Russia
Updated at:

Γιατί ο Πούτιν ήθελε να συναντηθεί προσωπικά με τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι

Οι επισκέψεις των Ρώσων προέδρων στην Ινδία, προκαλούν πάντα μια αίσθηση νοσταλγίας. Η σχέση Μόσχας-Δελχί, χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και από τότε είναι ισχυρή.

Αυτή η συνεργασία «παντός καιρού», είναι μια από τις ιστορίες επιτυχίας της παγκόσμιας διπλωματίας και αποτελεί υψηλό βαθμό για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, όταν συναντήθηκαν στο Δελχί τη Δευτέρα.

Αλλά πέρα ​​από τις μεγάλες αμυντικές συμφωνίες, τις εμπορικές ανακοινώσεις, τις χειραψίες και τις αγκαλιές του  Μόντι, οι δύο χώρες θα πρέπει επίσης να ξεπεράσουν σοβαρές προκλήσεις.

Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαφορετικές γεωπολιτικές επιλογές που έχουν κάνει οι δύο χώρες τους τελευταίους μήνες και χρόνια. Το πώς θα λύσουν αυτά τα ζητήματα θα επηρεάσει την περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική.

Γιατί ο αρχηγός του ρωσικού κράτους αποφάσισε να συνομιλήσει προσωπικά με τον Ινδό πρωθυπουργό σε μορφή τετ-α-τετ;

Η Μόσχα και το Νέο Δελχί έχουν πολλά κοινά. Η Ινδία έχει μια ιστορική σχέση με τη Ρωσία και ο ισχυρότερος πυλώνας της στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι η άμυνα και η ασφάλεια, καθώς έως και το 70-80% των προμηθειών του ινδικού στρατού είναι ρωσικής προέλευσης.

«Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε σχέσεις τόσο στη διεθνή σκηνή όσο και στη στρατιωτική σφαίρα, άμεσα στη στρατιωτική σφαίρα. Διεξάγουμε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τόσο στην Ινδία όσο και στη Ρωσία. Είμαστε ευγνώμονες για την προσοχή σε αυτό το στοιχείο της δουλειάς μας», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό.

https://www.youtube.com/watch?v=_QfeUfKTubw

Όπως υπενθυμίζει το RIA Novosti, τώρα η Ρωσία και η Ινδία έχουν πολλά διμερή έργα: το παγκόσμιο πυραυλικό συγκρότημα BrahMos, την κοινή ανάπτυξη ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς (FGFA), άδεια παραγωγής αεροσκαφών Su-30 και αρμάτων μάχης T-90. Τον Μάρτιο του 2019, οι εταίροι άνοιξαν ένα εργοστάσιο  των επιθετικών όπλων Καλάσνικοφ στην ινδική πόλη Corva. Παράλληλα, η Ινδία θα λάβει από τη Ρωσία αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε, πώς η Ινδία ισορροπεί τους δεσμούς με τις δύο υπερδυνάμεις υπό τη σκιά της συμφωνίας S-400. Ινδοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι η απόφαση να αγοράσουν S-400, υποστηρίζει επίσης τη διάσημη πρακτική της Ινδίας περί «στρατηγικής αυτονομίας», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να το σεβαστούν.

Η Ρωσία θα προσπαθήσει επίσης να ενισχύσει τις αμυντικές εξαγωγές της στην Ινδία και ορισμένες σημαντικές συμφωνίες ενδέχεται να ανακοινωθούν.  Ωστόσο, το εμπορικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών παρέμεινε πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους.

Ο Ρώσος Πούτιν στην Ινδία για να ενισχύσει τους στρατιωτικούς και ενεργειακούς δεσμούς

Η Ρωσία και η Ινδία, έχουν πλέον θέσει στόχο να φτάσουν τα 30 δισ. δολάρια στο διμερές εμπόριο μέχρι το τέλος του 2025. Θα προσπαθήσουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους και να υπερβούν την ενέργεια και τα ορυκτά. Η εκπαίδευση, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η γεωργία, οι σιδηρόδρομοι, τα φαρμακευτικά προϊόντα και η καθαρή ενέργεια, είναι μερικοί από τους άλλους τομείς στους οποίους είναι πιθανό να επικεντρωθούν.

Ωστόσο, το Νέο Δελχί θα ήθελε να υπερβεί τη μορφή αγοραστή-πωλητή στις σχέσεις με τη Μόσχα, σύμφωνα με ορισμένα ξένα δημοσιεύματα. Η Ινδία ισχυρίζεται ότι εγκαταλείπει το προηγούμενο μοντέλο, όταν τα ινδικά εργοστάσια που κατασκευάζουν προϊόντα χρησιμοποιώντας ρωσικές τεχνολογίες πλήρωσαν σημαντικές εκπτώσεις στη Ρωσία. Το Νέο Δελχί σκοπεύει να προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο: η Μόσχα παρέχει τεχνολογία και ως απάντηση, η Ινδία επεκτείνει τις κοινοπραξίες, με την μετατροπή της σε ρωσικό βιομηχανικό «απομακρυσμένο εργαστήριο».

Οι χώρες έχουν πολλούς τομείς στους οποίους μπορούν και θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν - το Αφγανιστάν είναι ένας από αυτούς.

Σίγουρα θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης, καθώς το Δελχί προσπαθεί να παραμείνει σχετικό στο Αφγανιστάν. Το Πακιστάν, γείτονας και αρχαίος αντίπαλος της Ινδίας, έχει τώρα καλύτερο στρατηγικό βάθος στο Αφγανιστάν, καθώς φαίνεται να έχει σχηματίσει μια άτυπη συμμαχία με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα.

Η Μόσχα μπορεί να βοηθήσει το Δελχί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στο Αφγανιστάν, καθώς οι δυο τους έχουν κοινές ανησυχίες για το μέλλον της χώρας καθώς η Μόσχα έχει πλησιάσει πιο κοντά σε μια ινδική αξιολόγηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Από την πλευρά του, το Νέο Δελχί συμμερίζεται τα βασικά συμφέροντα της Ρωσίας, όπως αποδεικνύεται από την ψηφοφορία του ΟΗΕ πέρυσι κατά ενός ψηφίσματος που υποστηρίχθηκε από την Ουκρανία και καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία.

Η Ινδία και η Ρωσία είναι ήδη εταίροι σε πολλά πολυεθνικά φόρουμ όπως το Brics (συμπεριλαμβάνει επίσης τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική), τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (συμμετέχει επίσης η Κίνα, το Πακιστάν και χώρες της Κεντρικής Ασίας) και το RIC (Ρωσία, Ινδία και Κίνα).

Αυτά τα φόρουμ, δίνουν την ευκαιρία στη Μόσχα και το Δελχί, να συνεργαστούν στενά τόσο σε διμερή όσο και σε παγκόσμια ζητήματα. Και δεδομένου ότι η Κίνα είναι μέλος σε αυτά τα φόρουμ, η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, ακόμα κι αν δεν γίνει δημόσια, για να διασφαλίσει ότι τόσο το Πεκίνο όσο και το Δελχί, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους για να διατηρήσουν την ειρήνη στα αμφισβητούμενα σύνορά τους.

Η Ρωσία είναι αποφασισμένη, πρώτα απ' όλα, να εξομαλύνει τις αντιθέσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας και να αποτρέψει ορισμένες δυτικές χώρες, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή και να προκαλέσουν συγκρούσεις.

Άρα, αναμένονται θετικά αποτελέσματα από τις συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Μόντι. Όπως σημειώνει η διευθύντρια του Ινστιτούτου RUSSTRAT Έλενα Πανίνα, η επίσκεψη του αρχηγού του κράτους μας στην Ινδία «είναι πολύ σημαντική την παραμονή των συνομιλιών μέσω βίντεο-σύνδεσης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου 2021».

 Επί του παρόντος, η συλλογική Δύση απειλεί τη Ρωσία με πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, επομένως, η επέκταση της συνεργασίας με την Ινδία στον αμυντικό και ενεργειακό τομέα θα αντισταθμίσει πιθανές απώλειες από αυτά τα περιοριστικά μέτρα.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR