World

Ταινία τρόμου! Ο πόλεμος ανεξαρτησίας της τουρκικής οικονομίας-Γιατί αναλυτές χαρακτηρίζουν "περίεργο" αυτό που συμβαίνει

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει στους ανθρώπους του ότι τους οδηγεί προς την ανάπτυξη, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και την αύξηση των εξαγωγών, βλέπουμε τη συνεχή ελεύθερη πτώση του νομίσματος της χώρας. αυξήσεις τιμών και αύξηση του πληθωρισμού.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φέτος. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλό τριετίας και οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, κατά 40-50%.

«Είναι σαν ταινία τρόμου», είπε στους Financial Times ο Ενβέρ Ερκάν, αναλυτής στην Terra Investment με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο χειρότερα θα μπορούσε να γίνει η οικονομία λόγω της σύνδεσης αυτού του ζητήματος με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη χώρα.

Στην πραγματικότητα, η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία ήταν ασταθής και έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι αναλυτές και μερικές φορές αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν υποστηρίξει ότι η Τουρκία οδεύει προς τη χρεοκοπία και θα μπορούσε να φύγει σύντομα από την G20, αλλά ο Ερντογάν έχει διαφορετική άποψη και προχωρά με τις οικονομικές του πολιτικές.

Μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 22 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους: "Βλέπουμε τα παιχνίδια να παίζονται για τη συναλλαγματική ισοτιμία και τα επιτόκια. Βγήκαμε από κάθε αγώνα στον οποίο μπήκαμε τιμητικά παίρνοντας μια ισχυρή στάση. Με τη βοήθεια του Αλλάχ και την υποστήριξη του έθνους μας, θα βγούμε από αυτόν τον οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας με την νίκη».

Ο Ερντογάν κατηγορεί ξένες δυνάμεις και ορισμένους διεθνείς νομισματικούς θεσμούς, μαζί με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ότι επιβάλλουν έναν οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία ως τιμωρία για τις πολιτικές της θέσεις και ότι την εμποδίζουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητο κράτος.

CONTINUE READING

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι το να χρωστάς σε υπερδυνάμεις σημαίνει ότι δεν μπορείς να λάβεις ανεξάρτητες αποφάσεις. Οι υπερδυνάμεις, λέει, εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν τη σφιχτή λαβή τους στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών, κρατώντας τους ανθρώπους τους φτωχούς και τα κυβερνώντα καθεστώτα τους βυθισμένα στα χρέη, προκειμένου να συνεχίσουν να ελέγχουν την πολιτική αρένα.

«Απορρίπτω πολιτικές που θα συσπάσουν τη χώρα μας, θα την αποδυναμώσουν, θα καταδικάσουν τον λαό μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια», είπε ο Ερντογάν υπερασπιζόμενος τις πράξεις του. Ωστόσο, οι πολιτικοί του αντίπαλοι και ορισμένοι οικονομολόγοι διαφωνούν μαζί του, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί τη χώρα στο άγνωστο, επικαλούμενοι την απότομη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, τις αυξήσεις των τιμών και την αύξηση των ρυθμών πληθωρισμού.

Ο εξέχων Τούρκος επιχειρηματίας, οικονομολόγος και αναλυτής Yusuf Katipoglu ανέφερε ότι η κατάσταση στο πεδίο είναι διαφορετική, αναφέροντας στατιστικά στοιχεία που δείχνουν, για παράδειγμα, ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σημείωσε πρωτοφανή αύξηση ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και αναμένεται να τελειώσει το έτος παρουσιάζοντας αύξηση 11 τοις εκατό.

Εν τω μεταξύ, ο Αμπντούλ Χαφέζ Αλ Σάουι, Αιγύπτιος οικονομολόγος, περιέγραψε αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία ως «περίεργο» και «δεν έχει καμία επιστημονική εξήγηση». Για την υποτίμηση της τουρκικής λίρας είπε: «Είναι πόλεμος κερδοσκοπίας». Πιστεύει ότι η αντιπολίτευση στη χώρα και οι δυνάμεις που είναι θυμωμένες με τον Ερντογάν λόγω των γεωπολιτικών του δραστηριοτήτων προκαλούν την πτώση.

«Ο πόλεμος κατά της τουρκικής λίρας χειραγωγείται εσωτερικά, περιφερειακά και διεθνώς», είπε ο Αλ-Σάουι, τονίζοντας ότι η μείωση του επιτοκίου δεν οδηγεί απαραίτητα σε υποτίμηση του τοπικού νομίσματος ή αύξηση του πληθωρισμού. «Είναι ένας αναίμακτος πόλεμος».

Ανέφερε τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διευθύνουσας συμβούλου του ΔΝΤ, η οποία είπε ότι οι αυξήσεις των τιμών και ο πληθωρισμός, που έχει επηρεάσει τις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, είναι αποτέλεσμα της πανδημίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, χαρακτήρισε την τρέχουσα άνοδο των τιμών ως προσωρινή. «Η καμπύλη τελικά μειώνεται και αυτό είναι που προβλέπουμε για το 2022. Πιστεύουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στο υψηλό επίπεδο της καμπύλης και ότι θα αρχίσει να μειώνεται», είπε.

Ένας επενδυτής, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε: "Μόνο επενδυτές που έχουν φυσικά περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα επηρεάζονται επειδή η αξία των περιουσιακών στοιχείων τους μειώθηκε αυτόματα. Ωστόσο, άλλοι, των οποίων οι επιχειρήσεις είναι προσανατολισμένες στην παραγωγή, άρχισαν να επιτυγχάνουν καλύτερα έσοδα λόγω της μείωσης του κόστους εργασίας και των τόκων των δανείων τους».

«Όταν μειώνεται το εργατικό κόστος, μειώνεται το κόστος παραγωγής», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι τα υψηλής ποιότητας τουρκικά προϊόντα γίνονται ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τα εισαγόμενα.

Ένας παρόμοιος πόλεμος διεξήχθη στην Τουρκία το 2018, όταν οι ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή μέτρα για να καταπνίξουν την οικονομία της χώρας ως αποτέλεσμα της απόφασής τους να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα που η Άγκυρα είπε ότι κατασκόπευε.

Ο Ερντογάν απάντησε: «Καθώς δεν παραδοθήκαμε στους πραξικοπηματίες και σταθήκαμε ενάντια στα τανκς με γυμνά χέρια, δεν θα παραδοθούμε στους οικονομικούς δολοφόνους».

Αναλυτές της Goldman Sachs είπαν στους Financial Times: «Πιστεύουμε ότι οι πιέσεις [στην τουρκική λίρα] θα υποχωρήσουν μόνο μετά από αλλαγή πολιτικής», τονίζοντας ότι πρόκειται για πόλεμο προπαγάνδας.

Ο John M Perkins, ο συγγραφέας του «Confessions of an Economic Hit Man», είπε ότι προσλήφθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει την ατζέντα της. Είπε ότι η δουλειά του ήταν να συναντά αρχηγούς καθεστώτων και να τους λέει: «Θέλω απλώς να ξέρετε ότι σε αυτό το χέρι έχω μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για εσάς και την οικογένειά σας εάν παίξετε το παιχνίδι με τον δικό μας τρόπο… Και σε αυτό το χέρι έχω έχετε ένα όπλο με μια σφαίρα σε περίπτωση που αποφασίσετε να τηρήσετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις».

Ο Ερντογάν λέει ότι αναγνωρίζει ότι διεξάγεται οικονομικός πόλεμος εναντίον της χώρας του. Λέει ότι ξέρει τι θα συμβεί και ξέρει τι θα κάνει και ποια είναι τα αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το κύριο εμπόδιο που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι ο υψηλός ''λογαριασμός'' των εισαγωγών καθώς η Τουρκία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της και μεγάλο μέρος των πρώτων υλών.

Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τον πλούτο της για την παραγωγή πρώτων υλών και εργάζεται σκληρά για να παράγει τη δική της ενέργεια χρησιμοποιώντας τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα. Όταν αυτά έρθουν στην αγορά, η Τουρκία, πιστεύει ο Ερντογάν, θα επιτύχει μια ανεξάρτητη οικονομία μέσω της οποίας θα μπορεί να υιοθετήσει τις πολιτικές που επιθυμεί χωρίς να επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR