World

Κορονοϊός: Επανέρχεται ο εφιάλτης των λοκντάουν στην Ευρώπη - Αυστρία, Γερμανία και τώρα Ιταλία

Μπορεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είχαν κηρύξει το τέλος των lockodown το καλοκαίρι, με τη βεβαιότητα ότι τα εμβόλια θα βάλουν φρένο στην πανδημία, ωστόσο οι μεταλλάξεις αλλά και οι αδυναμίες των συστημάτων υγείας, που δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, επαναφέρουν σκληρά μέτρα.

Την αρχή έκανε η Αυστρία που επέβαλε από σήμερα οριζόντιο lockdown για είκοσι μέρες ενώ προανήγγειλε και υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού τον Φεβρουάριο. Στα ίδια χνάρια κινείται και η Γερμανία όπου ήδη σε κρατίδια της Βαυαρίας έχει επιβληθεί lockdown, ενώ ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σε μία κυνική δήλωση ανέφερε πως μέχρι το τέλος του χειμώνα όλοι στη χώρα θα είναι ή εμβολιασμένοι ή θα… έχουν πεθάνει από κοροναϊό.

Η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέχεια, προανήγγειλε ουσιαστικά γενικό lockdown, περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα ως δραματική και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως ανεπαρκή.

Ακόμη πιο γλαφυρός υπήρξε χθες ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, απαριθμώντας τις εξής επιλογές για τους πολίτες της χώρας του, δηλαδή «θα είναι εμβολιασμένοι, ή θα έχουν ιαθεί ή θα είναι νεκροί» μέχρι το τέλος του χειμώνα, όπως σημείωσε. «Αυτή τη στιγμή βοηθά η τήρηση αποστάσεων και ο περιορισμός των επαφών» επισήμανε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας ως «ηθική υποχρέωση αλληλεγγύης» τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Μετά την Αυστρία και προσεχώς τη Γερμανία, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν στο εξής αμφότερες Τσεχία και Σλοβακία, απαγορεύοντας από χθες την είσοδο ανεμβολίαστων σε παμπ και δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, με εντολή της σλοβακικής κυβέρνησης, σε μεγάλα τμήματα της χώρας τα εστιατόρια να προσφέρουν γεύματα μόνο σε πακέτο, σε μια προσπάθεια να ενταθεί η προσέλευση στον εμβολιασμό.

CONTINUE READING

Το ορμητικό κύμα της πανδημίας που χτυπά όλη την Ευρώπη έχει κινητοποιήσει και τους Ούγγρους πολίτες, οι οποίοι σχημάτισαν χθες ατελείωτες ουρές έξω από τα κεντρικά νοσοκομεία της Βουδαπέστης, ώστε να εμβολιαστούν χωρίς ραντεβού. Λόγω και της χαμηλής, μέχρι πρότινος, εμβολιαστικής επίδοσης της χώρας, υποχρεωτική έχει καταστεί η χρήση της μάσκας από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

Και εάν για τη Γερμανία και την Αυστρία τα μέτρα αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα των χαμηλών σχετικά ποσοστών εμβολιασμού, δεν ισχύει το ίδιο και για την Ιταλία που έχει εμβολιάσει πάνω από το 80% του πληθυσμού.

Μίνι lockdown και στην Ιταλία

Σε περιοχές στην Ιταλία, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε μίνι lockdown λόγω της μεγάλης διασποράς των κρουσμάτων.  Πιο συγκεκριμένα, από μεθαύριο θα είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μεταφοράς.

Παράλληλα, σε είκοσι δήμους που βρίσκονται στην Άνω Αδίγη (σε μεγάλο μέρος πρόκειται για γερμανόφωνη περιοχή), στους οποίους καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων που θυμίζουν… μίνι lockdown, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. 

Προς το παρόν, θα παραμείνουν ανοικτά τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, στα οποία, όμως, επιτρέπεται η είσοδος μόνον με «πράσινη κάρτα εμβολιασμένου». Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τέλος, αναμένεται μεγάλη μείωση των κρατήσεων, Ιταλών και Αυστριακών τουριστών, για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Προς αυστηρότερα μέτρα κινείται και η Κύπρος, με την επιτροπή των ειδικών να προτείνουν απαγόρευση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, rapid test σε όλον τον πληθυσμό σε περιοχές που εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού ιστορικού και μια σειρά άλλων μέτρων.

CONTINUE READING

«Μπλόκο» από τις Βρυξέλλες

Με τη χιονοστιβάδα περιοριστικών μέτρων να κινείται με ταχύτητα στην ευρωπαϊκή επικράτεια, έτοιμη να αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός των ορίων της, αλλά και για τα ταξίδια προς αυτήν, εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε από το Στρασβούργο, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητοι - σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από την αρχή αυτής της πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε συντονισμό σε έναν τομέα όπου η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη. Στον τομέα της υγείας δεν χρειάζονται μόνο δύο για το ταγκό, χρειάζονται 27», ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Με αγωνία κυλούν οι μέρες της τέταρτης φάσης της πανδημίας και στη Γαλλία μετά την απόφαση του Προέδρου Μακρόν για υποχρεωτική τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 65 από τον επόμενο μήνα, τη στιγμή που θετικός στον κορωνοϊό διαπιστώθηκε χθες ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, επιστρέφοντας στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, η σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή ήπειρο αναβαθμίζει το επίπεδο κινδύνου για ταξιδιώτες προς τη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και τις επιστημονικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να προστεθούν χθες στη λίστα του αμερικανικού CDC ως χώρες «πολύ υψηλού κινδύνου» η Γερμανία, η Δανία, αλλά και η Ελλάδα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR