Σύννεφα πολέμου συγκεντρώνονται πάνω από την Τεχεράνη, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, έχουν μπροστά τους τις συνομιλίες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η οποία πολύ σύντομα θα γίνει «πουκάμισο αδειανό» χωρίς πρόοδο, όπως δήλωσαν ανώτεροι Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί διπλωμάτες.
Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στο Ιράν από τον Ιούνιο, υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, πρόσθεσε επιπλέον σημεία σε εκείνα που είχαν διαπραγματευθεί οι μεταρρυθμιστές προκάτοχοί του.
Επιμένει από την αρχή του νέου γύρου συνομιλιών, να εγγραφεί σε καλή θέση "η πλήρης άρση των άδικων και απάνθρωπων κυρώσεων" που επιβλήθηκαν στο Ιράν.
Η Τεχεράνη πρότεινε δύο κείμενα στη διαπραγμάτευση, το ένα για τις κυρώσεις και το άλλο για τις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική δραστηριότητά της.
Σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό δίκτυο Press TV, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν Αλί Μπαγκερί , είπε πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις για την αναβίωση της συμφωνίας.
"Τα ευρωπαϊκά μέρη απέτυχαν να παρουσιάσουν οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για την επίλυση των διαφορών, σχετικά με την άρση των κυρώσεων", είπε ο Μπαγκερί αναφερόμενος στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
"Είναι η τελευταία ευκαιρία και είναι ζωτικής σημασίας να το πράξει. Δεν θα αφήσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα", είπε η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.
Το Ισραήλ θα ξεκινήσει μεγάλη άσκηση αυτή την άνοιξη προσομοιώνοντας το χτύπημα στο Ιράν
Το Πενταπόσταγμα είχε γράψει : Το χειρότερο σενάριο: Πρόβα τζενεράλε - ΗΠΑ και Ισραήλ σχεδιάζουν κοινές ασκήσεις για τελικό χτύπημα στο Ιράν.
Οι αρχηγοί άμυνας των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να συζητήσουν πιθανές στρατιωτικές ασκήσεις, που θα προετοιμάσουν το χειρότερο σενάριο καταστροφής των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εάν αποτύχει η διπλωματία και εάν το ζητήσουν οι ηγέτες των εθνών τους.
Αυτό ενισχύεται και από τον Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος σημείωσε ότι οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα σε μια τόσο ασταθή περιοχή, ενέχει τον κίνδυνο να συνεπάγονται επιπλοκές.
«Η πιθανότητα κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Σύμφωνα με την timesofisrael «Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν άσκηση μεγάλης κλίμακας πάνω από τη Μεσόγειο την άνοιξη, με δεκάδες αεροσκάφη να προσομοιώνουν ένα χτύπημα κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».
Τέτοιες ασκήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις του Ντένις Ρος, πρώην ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ και εμπειρογνώμονα στη Μέση Ανατολή, και άλλων για να σηματοδοτήσουν ανοιχτά στην Τεχεράνη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, εξακολουθούν να πιέζουν έντονα για να την εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Μάλιστα ο Ρος πρότεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε ίσως να σηματοδοτήσουν την προθυμία τους, να δώσουν στους Ισραηλινούς το Massive Ordnance Penetrator του αμερικανικού στρατού που καταστρέφει καταφύγια, μια βόμβα 30.000 λιβρών.
Η άσκηση θα είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και θα περιλαμβάνει δεκάδες αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-15, F-35 και μαχητικά F-16, κατασκοπευτικά αεροπλάνα Gulfstream G550 και τζετ ανεφοδιασμού.
Τα αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν την άσκηση πολύ έξω από τη Μεσόγειο Θάλασσα για να προσομοιώσουν την απόσταση, πάνω από 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια), που θα χρειαζόταν τα αεροσκάφη για να καταφέρουν ένα χτύπημα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η IAF διεξάγει ασκήσεις σε αυτές τις αποστάσεις. Νωρίτερα φέτος, ισραηλινά τζετ συμμετείχαν σε άσκηση υπό την ηγεσία της Ελλάδας πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Σε αυτό το σενάριο χρειάζεται προσοχή από την χώρα μας, καθώς ήδη ο τουρκικός τύπος μας εμπλέκει, αφού ήδη η Yeni Safak έγραψε: «Πρόβα επίθεσης Ισραήλ σε Ιράν στη Μεσόγειο - Θα χρησιμοποιηθεί ο ελληνικός εναέριος χώρος».
Το Ισραήλ ετοιμάζεται για άσκηση με σενάριο επίθεσης κατά του Ιράν στον ελληνικό εναέριο χώρο στη Μεσόγειο την άνοιξη του επόμενου έτους, ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η άσκηση, η οποία περιλαμβάνει ένα σενάριο επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του Ισραήλ.
Αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη, επειδή οι ορεινές περιοχές της Ελλάδας είναι παρόμοιες με την ιρανική τοπογραφία.
Να θυμίσουμε επίσης ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, συμμετείχαν στην άσκηση «Blue Flag 2021» στο Ισραήλ, με κλιμάκιο 4 αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advance της 336 Μοίρας, της 116 Πτέρυγας Μάχης, τα οποία μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση Uvda.
Κατά την διάρκεια της, εκτελέστηκαν σενάρια αποστολών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, αντιμετώπισης απειλών από αντιαεροπορικά συστήματα και ειδικά από πυραύλους εδάφους-αέρος, καθώς και προσομοίωσης αεροπορικών επιχειρήσεων σε εχθρικό έδαφος. Κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες της άσκησης οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στην προσομοίωση προωθημένου πολεμικού σεναρίου, στο οποίο συνεξετάσθηκαν και αντικείμενα διοικητικής μέριμνας που επηρεάζουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις.
Οι στρατιωτικοί αναλυτές δεν έχουν κρύψει τον σκεπτικισμό τους για την ασυνήθιστα μεγάλη γεωγραφική κάλυψη της άσκησης, η οποία έχει σαν στόχο να δημιουργήσει συνθήκες παρόμοιες με τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Άντεν.
Το σχέδιο έρχεται καθώς Ισραηλινοί αξιωματούχοι, έχουν εντείνει τη ρητορική τους κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της απειλής με μονομερή δράση κατά της Τεχεράνης.
Τον Ιανουάριο, ο αρχηγός του στρατού Aviv Kohavi ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον στρατό, να καταρτίσει νέα σχέδια για ένα χτύπημα κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Το IDF έλαβε δισεκατομμύρια σέκελ πρόσθετης χρηματοδότησης, για να προετοιμαστεί για μια τέτοια επίθεση ως μέρος του εθνικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα.
Τον περασμένο μήνα, ο Kohavi είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ, ότι ο στρατός «επιταχύνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει το Ιράν και τη στρατιωτική πυρηνική απειλή».
Αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα χτύπημα χωρίς συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν την ικανότητα του IDF να το κάνει, καθώς αρκετές ιρανικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες αρκετά βαθιά κάτω από τη γη που θα απαιτούσαν ιδιαίτερα ισχυρά πυρομαχικά, τα οποία επί του παρόντος μόνο οι ΗΠΑ κατέχουν.