Greek-Turkish Relations
Updated at:

Η Τουρκία προσπαθεί να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400 διασυνδέoντας την εξαίρεση της Ινδίας από αυτές για το ίδιο θέμα

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνομιλίες στο Ντουμπάι και στο Άμπου Ντάμπι πριν από την επαναληπτική επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Τσαβούσογλου μίλησε για τις επαφές και τις εντυπώσεις του στον αρχισυντάκτη του AKŞAM Μουσταφά Καρτόγλου, ο οποίος παρακολουθούσε το ταξίδι.

Τι μπορείτε να μοιραστείτε για τη συνάντησή σας με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ;

Ήταν πολύ ευχαριστημένοι από την επίσκεψή τους στην Άγκυρα και τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρό μας, τόσο από πλευράς θερμής υποδοχής, φιλοξενίας όσο και περιεχομένου των συνομιλιών. Το είπε και ο Εμίρης του Ντουμπάι κ. Μακτούμ. Ήταν  κάτι πολύ χρήσιμο και πολύ καλό, είπαν οι συμμετέχοντες της αποστολής.

Τον είδα αποφασισμένο και πρόθυμο να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία. Αυτή τη θέληση την είχαμε ήδη από καιρό. Στο παρελθόν δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε  διάφορα σημεία

 Τώρα όμως υπάρχει κοινή βούληση για βελτίωση των σχέσεων σε πολλούς τομείς, όχι μόνο για εξομάλυνση. Και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες. Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ήταν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά, υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από το παρελθόν.

https://www.youtube.com/watch?v=O2v6Cmkk_gA

Για παράδειγμα, τι χάθηκε σε αυτά τα 5 χρόνια; Πώς θα ήταν καλύτερο να γινόταν διάλογος, να μην υπήρχε διακοπή των επαφών, να υπήρχε συνεργασία σε κάποιους τομείς; Ποια ήταν τα αποτελέσματα επειδή δεν συνέβη; Δεν ισχύει μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για τη Λιβύη, τις διεθνείς σχέσεις, άλλα θέματα στην περιοχή μας.

Ισχύει και για τις σχέσεις μας με άλλες χώρες. Υπάρχουν σίγουρα μαθήματα που πρέπει να αντληθούν. Το κανάλι μας πρέπει να παραμείνει ανοιχτό. Επιπλέον, η επιδημία του Covid έδειξε σε όλους ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη αντί του ανταγωνισμού.

Η επιδημία έδειξε κάτι άλλο. Η διαφοροποίηση των πόρων είναι σημαντική στις αλυσίδες εφοδιασμού, το εμπόριο, τις επενδύσεις, το κεφάλαιο. Η προμήθεια, οι επενδύσεις και το εμπόριο από την πλησιέστερη περιοχή ή όσο το δυνατόν πιο κοντά είναι σημαντικά.

https://www.youtube.com/watch?v=XPgtj6UQa10

Οι επενδύσεις  ύψους 10 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε στην Άγκυρα δημιούργησε μια προσδοκία. Έχετε μιλήσει για επενδύσεις, τι είδους υλοποιήσεις μπορούμε να δούμε στο άμεσο μέλλον;

Επιτρέψτε μου να πω πρώτα αυτό. Δεν καταλαβαίνω γιατί το επικρίνουν οι πολιτικοί. Τι κάνει ο κόσμος για να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα του; Τι κακό κάνει όταν έρχονται άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία από μια ξένη χώρα; Αν θέλεις να αναπτυχθείς, αν θέλεις να παράγεις και να πουλάς, μπορεί να υπάρξουν συνεργασίες.

Πολλές εταιρείες στην Ευρώπη συνεργάζονται. Πόσες χώρες είναι εταίροι σε ένα έργο F-35 στις ΗΠΑ. Αυτή μπορεί να είναι η αμυντική βιομηχανία, αλλά δεν είναι σωστό να τη συνδέσουμε μόνο με την αμυντική βιομηχανία. Οι τουρκικές εταιρείες έχουν ήδη επενδύσεις εδώ και αυτές οι επενδύσεις αυξάνονται. Υπάρχει και στον τομέα του κεφαλαίου. Υπάρχει στην παραγωγή, υπάρχει σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων.

Βλέπουμε την επιθυμία τόσο των εταιρειών όσο και των κυβερνήσεων να επενδύσουν στην Τουρκία. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η Τουρκία είναι μια αξιόπιστη χώρα για επενδύσεις. Επιπλέον, η συμφωνία SWAP βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών. Αγορές με εθνικά νομίσματα. Βλέπουμε ότι και αυτά θα έχουν θετικά αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, ενώ οι πολιτικές σχέσεις εξομαλύνονται αργά, οι άλλες εμπορικές σχέσεις, οι οικονομικές σχέσεις και οι επενδύσεις προχωρούν πολύ πιο γρήγορα.

Σχεδιαζόταν γραμμή οδικών μεταφορών προς την Τουρκία μέσω Ιράν και Ιράκ. Πού βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το Ιράν σε αυτό;

Θα θέλαμε να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία οδικών μεταφορών. Στην πραγματικότητα, η προσφορά ήρθε από αυτούς, αλλά ήταν κάτι που θέλαμε και εμείς. Στείλαμε το σχέδιο συμφωνίας, τώρα διαπραγματευόμαστε. Εάν μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε, θα θέλαμε να το υπογράψουμε στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου μας.

Οι Ιρανοί είναι ένθερμοι υποστηρικτές, το ίδιο και το Ιράκ. Αυτό δείχνει πραγματικά πόσο σημαντικό είναι το έργο του αυτοκινητόδρομου και του σιδηροδρόμου για το οποίο μιλάμε από τα σύνορά μας μέχρι τον Περσικό Κόλπο. Ένα προϊόν που φτάνει στην Τουρκία από τα ΗΑΕ σε 30 μέρες ακτοπλοϊκώς,  θα φτάνει οδικώς σε 6-7 ημέρες. Ειδικά σε μια περίοδο ανασφάλειας του εφοδιασμού, αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.

Μίλησατε για τη Λιβύη;

Ανταλλάξαμε απόψεις, ειδικά στη Λιβύη, αν θα γίνουν εκλογές ή αν θα γίνει πρώτος γύρος. Μοιραστήκαμε τα ερωτηματικά  μας ειλικρινά. Επιπλέον, συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε και να συνεργαστούμε ο ένας με τον άλλον αντί να εναντιωνόμαστε ή να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλο στη διεθνή σκηνή, ειδικά στη Λιβύη.

Με αυτή την έννοια αξιολογήσαμε και τη Λιβύη. Για παράδειγμα, πήραν θέση εναντίον μας σε ορισμένες πλατφόρμες όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και ο Αραβικός Σύνδεσμος, και κάναμε κάποιους περιορισμούς σε αυτό ως θέμα αμοιβαιότητας. Αλλά στην πραγματικότητα δεν βρίσκουμε κάτι τέτοιο σωστό.

Θα υπάρξει συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα;

Θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας όχι μόνο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στον στρατιωτικό τομέα. Τους έχουμε μεταφέρει το μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μας για αυτό το θέμα.

Υπήρχαν ειδήσεις ​​ότι ήθελαν ένα drone από εμάς...

Δεν προέκυψε κάτι τέτοιο στη συνάντησή μας. Υπήρχαν επίσης ψευδείς ειδήσεις για την ASELSAN. Το θέμα μας είναι η αμυντική βιομηχανία γενικότερα.

Μπορούν να αναμένονται αυτά τα βήματα εξομάλυνσης με το Ισραήλ;

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε μιλήσει για το γεγονός  «και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τις αμοιβαίες ευαισθησίες».

Έκτοτε, δεν έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα. Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος τηλεφώνησαν επίσης στον Πρόεδρό μας και εξέφρασαν τις επιθυμίες τους σχετικά. Τουλάχιστον, υπάρχει μια τηλεφωνική συνομιλία όταν χρειαζόταν, η οποία δεν ήταν διαθέσιμη στην εποχή του Νετανιάχου.

Φυσικά, οι ευαισθησίες μας για την Παλαιστίνη, την Ιερουσαλήμ και το Χαρέμ-ι Σαρίφ δεν έχουν αλλάξει ποτέ. Λέμε πάντα.

Ακόμα κι αν υπάρξουν εξελίξεις στις σχέσεις μας με το Ισραήλ, όπως διάλογος κ.λπ., αυτές δεν θα συμβούν εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης, της Ιερουσαλήμ.

Τι γίνεται με τις σχέσεις με την Αίγυπτο;

Το στάδιο της ανάθεσης αμοιβαίων πρεσβευτών δεν έχει φτάσει ακόμη. Ο διάλογος συνεχίζεται. . Υπάρχουν και θετικές εξελίξεις , αλλά αυτό το σημείο δεν έχει φτάσει ακόμα, αλλά μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος.

Τι γίνεται με την Αρμενία;Ορίστηκε αμοιβαίος εκπρόσωπος για την εξομάλυνση με την Αρμενία. Έχει προγραμματιστεί συνάντηση;

 Οι εκπρόσωποι θα αποφασίσουν πού και πώς θα συναντηθούν.

Ποια θα είναι η σειρά προτεραιότητας των θεμάτων που θα συζητηθούν και πώς θα ενημερωθεί το Αζερμπαϊτζάν;

Πρώτα από όλα, θα μιλήσουν για τις προτεραιότητες και των δύο χωρών και τον τρόπο εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. Αφού ακούσουμε ο ένας τον άλλον, γίνεται επεξεργασία του οδικού χάρτη.

Το Αζερμπαϊτζάν θα εμπλακεί επίσης έμμεσα στη διαδικασία. Το Αζερμπαϊτζάν θα ενημερώνεται συνεχώς, καθώς και ο διορισμός εκπροσώπου, η έναρξη των πτήσεων τσάρτερ. Το Αζερμπαϊτζάν είπε «θα ήταν μια χαρά» κάτι τέτοιο

Κάνουμε βήματα όπως η εξομάλυνση των σχέσεων και το άνοιγμα των συνοριακών πυλών σε συντονισμό με το Αζερμπαϊτζάν. Τίποτα δεν ήταν έκπληξη για το Αζερμπαϊτζάν μέχρι σήμερα, ούτε θα συμβεί ούτε στο μέλλον. Λαμβάνουμε τις αποφάσεις μαζί με το Αζερμπαϊτζάν. Αν είναι να ανοίξουν τα σύνορα, θα τα ανοίξουμε μαζί. 

Η στάση της διασποράς σε αυτό το θέμα είναι κρίσιμη. Είναι δυνατόν οι Αρμένιοι πολίτες μας στην Τουρκία να διαδραματίσουν βοηθητικό ρόλο στη διαδικασία;

Ειδικοί εκπρόσωποι μπορούν επίσης να εξετάσουν αυτό το θέμα. Οι Αρμένιοι πολίτες μας σίγουρα συμβάλλουν σε πολιτικά, πολιτιστικά και εμπορικά ζητήματα. Μάλιστα, συμβολή είναι και τα μηνύματα που έχουν δώσει πρόσφατα και οι εξηγήσεις που υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία. Θα ήταν ωφέλιμο να τις εκμεταλλευτούμε σύμφωνα με τις εξελίξεις. Οι πολίτες της Αρμενίας μπορούν να έρθουν στην Τουρκία με την απόκτηση ηλεκτρονικής βίζας. Οι επιχειρηματίες πηγαινοέρχονται, εμπόριο υπάρχει ήδη. Όταν πήγα πριν από 10 χρόνια, υπήρχαν ακόμη και επαγγελματίες του τουρισμού από την Alanya για τρεχούμενα θαλάσσια σπορ. Δεν το αποτρέψαμε, ούτε μας πήραν την άδεια.

Ποια είναι η θέση της Ρωσίας και των ΗΠΑ για το θέμα της Αρμενίας ;

Η Ρωσία το υποστηρίζει ήδη. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι ΗΠΑ είπς υπενθυμίζοντας το μήνυμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν που εκφράζει την ικανοποίησή του λέγοντας ότι  "θέλω να λύσω τα προβλήματα"

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες χαμηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ;

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Ρώμη, ο Blinken είπε· «Υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας, θέλω να ομαλοποιήσω τις σχέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μου και να εξαλείψω αυτά τα προβλήματα. Ας δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό και ας αφήσουμε τους φίλους μας να αξιολογήσουν αυτά τα θέματα ένα προς ένα κάτω από τη σκέπη αυτού του μηχανισμού ».

Ας μιλήσουμε για το πώς να λύσουμε προβλήματα αφενός, και αφετέρου, ας εστιάσουμε στη θετική λύση. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε τόσο σε διμερή όσο και σε περιφερειακά ζητήματα. Έχουμε ετοιμάσει μια εργασία για αυτό το θέμα. Ο αναπληρωτής υπουργός μας, Sedat Önal, μετέφερε το μήνυμα στον Υφυπουργό των ΗΠΑ. Και το έδωσα στον Blinken κατά τη συνάντησή μας στη Ρίγα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Θα μας στείλουν και τις απόψεις τους. Έχει περάσει περίπου μια εβδομάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=CgRT_qR3z1U

Τι υπάρχει στο χαρτί;

Χωρίσαμε τα θέματα σε ομάδες. Στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία, αντιτρομοκρατία, δικαστικά θέματα και οικονομική και  εμπορική συνεργασία.

Είναι επίσης πιθανό για την Ινδία να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία. Ωστόσο, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία, παρουσίασε επιστολή για εξαίρεση της Ινδίας. Πώς αξιολογείτε;

Υπήρχε μια τέτοια πρωτοβουλία στο Κογκρέσο. Είπαμε στον Blinken, «Μπορεί λοιπόν να συμβεί όταν υπάρχει πολιτική βούληση». Μπορείτε λοιπόν να το κάνετε σε κάποιον άλλον αν θέλετε, μην χρησιμοποιείτε το Κογκρέσο ως δικαιολογία. Το ίδιο  είπε και ο Πρόεδρός μας στον Μπάιντεν.

Πότε θα είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα;

Θα ξεκινήσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR