Armed Conflicts

Αιγυπτιακά Su -35SE καταλήγουν στο Ιράν: το deal που ανατρέπει το παιχνίδι στην περιοχή

Το Ιράν αναζητά αμυντικές δυνατότητες όσον αφορά την άμυνα, έναντι των αεροπορικών επιδρομών και των αεροπορικών επιθέσεων, επομένως πιο ικανούς πυραύλους εδάφους-αέρος, μαχητικά αεροσκάφη (προφανώς ακριβά), όπλα αέρος-εδάφους μεγαλύτερης εμβέλειας και όπλα κατά πλοίων.

Οι Κινέζοι και οι Ρώσοι, βλέπουν το Ιράν ως μια αγορά που θέλουν να επιδιώξουν. Όσον αφορά τα συμβατικά συστήματα, τόσο οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης όσο και ο τακτικός στρατός, ιδιαίτερα στην Πολεμική Αεροπορία αλλά δεν περιορίζονται σε αυτήν, διαθέτουν παλαιωμένα συστήματα  που παραδόθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1990.

Το Ιράν είναι κοντά στη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μαχητικών Su-35 και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Αυτό αναφέρει το διεθνές διαδικτυακό έντυπο Aviacionline, με βάση πληροφορίες Ιρανού στρατιωτικού παρατηρητή.

Ο αμυντικός αναλυτής Babak Tagwai ,είπε ότι ήδη τον Ιανουάριο του 2022, το Ιράν και η Ρωσία σκοπεύουν να υπογράψουν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα περιλαμβάνει την αγορά μαχητικών Su-35, S-400 αντιαεροπορικοί πύραυλοι και ένα στρατιωτικό δορυφόρο.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την αγορά τουλάχιστον 24 βαρέων μαχητικών Su-35SE. Πολλά από αυτά τα αεροσκάφη έχουν ήδη κατασκευαστεί, καθώς αποτελούν μέρος μιας ακόμη εκκρεμούς παραγγελίας από την Αίγυπτο. Μετά την υπογραφή ( 2018) σύμβασης για την προμήθεια 26 μαχητικών αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, η Αίγυπτος επρόκειτο να γίνει ο πρώτος πελάτης του Su-35 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εμπόδιο για την ολοκλήρωση της επιχείρησης ήταν το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Αίγυπτο, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία των Su-35.

Δεδομένου ότι η Αίγυπτος έχει ήδη πληρώσει και τα ίδια τα αεροπλάνα έχουν κατασκευαστεί, η σύμβαση δεν μπορεί πλέον να ακυρωθεί. Αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι το Κάιρο εξουσιοδότησε τη Russian United Aircraft Corporation (UAC), να μεταπωλήσει το Su-35 για δικό της λογαριασμό. Ο πιο πιθανός αγοραστής φαίνεται να είναι το Ιράν, το οποίο θα πληρώσει για 24   Su-35  3 δισεκατομμύρια δολάρια.

CONTINUE READING

Η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, έχει ήδη επιλέξει 30 πιλότους των F-14A Tomcat, MiG-29 Fulcrum και F-4E Phantom II, που θα σταλούν στη Ρωσία για εκπαίδευση στο Su-35. Εάν η αμυντική συμφωνία υπογραφεί τον Ιανουάριο, η εκπαίδευση θα ξεκινήσει σχεδόν αμέσως και όλα τα 24 Su-35SE θα παραδοθούν μέχρι τα μέσα του 2022.

Μέρος της ρωσο-ιρανικής αμυντικής συμφωνίας, περιλαμβάνει επίσης την παράταση της διάρκειας ζωής, την γενική επισκευή και τον εκσυγχρονισμό 23 αεροσκαφών MiG-29 και 25 επιθετικών αεροσκαφών Su-24MK σε υπηρεσία με την ιρανική Πολεμική Αεροπορία.

Επιπλέον, το πακέτο όπλων που θα αποκτήσει το Ιράν, περιλαμβάνει την αγορά δύο μπαταριών αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400 για την ενίσχυση της προστασίας στρατηγικών περιοχών, όπως οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν (το οποίο το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει δημόσια ότι θα τους επιτεθεί αργά ή γρήγορα).

Αναφέρεται και η αγορά στρατιωτικού δορυφόρου, αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα πρόκειται για δορυφόρο παρατήρησης και αναγνώρισης ή για επικοινωνιακό δορυφόρο.

Αυτή η συμφωνία, εάν ολοκληρωθεί, θα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα του Ιράν προς τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών του. Το κόστος των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πληρωθεί εν όλω ή εν μέρει από το αργό πετρέλαιο. Αν και η Ρωσία είναι αυτάρκης στον ενεργειακό τομέα (και είναι σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου), αυτό είναι στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που μπορεί να πληρώσει το Ιράν.

Είναι λογικό να περιμένουμε μια παρόμοια ή ακόμη μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ Ιράν και Κίνας. Ο ασιατικός γίγαντας είναι σημαντικός εισαγωγέας πετρελαίου, επομένως η ανταλλαγή όπλων για πρώτες ύλες με το Ιράν είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Στις αρχές Ιουλίου 2020, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι η χώρα του πλησιάζει στην ολοκλήρωση μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Κίνα. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, ένα έγγραφο που διέρρευσε μεταξύ των δύο εθνών, υποδηλώνει ότι εισέρχονται σε μια 25ετή εταιρική σχέση ασφάλειας και οικονομίας. 

Επιπλέον, η πρωτοβουλία New Silk Road, η οποία στοχεύει στη σύνδεση της Κίνας με τις ευρωπαϊκές αγορές, όσον αφορά τις σιδηροδρομικές συνδέσεις μπορεί να περάσει από ολόκληρο το βόρειο Ιράν. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, ότι αυτό το σημαντικό εμπορικό έργο, δεν θα έχει κάποιου είδους συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Εξάλλου από τη ρωσική και την κινεζική σκοπιά, το Ιράν αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο παράγοντα προβληματισμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή,  καθώς δημιουργείται πολιτική, στρατιωτική και ηθική φθορά. Αυτή η συμμαχία παρέχει επίσης ένα εργαλείο για την κινεζο-ρωσική πίεση στην Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR