National affairs
Updated at:

Ύμνος Wall Street Journal στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Ξεκίνησαν με κυβέρνηση άκρας αριστεράς και επιταχύνθηκαν υπό την τρέχουσα- Άνθρωπός μας ο Κυριάκος

“Οι ΗΠΑ βλέπουν νέο φωτεινό σημείο στην Ευρώπη: Την Ελλάδα” τιτλοφορείται σημερινό άρθρο της Wall Street Journal που υπογράφει ο Daniel Michaels και σχολιάζει την νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τονίζοντας πως “αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, εξαγωγείς φυσικού αερίου και στρατός επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, της οποίας η πολύπαθη οικονομία ανακάμπτει”

Στον προβληματικό χάρτη της Ευρώπης της Ουάσινγκτον, η Ελλάδα που αντιμετώπιζε επί μακρόν προβλήματα έχει γίνει μια απροσδόκητη φωτεινή κηλίδα, λέει το άρθρο.

Και συνεχίζει:

Στην άμυνα και την ασφάλεια, τις ενεργειακές επενδύσεις και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, η χώρα που για χρόνια ενσάρκωνε τις ευρωπαϊκές κρίσεις είναι όλο και περισσότερο ένας εποικοδομητικός εταίρος για τις ΗΠΑ, καθώς και για τους γειτονικούς συμμάχους.

Υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται από τις ΗΠΑ εκφορτώνεται σε νέες γιγαντιαίες δεξαμενές αποθήκευσης κοντά στην Αθήνα. Αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Microsoft Corp. , η Pfizer Inc., η Tesla, Inc. και η Amazon.com Inc. τα τελευταία τρία χρόνια άνοιξαν ή ανακοίνωσαν τοπικές επενδύσεις, εισερχόμενες σε μια αγορά που επί μακρόν αγνοούσε η εταιρική Αμερική.

Εν τω μεταξύ, καθώς οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί, η Ελλάδα έχει γίνει ο νέος κόμβος του Πενταγώνου για τη μετακίνηση στρατευμάτων μέσω των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας. Η Αθήνα και η Ουάσινγκτον επέκτειναν τον Οκτώβριο τη συμφωνία αμοιβαίας άμυνας για να καταστήσουν το σύμφωνο αορίστου χρόνου, τερματίζοντας μια μακροχρόνια απαίτηση ετήσιας ανανέωσης.

Οι θερμότεροι δεσμοί είναι αξιοσημείωτοι επειδή ξεκίνησαν πριν από περίπου πέντε χρόνια υπό έναν ελληνικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της άκρας αριστεράς και επιταχύνθηκαν υπό την τρέχουσα κεντροδεξιά κυβέρνηση. Στις ΗΠΑ, η Ελλάδα έχει κερδίσει διακομματική υποστήριξη μέσω των κυβερνήσεων Μπάιντεν, Τραμπ και Ομπάμα.

https://youtu.be/-LTy8DogTu0

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει τις θέσεις των ΗΠΑ για τη Ρωσία, ανατρέποντας το μακροχρόνιο άνοιγμα της Αθήνας προς τη Μόσχα, και έχει καταστήσει την Ελλάδα λιγότερο φιλόξενη για τις κινεζικές επιχειρήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης με αμερικανική παιδεία βοηθά επίσης την προσπάθεια της Ουάσινγκτον για σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας τους δεσμούς με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής”.

Αναφέρεται βέβαια στην έγκριση της διακομματικής νομοθεσία για την ενίσχυση της αμερικανικής υποστήριξης προς τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και τον ρόλο της στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Η εταιρική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει νιώσει ποτέ πιο ισχυρή, πιο σημαντική ή πιο επίκαιρη από ό,τι σήμερα", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στη Wall Street Journal.

Το άρθρο πάντως σημειώνει : “Πριν ο κ. Μητσοτάκης αναλάβει τα καθήκοντά του το 2019, ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας, κατά καιρούς εξόργισε την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους υποστηρίζοντας την Κίνα και τη Ρωσία σε διεθνείς διαφορές. Πεινασμένη για επενδύσεις, η Αθήνα πούλησε μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις σε επενδυτές που συνδέονται με την Κίνα και τη Ρωσία.

Τώρα, το διπλωματικό κύρος της Ελλάδας αυξάνεται, καθώς η ταλαιπωρημένη οικονομία της ανακάμπτει από την κρίση του Covid-19, αν και παραμένει μεταξύ των πιο αδύναμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξαρτάται από τον εποχιακό τουρισμό -που περιελάμβανε μια πλημμύρα Αμερικανών αυτό το καλοκαίρι- και περιβάλλεται από προβληματικές χώρες.”

CONTINUE READING

Κατόπιν αναφέρεται σε δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. "Έχουμε μια ευθυγράμμιση συμφερόντων και μια κυβέρνηση που επικεντρώνεται στις σχέσεις με τις ΗΠΑ", αλλά και στους...αντιρρησίες αναφέροντας τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Για χρόνια, οι Έλληνες έβλεπαν την Ουάσιγκτον με επιφυλακτικότητα λόγω της υποστήριξής της σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 1967 και της έλλειψης ανοιχτής υποστήριξης προς την Ελλάδα στις συχνές διαμάχες της με την Τουρκία. Οι απόψεις άρχισαν να αλλάζουν πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν η κυβέρνηση Ομπάμα αφιέρωσε τεράστιες προσπάθειες για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και υπερασπίστηκε την υπόθεσή της στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Η προσέγγιση βασίστηκε σε μια φυσική συγγένεια: Μέχρι και τρία εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ελληνική καταγωγή και αμέτρητοι Έλληνες έχουν δεσμούς με τις Η.Π.Α. Αλλά οι θεσμικοί δεσμοί είχαν ατροφήσει.

Λίγο μετά την άφιξη του κ. Pyatt τον Ιούλιο του 2016, επισκέφθηκε το βορειοανατολικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μια πόλη με ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπου τοπικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες του είπαν ότι αισθάνονται ότι οι ΗΠΑ έχουν "αποχωρήσει". Ο κ. Pyatt, ο οποίος είχε μόλις υπηρετήσει ως πρέσβης στην Ουκρανία και παρακολούθησε τη Ρωσία να προσαρτά την Κριμαία, δήλωσε ότι επέστρεψε στην Αθήνα αποφασισμένος να μην ξανακούσει ποτέ ότι οι ΗΠΑ ήταν αόρατες στην Ελλάδα” αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει με τις αναφορές σε αμερικανικές εταιρείες που ήλθαν στην χώρα μας.

"Δεν θα μεταμορφώσουν την ελληνική οικονομία σε μια νύχτα, αλλά θέτουν τα θεμέλια", δήλωσε ο Νικόλαος Μπακατσέλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, ο οποίος βλέπει τα μεγάλα ονόματα να προσελκύουν άλλες μεγάλες εταιρείες.

https://youtu.be/EABJ_D1w_Xw

Ενεργειακά έργα

Πιο άμεσα, λέει η εφημερίδα, σημαντικά για την Ελλάδα είναι τα έργα που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της από τον άνθρακα και το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι παράκτιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και ένας νέος αγωγός που προμηθεύει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν - όλα αυτά αναπτύχθηκαν με την ενθάρρυνση της Ουάσινγκτον - μειώνουν την ενεργειακή εξάρτηση της Αθήνας από τη Μόσχα. Η χρηματοδότηση της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη ρέει τώρα σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

"Η Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος εταίρος των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση", δήλωσε ο κ. Pyatt.

Ο κ. Pyatt, αξιωματικός της Εξωτερικής Υπηρεσίας καριέρας που υπηρέτησε μια ασυνήθιστα μακρά θητεία στην Αθήνα, δήλωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις προσφέρουν ένα μάθημα καθώς η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να επανέλθει στην παγκόσμια σκηνή.

"Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη την εργαλειοθήκη της αμερικανικής κυβέρνησης", είπε για την πολυμέτωπη προσπάθεια να αποκρούσουμε τους αντιπάλους που είχαν εισχωρήσει βαθύτερα στις τοπικές επιχειρήσεις και την πολιτική. "Δεν μπορείς να καταπολεμήσεις κάτι με το τίποτα".

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR