Middle East
Updated at:

Γιατί οι χώρες του Κόλπου δεν πρέπει να βοηθήσουν τον Ερντογάν τώρα να σωθεί από τη συντριβή του στηρίζοντας την τουρκική οικονομία;

Σε μια προσπάθεια να στηρίξει την παρακμάζουσα οικονομία της Τουρκίας και να διασώσει το νόμισμα της, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Ντόχα τη Δευτέρα με την ελπίδα ότι οι σύμμαχοί του από το Κατάρ μπορούν να παράσχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να βοηθήσουν στην άμβλυνση των οικονομικών δεινών της Τουρκίας.

CONTINUE READING

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το Κατάρ σαν σκαλοπάτι για να προσεγγίσει τη Σ. Αραβία

Ωστόσο η επίσκεψή του στη Ντόχα, δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική διάσωση της Τουρκίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος ήλπιζε ότι οι σύμμαχοί του από το Κατάρ θα μπορούσαν να του κανονίσουν μια συνάντηση με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία.

Η συνάντηση των δύο ηγετών δεν έγινε, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ο Ερντογάν είπε ότι σχεδιάζει να επιδιορθώσει τους δεσμούς με τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένης της πλούσιας σε πετρέλαιο Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), εκτός από την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν. Οι περιφερειακές βεντέτες και  ειδικά η υποστήριξη του Ερντογάν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχουν πλήξει τις εξωτερικές σχέσεις και το εμπόριο της Τουρκίας.

Το ιστορικό της επίθεσης Ερντογάν κατά Ισραήλ και Σ. Αραβίας

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επίσης επιτεθεί ανοιχτά στις "Συμφωνίες του Αβραάμ" για ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν, παρά το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ και προσπαθεί να αυξήσει το διμερές εμπόριο με την Ιερουσαλήμ.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ δοκιμάστηκαν πάρα πολύ  μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Οι τουρκικές εξαγωγές στη Σαουδική αγορά, τη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής, έφτασαν φέτος σε ιστορικό χαμηλό. Οι διπλωματικές διαμάχες της Άγκυρας με το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι μείωσαν επίσης τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων.

Η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική της Τουρκίας

Η οικονομία της Τουρκίας έχει υποστεί άνευ προηγουμένου πιέσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς η ανορθόδοξη πολιτική του Ερντογάν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού με μείωση των επιτοκίων έχει προκαλέσει όλεθρο στις αγορές, αλλά και στον τουρκικό λαό.

CONTINUE READING

Από το 2018, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει  "κάψει" περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της μέσω πωλήσεων σκληρού νομίσματος σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την αξία της λίρας.

Με αυτόν τον τρόπο, η τράπεζα εξάντλησε τα συναλλαγματικά της αποθέματα και διάβρωσε την ικανότητά της να συνεχίσει μια τέτοια πολιτική. Αυτή την εβδομάδα, η λίρα έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 14 ανά δολάριο, χάνοντας σχεδόν το ήμισυ της αξίας της μόνο φέτος.

Ο Ερντογάν άργησε να απαντήσει στα διπλωματικά και οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας και πιθανώς σκέφτηκε ότι μόνο με το Κατάρ δίπλα του, ένα άλλο από τα πλούσια σε πετρέλαιο εμιράτα του Κόλπου, οι ανορθόδοξες οικονομικές του απόψεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Όμως ο Ερντογάν αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος.

Το Κατάρ είναι πλούσιο, αλλά πολύ μικρό για να σώσει την Τουρκία από μόνο του. Η μείωση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας και η άντληση ρευστότητας στις αγορές για την τόνωση της ανάπτυξης ώθησαν τους τοπικούς και παγκόσμιους επενδυτές να απορρίψουν τη λίρα, προκαλώντας υποτίμησή της και διψήφιο πληθωρισμό.

Η κάκιστη οικονομία  και η δημοσκοπική κατρακύλα ωθούν τον Ερντογάν σε αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής

Ο Ερντογάν μπορεί να ήλπιζε ότι η μείωση των επιτοκίων θα προκαλούσε περιορισμένη υποτίμηση, αλλά η λίρα συνεχίζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Αυτή η οικονομική πραγματικότητα ανάγκασε τον Τούρκο πρόεδρο να αναθεωρήσει την εξωτερική του πολιτική και τις πολιτικές ασφαλείας του, ειδικά ενόψει των προκλητικών προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών το 2023.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν, επιπλέον, έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό φέτος. Έχοντας χάσει τον έλεγχο στην Κωνσταντινούπολη από την αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές του 2019, ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει την επανάληψη αυτής της ντροπιαστικής ήττας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει σημειώσει κάποια πρόοδο προς την επίλυση των πραγμάτων με πρώην εχθρούς.

Τον περασμένο μήνα, δέχθηκε τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ στην Άγκυρα και έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Άμπου Ντάμπι τον Φεβρουάριο. Ελπίζει να κάνει το επόμενο βήμα συναντώντας τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πρέπει όμως οι χώρες του Κόλπου να γυρίσουν σελίδα και να ρίξουν σανίδα σωτηρίας στον Ερτνογάν;

Ίσως, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είναι καλύτερα να περιμένουν μέχρι τις εκλογές του 2023.

Μετά από μια ολοένα και πιο πιθανή νίκη της αντιπολίτευσης, οι χώρες του Κόλπου μπορούν στη συνέχεια να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας καθώς η Άγκυρα επαναπροσανατολίζεται εκεί που ήταν κάποτε, δηλαδή  αναπόσπαστο μέρος του ΝΑΤΟ και σταθερός σύμμαχος της Δύσης.

Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τον ισλαμικό εξτρεμισμό, τόσο περισσότερο η Αμερική, οι σύμμαχοί της στον Κόλπο και το Ισραήλ θα επενδύσουν στην τουρκική οικονομία και θα εργαστούν για την αποκατάσταση των εμπορικών της δεσμών και των κάποτε εγκάρδιων διπλωματικών της σχέσεων.

Ο Ερντογάν, αρνήθηκε τις προηγούμενες δεσμεύσεις για «ενίσχυση των σχέσεων με όλες τις χώρες του Κόλπου».

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα διορθώσει την πορεία του ή ότι δεν θα επιστρέψει στις περιβόητες πολιτικές του, όταν ο Κόλπος τον σώσει εν όψει των εκλογών.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR