World

Ορκίστηκε ο Τζεφ Φλέικ ως νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα - «Γρίφος» για τους Τούρκους η τοποθέτηση του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν όρισε τον Τζεφ Φλέικ ως Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα τον Ιούλιο του 2021 και η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε την υποψηφιότητα του Φλέικ στις 20 Οκτωβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της Γερουσίας.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Χάρις μοιράστηκε μία φράση από την τελετή της ορκωμοσίας του Φλέικ επίσημα στον λογαριασμό της στο Twitter και είπε:

«Σήμερα, είχα την τιμή να παραστώ στην ορκωμοσία του Τζεφ Φλέικ ως του νέου μας Πρεσβευτή στην Τουρκία. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τον Φλέικ στη Γερουσία και είδα την αγάπη του για την Τουρκία από κοντά».

Το προφίλ του νέου Αμερικανού Πρέσβη στην Τουρκία

Παρά το γεγονός ότι ήταν Ρεπουμπλικανός, ο Φλέικ υποστήριξε τον Δημοκρατικό Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ υπηρέτησε ως γερουσιαστής της πολιτείας της Αριζόνα στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2013-2019 και ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2001-2013.

Ο Φλέικ αποσύρθηκε από τη Γερουσία το 2019, επικαλούμενος διαφωνίες του με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Με αυτόν τον διορισμό, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαιώνει την καλύτερη παράδοση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Η πεποίθηση ότι η κομματική πολιτική πρέπει να παραμείνει εσωτερική υπόθεση και να μην συγχέεται με τις σχέσεις με άλλες χώρες. Η αμερικανική εξωτερική πολιτική μπορεί και πρέπει να είναι ακομμάτιστη. Αυτή είναι η πεποίθησή μου και επίσης η δέσμευσή μου», ανέφερε ο Flake.

«Γρίφος» ο Φλέικ για τους Τούρκους

Ο διορισμός του νέου πρέσβη των ΗΠΑ Τζεφ Φλέικ στην Άγκυρα προβληματίζει έντονα την Τουρκία, αφού κατά την παρουσία του στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας προς έγκριση του διορισμού του, δεν μάσησε τα λόγια του και δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις αμερικανικές προθέσεις απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν, όπως είχαμε αναλύσει διεξοδικά σε προγενέστερο άρθρο μας.

Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ξεκάθαρα πως εάν η Τουρκία αγοράσει νέα συστοιχία S-400 ή άλλα ρωσικά όπλα μελλοντικά, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις, τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ δήλωσε πως ο Ερντογάν είναι «αυταρχικός και καταπιεστικός για το λαό του ηγέτης και δεν ταιριάζει με το ΝΑΤΟ».

«Η σχέση μας με την Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η Τουρκία επέλεξε να αγοράσει και να δοκιμάσει το ρωσικό  αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Αυτή η ενέργεια ήταν αντίθετη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ 2016 και δικαίως προκάλεσε την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και την επιβολή κυρώσεων CAATSA. Η μόνη οδός για την απομάκρυνση των κυρώσεων αυτών είναι η απομάκρυνση των S-400 από την Τουρκία. Προειδοποιώ επίσης πώς η αγορά στο μέλλον ρωσικών όπλων εμπεριέχει τον κίνδυνο επιβολής  νέων κυρώσεων» δήλωσε ο Φλέικ.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο Τζεφ Φλέικ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται λύση δύο κρατών και επισήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ μίλησαν ανοιχτά και καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Αναφερόμενος στον Ερντογάν τον ίδιο, είπε ότι η πολιτική του δε συνάδει με μία σύγχρονη δημοκρατία και μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ενώ υπερασπίστηκε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. 

Ο Φλέικ αναγνώρισε επίσης πως οι Κούρδοι της Συρίας είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ που βοήθησε καταλυτικά στην νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τάσσεται υπέρ τους.

Όλα αυτά έχουν κάνει τους Τούρκους να βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία τον ορισμό του Φλέικ στην συγκεκριμένη θέση, καθώς βλέπουν ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει την εμπιστοσύνη που είχαν κάποτε στην Άγκυρα, βλέποντας τον Ερντογάν να επιδίδεται σε μια σειρά κινήσεων που πλήττουν τα αμερικανικά συμφέροντα: από τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή μέχρι και τις στενές ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR