Greek-Turkish Relations
Updated at:

Πάνε για μανούβρα οι Τούρκοι: Τα F-35 και F-16 δεν είναι η τελευταία λύση - Έρχεται το SU-57

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά F-16, μετά την κατάργηση μιας συμφωνίας για πιο προηγμένα F-35 λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. 

 Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, τάσσεται υπέρ της πώλησης μαχητικών τέταρτης γενιάς στους Τούρκους, η συμφωνία μπορεί να αποτύχει, επειδή υπάρχει και το Κογκρέσο, όπου το αντιτουρκικό αίσθημα είναι πολύ έντονο. Ορισμένοι Αμερικανοί σύνεδροι, εξακολουθούν να απαιτούν την τιμωρία της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στις 17 Οκτωβρίου ότι η Άγκυρα θέλει να αγοράσει τα φθηνότερα F-16 χρησιμοποιώντας τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε για την ακυρωμένη συμφωνία για τα F-35.

Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οποιαδήποτε πιθανή παραγγελία F-16 θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ίδιο ζήτημα που ανάγκασε την ακύρωση των F-35: την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ένα πυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία.

Το S-400, που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την κατάρριψη επιτιθέμενων αεροσκαφών, θεωρήθηκε ως απειλή για το κοινό πρόγραμμα μαχητών κρούσης F-35 που υιοθετήθηκε σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57 εάν οι ΗΠΑ «παγώσουν» την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο Sözcü. «Αφού αποκλεισθήκαμε από το έργο F-35 επειδή αγοράσαμε πυραύλους S-400 από τους Ρώσους, έγινε αίτημα στις ΗΠΑ για αγορά 40 F-16. Ενώ περιμένουμε απάντηση στο αίτημα. Εάν η στάση είναι αρνητική, θα εξετάσουμε άλλες επιλογές» είπε.

Σύμφωνα με τον συντάκτη Εμίν Οζγκονούλ, η επιλογή της Τουρκίας θα είναι τα αεροσκάφη 5ης γενιάς SU-57 και όπως σημειώνει : για πρώτη φορά ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη θα ενταχθούν στην τουρκική πολεμική αεροπορία.

Σε αυτή την περίπτωση, θα βγουν στο προσκήνιο τα αεροσκάφη 5ης γενιάς SU-57 των Ρώσων και για πρώτη φορά ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη θα μπουν στην απογραφή της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

CONTINUE READING

Τουρκικές και Αμερικανικές αντιπροσωπείες, θα καθίσουν στο τραπέζι τον επόμενο μήνα προκειμένου να αποπληρώσουν τα 1,4 δισ. δολάρια που δόθηκαν για τα F-35 ή να τους κατευθύνουν στην αγορά F-16 . Ο Ακάρ είπε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση : «Το σύστημα S-400 δεν είναι επιλογή, έχει γίνει αναγκαιότητα». Δηλώνοντας ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη χρήση αυτού του συστήματος σε μια κατάσταση όπως μια αεροπορική επίθεση.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι την ίδια δήλωση είχε κάνει και ο επικεφαλής της τουρκικής Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών, Ισμαήλ Ντεμίρ στο sputniknews.com.

«Εάν η διαδικασία (αγορά και αναβάθμιση F-16) δεν φέρει αποτελέσματα, τότε η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Εάν είναι απαραίτητο, το θέμα των Su-35 και Su-57 μπορεί να ανοίξει ανά πάσα στιγμή. Η βιομηχανία μας θα  κάνει τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον, τότε μπορούμε πάντα να βρούμε μια διέξοδο», είπε.

Στις αρχές του έτους, εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για την προμήθεια των τελευταίων μαχητικών αεροσκαφών.

«Γερασμένη» αεροπορία 

Η απόφαση των ΗΠΑ άφησε την Τουρκία με μια αεροπορία που χρειάζεται αναζωογόνηση, δήλωσε ο Aykan Erdemir, επικεφαλής του προγράμματος Τουρκίας στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών.

«Η Τουρκία χρειάζεται οπωσδήποτε σύγχρονα μαχητικά για να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο της», είπε ο Ερντεμίρ σε Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ως εκ τούτου, αυτή η εναλλακτική οδός προμήθειας θα ήταν κρίσιμη», είπε, αναφερόμενος στα F-16.

CONTINUE READING

Είναι γνωστό ότι προβάλλοντας την ιδέα του F-16, ο Ερντογάν αφήνει εδώ και πολύ καιρό να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να απευθυνθεί στη Ρωσία για μαχητικά αεροσκάφη, εάν τον απορρίψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα επηρεάσει την Ουάσιγκτον.

«Καλέσαμε την Τουρκία σε κάθε επίπεδο και ευκαιρία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400 και να απέχει από την αγορά πρόσθετου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού», είχε δηλώσει η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν στις αρχές Οκτωβρίου μετά τις συνομιλίες του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ. Πούτιν.

Το σύνολο της υλικοτεχνικής υποδομής στην Τουρκία είναι δυτικής προέλευσης.

Το F-35 είναι πιο ‘αόρατο’ από όλες τις απόψεις, που σημαίνει ότι μπορεί να διεισδύσει βαθιά σε προστατευμένο εναέριο χώρο και να καταστρέψει τους βασικούς στόχους. Έχει επίσης ισχυρούς αισθητήρες και υπολογιστές, που σχεδιάστηκαν για να ‘συνεργάζονται’ με φιλικές δυνάμεις, μετατρέποντας κάθε μαχητικό σε κόμβο αναγνώρισης και (κέντρο) εντολής και ελέγχου.

Το Su-57 είναι λιγότερο ‘αόρατο’, αλλά πιο γρήγορο και πολύ πιο ευέλικτο, γεγονός που το καθιστά, πιο επικίνδυνο σε αερομαχίες μικρής εμβέλειας. Εάν η Τουρκία αγοράσει τελικά είτε το Su-57 είτε το Su-35  , θα χρειαστεί επίσης να αγοράσει πλήθος ρωσικών  όπλων για να τα μεταφέρει, αφού φυσικά τα νέα αεροσκάφη, δεν θα ήταν συμβατά με τα υφιστάμενα δυτικά συστήματα και τις υποδομές των πολεμικών  αεροδρομίων της, με άγνωστα μέχρι στιγμής οικονομικά κόστη για την καταρρέουσα Τουρκική οικονομία.

Η ίδια η Ρωσία διατρέχει μερικούς κινδύνους, αν τελικά εξάγει Su-57 στην Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία θα ασχολείται με την ιδέα, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος  Ερντογάν θα πρέπει να κυβερνά για πάντα!! και ποτέ δεν θα αντικατασταθεί από έναν επικεφαλής, που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να μάθουν για το μέλλον της ρωσικής αεροπορίας.

Από την άλλη μεριά η Τουρκία έχει βρει κάποια εμπόδια, όσον αφορά την ανάπτυξη των κινητήρων του TF-X. Η Rolls Royce, απέσυρε την προσφορά της για να βοηθήσει την Τουρκία να κατασκευάσει τους κινητήρες αεροσκαφών, υπό το φόβο, το έργο της να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά. Η Άγκυρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον US General Electric F110, για το πρώτο της αεροσκάφος TF-X, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συμβιβαστεί με τις προγραμματισμένες δυνατότητές της. Αλλά δεν θα μπορούσε καν να είναι σε θέση να αποκτήσει αυτούς τους κινητήρες, υπό το πρίσμα των αποθεμάτων από την αγορά S-400.

Αν όμως, εξακολουθούν να επιδεινώνονται οι αμυντικές σχέσεις της με την Δύση και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, το μέλλον της προδιαγράφεται ζοφερό με τον ενδεχόμενο και αυτού του εξοβελισμού της από το ΝΑΤΟ.

https://www.youtube.com/watch?v=nmPhDihFMwc

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR