οι δύο χώρες αντιμετώπισαν οικονομικούς περιορισμούς και οι μεγάλες δυνάμεις που τους “φλέρταραν”, αποδείχτηκαν λιγότερο “χουβαρντάνδες” από όσο υπολόγιζαν.

Ωστόσο, Βελιγράδι και Ζάγκρεμπ επέμειναν στην αναζήτηση νέων όπλων, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια σε αμυντικές συμφωνίες τα τελευταία χρόνια.

Το 2017 η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία της Σερβίας, η Yugoimport-SDPR, ανέπτυξε έναν τακτικό πύραυλο Šumadija με βεληνεκές άνω των 280 χιλιομέτρων.

Για να αυξήσει τις δυνατότητές αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της, η Σερβία παρέλαβε μαχητικά αεροσκάφη MIG-29 από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία το 2021.

Μέσω ενός συνδυασμού πωλήσεων και δωρεών η Ρωσία παρείχε επίσης στο Βελιγράδι ελικόπτερα Mi-35 και Mi-17, άρματα μάχης T-72MS, BRDM- 2MS τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης και αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα  Pantsir S1.

Η Σερβία σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 30 στρατιωτικά ελικόπτερα τα επόμενα δύο χρόνια, μερικά από την ευρωπαϊκή πολυεθνική Airbus και μερικά από το Mil Moscow Helicopter Plant, θυγατρική της εταιρείας Russian Helicopters.

Αφού συμφώνησε να αγοράσει το γαλλικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος Mistral, το Βελιγράδι εξετάζει τώρα την αγορά του κινεζικού αντιαεροπορικού πυραύλου FK-3 και των ισραηλινών  πυραύλων SPIKE LR2.

Επιπλέον, η απόκτηση έξι κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών CH-92A, μαζί με την μεταφορά τεχνολογίας,  επέτρεψαν στην Σερβία να γίνει ο μεγαλύτερος κάτοχος drone στα Βαλκάνια.

https://www.youtube.com/watch?v=8fuyBviI3pk

Φορτώνει η Κροατία 

Η Κροατία, φυσικά, ακολουθούσε από δίπλα. Το 2015 και το 2016, το Ζάγκρεμπ απέκτησε 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα  Panzerhaubitze 2000 από τη Γερμανία και 16 ελικόπτερα Kiowa Warrior από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνέχεια παρέλαβε πυραύλους AGM-114 Hellfire από τη Lockheed Martin και, στα τέλη του 2020, υπέγραψε συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό 76 οχημάτων Bradley μαζί με τα συναφή πολυβόλα. Ωστόσο, όπως έχουν σημειώσει ειδικοί στον έλεγχο των όπλων, αυτές οι αγορές δεν έχουν ακόμη υπερβεί τους διεθνώς συμφωνημένους περιορισμούς.

Το άρθρο IV του Παραρτήματος 1Β της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον αποτελεί το θεμέλιο του ελέγχου των εξοπλισμών στα Δυτικά Βαλκάνια από το 1995, αρχικά υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και στη συνέχεια, από το 2015, με συμφωνία μεταξύ των υπογραφόντων κράτη της Σερβίας, της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου.

Στις πέντε κατηγορίες όπλων που καλύπτονται από το Άρθρο IV — άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, πυροβολικό, αεροσκάφη μάχης και ελικόπτερα μάχης, τόσο η Σερβία όσο και η Κροατία εξακολουθούν να βρίσκονται εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Θεωρητικά, η Κροατία και η Σερβία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα νέα τους όπλα σε μια μελλοντική βαλκανική σύγκρουση.

Ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές σημείωσαν ότι η Σερβία θα μπορούσε να αναπτύξει πυραύλους Šumadija εναντίον των γειτόνων της εάν συμμετείχαν σε άλλη εκστρατεία του ΝΑΤΟ εναντίον του Βελιγραδίου.

Τα drones που απέκτησε η Σερβία θα ήταν επίσης ισχυρά όργανα σε μια υποθετική μάχη στο Κοσσυφοπέδιο ή τη Βοσνία.

Εάν καταρρεύσει το status quo στη Βοσνία, οι συγκρούσεις που θα προέκυπταν θα ήταν αναπόφευκτα πολύ χειρότερες, τόσο για τη Σερβία όσο και για την Κροατία, αφού αμφότερες θα είχαν τότε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα νέα τους οπλοστάσια.

Τα κροατικά οβιδοβόλα και τα επιθετικά ελικόπτερα θα ήταν αποτελεσματικά στα πεδινά σερβο-κροατικά σύνορα, ενώ οι ισραηλινοί πύραυλοι SPIKE θα ήταν ένας πιθανός ισοσταθμιστής για τη Σερβία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, η Βοσνία ήταν σε μεγάλο βαθμό απούσα από τη ρητορική γύρω από τον επανεξοπλισμό τόσο στο Βελιγράδι όσο και στο Ζάγκρεμπ.

Το πιο σημαντικό, η έναρξη μιας νέας σύγκρουσης στα Βαλκάνια δεν έχει κανένα πολιτικό ή στρατιωτικό νόημα.
Πράγματι, δεν υπάρχει κανένας ρεαλιστικός στόχος που η Κροατία ή η Σερβία θα μπορούσαν να ελπίζουν να επιτύχουν επιτιθέμενοι η μία στην άλλη.

https://www.youtube.com/watch?v=JjsMSJtSsO4

Έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν εδάφη που κατοικούνται από εχθρικό πληθυσμό, ακόμη και για τους πιο ισχυρούς στρατούς.

Από το 1995, ούτε η κροατική μειονότητα στη Σερβία ούτε η σερβική μειονότητα στην Κροατία είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χρησιμεύσει ως θεμέλιο για τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες.

Επιπλέον, η Κροατία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009. Μια σερβική επίθεση στην Κροατία θα ενεργοποιούσε τη ρήτρα συλλογικής άμυνας εντός του άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, προκαλώντας την απάντηση του ΝΑΤΟ κατά του Βελιγραδίου.

Ομοίως, το ΝΑΤΟ έχει ακόμα 3.600 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο ως μέρος της Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου, διασφαλίζοντας ότι η σερβοαλβανική διαμάχη για το Κοσσυφοπέδιο δεν θα επιλυθεί στρατιωτικά.

Θα ήταν επίσης ανόητο για την Κροατία να ξεκινήσει μια επίθεση. Ο φόβος μπροστά σε ένα πόλεμο ανταρτών έπαιξε ρόλο στην απόφαση του ΝΑΤΟ το 1999 να μην στείλει χερσαία στρατεύματα εναντίον της Σερβίας.

Αν αυτή η απειλή ήταν αρκετή για να αποτρέψει το ΝΑΤΟ, αρκεί για να αποτρέψει την Κροατία.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Σερβίας είναι πολύ διαφορετικές τώρα από ό,τι το 1999.

Αν και η Σερβία δεν επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι μέλος του προγράμματος Συνεργασίας για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ και το Σχέδιο Δράσης Ατομικής Συνεργασίας αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας, μη μέλους με τη συμμαχία.

Επιπλέον, η διεξαγωγή πολέμου έχει γίνει ακριβή για τις δύο  πρωτεύουσες. Γι' αυτό η Κροατία αντικατέστησε τη στρατιωτική της θητεία με επαγγελματικό στρατό το 2008 και η Σερβία έκανε το ίδιο το 2011.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι μια αυξανόμενη ανησυχία στην Κροατία τα τελευταία χρόνια, εμποδίζοντας τον αμυντικό σχεδιασμό.

Ο σερβικός στρατός βιώνει μια συνεχή απώλεια του επαγγελματιών στελεχών. Η περιοχή στο σύνολό της υστερεί σε κοινωνικοοικονομικούς όρους και βιώνει δημογραφική πτώση.

Αυτό όχι μόνο στερεί από τους τοπικούς ηγέτες τα χρήματα και το ανθρώπινο δυναμικό για να πολεμήσουν έναν παρατεταμένο πόλεμο, αλλά περιορίζει επίσης τα λάφυρα που οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να ελπίζει να πετύχει μέσω της νίκης.

Επομένως, εάν δεν προετοιμάζονται για πόλεμο, γιατί το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ αγοράζουν τόσα όπλα;
Και οι δύο χώρες πραγματοποιούν καθυστερημένο στρατιωτικό εκσυγχρονισμό ενώ χρησιμοποιούν τη διαδικασία για να επιτύχουν άλλους στόχους.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η Σερβία και η Κροατία προσπαθούν και οι δύο να τοποθετηθούν ανάμεσα στις αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη και στην επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

https://www.youtube.com/watch?v=bJr2le2_Sc0

Όσο η Δύση αντιλαμβάνεται τη Ρωσία ως απειλή, η Σερβία έχει την ευκαιρία να παίξει ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον.

Σε αυτήν την πράξη εξισορρόπησης, η συγκέντρωση όπλων είναι ταυτόχρονα σκοπός και μέσο. Η Σερβία θέλει να μπορεί να αγοράζει όπλα από όλες τις πλευρές. Ελπίζει επίσης ότι η ύπαρξη ενός ισχυρού στρατού θα ενισχύσει την θέση της από όλες τις πλευρές επίσης.

Η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία είναι ένας τρόπος για τη Σερβία να αυξήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη με τη Δύση σε εκκρεμή ζητήματα όπως η διαμάχη του Κοσσυφοπεδίου.

Η Σερβία γνωρίζει ότι η απρόκλητη χρήση στρατιωτικής δύναμης σε θέατρα όπως η Βοσνία ή το Κοσσυφοπέδιο θα προσέλκυε τη δυτική εχθρότητα και παρέμβαση.

Ωστόσο, το Βελιγράδι εξακολουθεί να πιστεύει ότι με περισσότερα όπλα στη διάθεσή του μπορεί να τα πάει καλύτερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Κροατία, με τη σειρά της, χρησιμοποίησε την ίδια περιφερειακή δυναμική για να ανυψώσει τη θέση της στη Δύση.

Ως ένα από τα νεότερα μέλη τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ζάγκρεμπ προσπάθησε να παρουσιαστεί ως δυτικό προπύργιο σε μια επικίνδυνη περιοχή, που αντιμετωπίζει τη ρωσική ανάμειξη και μια απρόβλεπτη Σερβία.

Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Κροατίας του 2017 δεν αναφέρει τη Σερβία ως κύρια απειλή, αλλά αναφέρεται στη «νοτιοανατολική γειτονιά» της χώρας ως «πηγή πιθανών προκλήσεων».

Ο αμυντικός εκσυγχρονισμός χρησιμεύει στην προώθηση της Κροατίας ως βάσης περιφερειακής σταθερότητας. Βοηθά επίσης την Κροατία να διατηρήσει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2%.

Πράγματι, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε ότι η αγορά αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία οδηγεί τις αμυντικές δαπάνες της Κροατίας πέρα ​​από το όριο του ΝΑΤΟ.

CONTINUE READING

Το αφήγημα της κούρσας εξοπλισμών τροφοδοτεί επίσης την έλλειψη διαφάνειας στον αμυντικό τομέα.


Τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξε αξιοσημείωτη μείωση της διαφάνειας του αμυντικού τομέα της Σερβίας, ιδιαίτερα στα οικονομικά και τις προμήθειες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ορισμένες κακές πρακτικές νομιμοποιήθηκαν. Για παράδειγμα, οι νομικές τροποποιήσεις επέτρεψαν στην κυβέρνηση να κηρύξει ως εμπιστευτικές ολόκληρες κατηγορίες δεδομένων υπό το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

Μία από τις κατηγορίες που χαρακτηρίστηκε ως εμπιστευτική το 2016 ήταν η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Ως εκ τούτου, το σερβικό κοινό δεν μπορεί να βρει επίσημα αρχεία σχετικά με το προσωπικό στο αμυντικό σύστημα, και λιγότερο από όλα, τη διαρροή προσωπικού.

Οι εντυπωσιακές αναφορές για τα όπλα και τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό συμβαδίζουν με την αποτροπή του κοινού από το να μάθει για το στρατιωτικό προσωπικό που εγκαταλείπει την υπηρεσία λόγω μη ικανοποιητικών συνθηκών.

Αν αυτές οι πληροφορίες ήταν πιο άμεσα διαθέσιμες, θα κατέστρεφαν την εικόνα μιας κυβέρνησης που φροντίζει καλά τον στρατό, που ένας από τους πιο σεβαστούς εθνικούς θεσμούς στην χώρα.

Η έλλειψη διαφάνειας στις προμήθειες στον τομέα της άμυνας οδηγεί επίσης τις αντιλήψεις για μια κούρσα εξοπλισμών.

Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας δεν αναφέρει εμπιστευτικές προμήΟι στρατιωτικές δαπάνες εξαιρούνται από το νόμο της Σερβίας για τις δημόσιες συμβάσειςθειες, ούτε παρέχει εφάπαξ ποσό των συνολικών χρημάτων που δαπανήθηκαν.

Επίσης δεν δημοσιεύει εάν, πότε ή με ποιον υπογράφονται εμπιστευτικές συμβάσεις προμηθειών.
Ακόμη και το 2019, όταν η νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις τροποποιήθηκε για να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το φάσμα των εξαιρέσεων για την εθνική ασφάλεια διευρύνθηκε.

Σε αντίθεση με την Κροατία, τα έγγραφα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού δεν αποκαλύπτονται στο κοινό.
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τρόπος να καθοριστεί εάν οι δαπάνες της κυβέρνησης συμβαδίζουν με τον δικό της στρατηγικό σχεδιασμό.

Αντίθετα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοινώνουν τις πωλήσεις όταν τους βολεύει.
Ως μέλος του ΝΑΤΟ, το επίπεδο διαφάνειας οικονομικών και προμηθειών της Κροατίας είναι υψηλότερο από αυτό της Σερβίας, μέχρι όμως ένα σημείο.

Για να φτάσει στο όριο των δαπανών του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, η Κροατία έκανε ένα τέχνασμα τήρησης βιβλίων, συμπεριλαμβάνοντας τις συντάξεις βετεράνων πολέμου στις στρατιωτικές της δαπάνες.

Για την κυβέρνηση στο Ζάγκρεμπ, η αντισερβική ρητορική βοήθησε επίσης στην καταστολή της συζήτησης σχετικά με την τελευταία της αγορά μαχητικού αεροσκάφους για υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι κίνδυνοι της εσωτερικής πολιτικής Μέχρι σήμερα, η αφήγηση της κούρσας εξοπλισμών έχει λειτουργήσει καλά για τους ηγέτες τόσο στο Ζάγκρεμπ όσο και στο Βελιγράδι.

Όταν το εντυπωσιακό ρεπορτάζ για τις πωλήσεις όπλων συνδυάζεται με στρατιωτικές ασκήσεις και κινήσεις όπως η επανεισαγωγή της στρατολογίας, πυροδοτεί κλιμακούμενη ρητορική από όλες τις πλευρές.

Οι πολιτικοί ηγέτες και τα μέσα ενημέρωσης είναι πολύ ικανοί να υποκινούν τις εντάσεις και να κερδίζουν φήμη, προκειμένου να αποφύγουν τη λογοδοσία για τα δικά τους έργα.

Η εμπρηστική εθνικιστική ρητορική είναι μια δοκιμασμένη συνταγή στην περιοχή για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων και την εκτροπή της προσοχής από τη διαφθορά και τα οικονομικά προβλήματα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αφήγηση της «κούρσας εξοπλισμών» κορυφώνεται συνήθως κατά τις προεκλογικές περιόδους.

Τόσο η Σερβία όσο και η Κροατία είχαν βουλευτικές εκλογές το 2016, τη χρονιά που πρωτοεμφανίστηκε η αμυντική κούρσα.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Σερβία, τα πρωτοσέλιδα ήταν γεμάτα από αναφορές για την άφιξη των αεροσκαφών MIG-29 από τη Ρωσία.

Οι τίτλοι ανακοίνωσαν ότι «Ο Πούτιν θα υπερασπιστεί τη Σερβία με όπλα» και «Ο Σερβικός Στρατός θα βρυχάται όταν φτάσουν τα νέα MIG».

Η επιστροφή στις ένοπλες εχθροπραξίες της δεκαετίας του 1990 είναι απίθανη, αλλά η τρέχουσα διαδικασία εξακολουθεί να είναι ανησυχητική.

Είναι επικίνδυνο γιατί δηλητηριάζει περαιτέρω τις ήδη δύσπιστες σχέσεις μεταξύ των περιφερειακών κρατών. Επιπλέον, διαιωνίζει την κακή κατάσταση της τοπικής διακυβέρνησης.

Ο πόλεμος είναι απίθανος, αλλά δεν χρειάζεται να ριχθούν σφαίρες για να προκληθεί η ζημιά. Η Σερβία και η Κροατία έχουν κάθε δικαίωμα να εκσυγχρονίσουν τα απαρχαιωμένα οπλοστάσια τους, ιδίως υπό το φως του τεχνολογικού μετασχηματισμού που αλλάζει το παγκόσμιο τοπίο ασφάλειας.

Το πιο σημαντικό είναι πάντως, μπορούν να εγκαταλείψουν τη ρητορική μιας κούρσας εξοπλισμών. Η άμυνα και η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να μείνουν εκτός εσωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια όπου οι ιστορικές πληγές άργησαν να επουλωθούν, αναφέρει ο Vuk Vuksanovic και η Marija Ignjatijevic.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR