National affairs
Updated at:

Τουρκο-Ισπανικό AUKUS κόντρα στην ελληνογαλλική συμφωνία- Συζητήσεις περί αεροπλανοφόρου και υποβρυχίου

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είχε χθες τετ-α-τετ και συνάντηση με τον Ισπανό Πρόεδρο Pedro Sanchez Perez Castejon, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες στην  κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την 7η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας, αναφερόμενος εκτενώς σε μια σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων ήταν  και οι υπογραφείσες συμφωνίες μεταξύ των 2 χωρών

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του είναι τα εξής:

Σχέσεις Τουρκίας-Ισπανίας

* Αποφασίσαμε να ορίσουμε τις σχέσεις μας ως «συνολική εταιρική σχέση» από εδώ και στο εξής. Επιπλέον, με τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης της διάσκεψης κορυφής, όχι μόνο  θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή των θεμάτων που αποφασίσαμε, αλλά δημιουργήσαμε και ένα πλαίσιο για τον σχεδιασμό των νέων βημάτων που θα κάνουμε.

* Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μας έχει ήδη φτάσει τα νούμερα του προηγούμενου έτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πετύχαμε τον στόχο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

https://www.youtube.com/watch?v=tv6yx3sGKfMhttps://www.youtube.com/watch?v=y7a7kHPqpbI

* Θα πραγματοποιήσουμε τη δεύτερη συνεδρίαση της Μικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας-Ισπανίας το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και την επόμενη συνεδρίαση του επιχειρηματικού φόρουμ τον Ιούνιο με ευρεία συμμετοχή. Είμαστε ικανοποιημένοι με τις επενδύσεις περισσότερων από 600 ισπανικών εταιρειών στην Τουρκία. Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τους Ισπανούς φίλους μας να επενδύσουν περισσότερα στον αξιόπιστο εταίρο τους, την Τουρκία.

* Μάλιστα, όπως παρακολουθείτε, αυτό το κάλεσμα έχει ήδη εισακουστεί. Οι κινήσεις της ισπανικής τράπεζας είναι η πιο συγκεκριμένη ένδειξη της εμπιστοσύνης προς την Τουρκία. Η Τουρκία και η Ισπανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στρατηγικά στα ανατολικά και δυτικά άκρα της Ευρώπης ως ακρογωνιαίοι λίθοι της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ευημερίας.

* Η Ισπανία δείχνει πώς πρέπει να είναι η αλληλεγγύη της συμμαχίας με τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot που σταθμεύουν στην Τουρκία από το 2015. Δυστυχώς, ενώ πολλές χώρες του ΝΑΤΟ πήραν τους Patriot τους από εδώ, η Ισπανία δεν το έκανε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ισπανούς φίλους μας εκ μέρους μου και  εκ μέρους του έθνους μου.

* Ελπίζω ότι αυτή η στάση της Ισπανίας θα ληφθεί ως παράδειγμα από κάποιους άλλους συμμάχους μας. Πραγματοποιούμε πολλά κοινά έργα με την Ισπανία, ειδικά στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες των χωρών μας, επιθυμούμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα. Μαζί με την Ισπανία κατασκευάσαμε το αεροπλανοφόρο και τώρα καθελκύστηκε. Και τώρα θέλουμε να κάνουμε ένα μεγαλύτερο με την Ισπανία.

CONTINUE READING

Κάλεσμα Ερντογάν προς την ΕΕ

Δηλώνοντας ότι αξιολόγησαν επίσης τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τις ακόλουθες εκφράσεις:

* Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη στήριξη που έχει δώσει η Ισπανία στην ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Ένωσης μέχρι στιγμής. Ως Τουρκία, έχουμε επιδείξει τη στάση και τις προσπάθειές μας με αρχές, υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας, προκειμένου να υλοποιήσουμε τη θετική ατζέντα. Η ΕΕ πρέπει τώρα να προσεγγίσει τις σχέσεις της με τη χώρα μας από στρατηγική προοπτική και να λάβει συγκεκριμένα βήματα.

Οι εργασίες για την  Τελωνειακή Σύνδεση και τη χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες μας θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Δεν πρέπει να επιτραπεί στους μικρουπολογισμούς λίγων κρατών μελών να αποδυναμώσουν τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ-ΕΕ.

* Προστατεύοντας τα σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ισπανία έχουν αναλάβει σημαντικό βάρος  Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά την ανάγκη χάραξης κοινών πολιτικών για τον επείγοντα επιμερισμό αυτού του βάρους. Πιστεύω ότι η συνέχιση της πολύτιμης υποστήριξης της Ισπανίας μέχρι στιγμής θα είναι επωφελής για όλα τα μέρη.

ΟΗΕ-Τουρκία-Ισπανία

Δηλώνοντας ότι ως αρχιτέκτονες του Προγράμματος Συμμαχίας Πολιτισμών του ΟΗΕ, αποδίδουν σημασία στη στενότερη συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στον κόσμο, ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

* Χτίσαμε τη γνωστή συμμαχία των πολιτισμών μαζί με την Ισπανία και την Τουρκία.  Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ένδειξη της ήπιας δύναμης της Τουρκίας και της Ισπανίας. Η αξία της πρωτοβουλίας Συμμαχία Πολιτισμών θα γίνει καλύτερα κατανοητή στον σημερινό κόσμο όπου η ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο και ρατσιστικές, ισλαμιστικές και ξενοφοβικές πράξεις λαμβάνουν χώρα όλο και πιο συχνά.

* Αυτή η πρωτοβουλία, την οποία δημιουργήσαμε πριν από 16 χρόνια, προσφέρει μια σημαντική διέξοδο όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Ο Τούρκος πρέσβης που διορίστηκε επικεφαλής του γραφείου που άνοιξε στη Γενεύη θα δώσει δύναμη στην πρωτοβουλία. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία της συμμαχίας μας για να ανοίξουμε ένα περιφερειακό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη.

Δήλωση Ισπανού Πρωθυπουργού : "Θέλουμε η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ"

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός  Pedro Sanchez Perez Castejon είπε:

«Όπως είπε ο φίλος μου ο Ερντογάν, υπάρχουν λίγες χώρες όπου πραγματοποιούν τέτοιες συναντήσεις. Αυτή είναι η 7η συνάντησή μας από την πρώτη συνάντηση το 2009. Υπάρχουν πολύ σημαντικοί λόγοι για αυτό. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας είναι πολύ θετικές», είπε.

Εξηγώντας τη σημασία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας,  εξήγησε τη σημασία του τουριστικού τομέα μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν φτάσει σε εξαιρετικό βαθμό και περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς οικονομικούς τομείς.  Αυτό έχει επηρεάσει τους πολιτισμούς και τις κοινωνικές μας ζωές. Θέλαμε να το μετατρέψουμε σε μια πιο περιεκτική σχέση σε διαφορετικούς τομείς».

Ο Pedro Sanchez PerezCastejon δήλωσε ότι στην αρχή της πανδημίας, η Τουρκία τους παρείχε εξαγωγές υλικών ως παράδειγμα αλληλεγγύης.

Λέγοντας ότι  «Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ», ο Pedro Sanchez Perez Castejon, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι  εταίρος και σύμμαχος της  Ισπανίας και γι' αυτό υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ως Ισπανία. .»

Το νέο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ισπανού δημοσιογράφου σχετικά με τον τομέα της άμυνας και  στις προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας και το τουρκικό εμβόλιο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε:

«Αυτή τη στιγμή, το πρώτο μας αεροπλανοφόρο δεν είναι στην πραγματικότητα μεγάλης κλίμακας. Θα κάνουμε τη μεγάλη κλίμακα από εδώ και πέρα. Ήδη συμφωνούμε σε αυτό. Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο μετά το σημερινό αεροπλανοφόρο. Θέλουμε επίσης να συνεργαστούμε και στον τομές των υποβρυχίων.  «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στην αμυντική βιομηχανία», είπε.

Ο Ερντογάν είπε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε  σε καό δρόμο με τα εμβόλια. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι δυνατή η κυκλοφορία του δικού μας εμβολίου, του Türkovac, στην αγορά».

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

* Σίγουρα, η κυβέρνησή μας είναι πολύ, πολύ ευαίσθητη σχετικά με τη βία κατά των γυναικών. Το προσεγγίζουμε και ως  Υπουργείο της  Αστυνομίας και ως Υπουργείο Δικαιοσύνης. Κάνουμε και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για αυτό. Όσον αφορά τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αφαιρέσαμε εντελώς τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από την ατζέντα μας.

* Ο λόγος είναι ότι  έχουμε ήδη τα βήματα που πρέπει να γίνουν με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας κατά των γυναικών στους συνήθεις νόμους μας, τα έχουμε ήδη στην ατζέντα μας, μέχρι την εφαρμογή τους. Γιατί η γυναίκα είναι το πιο ιερό ον μέσα μας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αμαυρωθεί αυτή η αγιότητα των γυναικών.

* Η έννοια της οικογένειας είναι πολύ ευαίσθητη μέσα μας. Δεν το επιτρέπουμε αυτό αμαυρώνοντας την κατάσταση που μας ενδιαφέρει στην έννοια της οικογένειας. Έτσι δεν υπάρχει ανάγκη για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

S-400 

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση της ρωσικής στρατιωτικής εταιρείας εξαγωγών ότι ορισμένα μέρη των S-400 θα παράγονται στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε:

«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην κάνουν λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της παραγωγής εξαρτημάτων S-400 . Δεν μπαίνουμε σε τέτοιες δηλώσεις. Είναι οι ευαισθησίες μεταξύ μας», είπε.

CONTINUE READING

Οι υπογραφείσες Συμφωνίες με την Ισπανία

Μετά την τετ α τετ συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν και του Σάντσεθ στο Προεδρικό Συγκρότημα και την 7η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας, υπογράφηκαν  οι  ακόλουθες συμφωνίες:

«Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Οικολογικού Μετασχηματισμού και Δημογραφικών Ελέγχων του Βασιλείου της Ισπανίας για τη συνεργασία στον τομέα των υδάτων» μεταξύ των δύο χωρών, του Υπουργού Γεωργίας και Δασών, Bekir Pakdemirli και τον Τρίτο Αντιπρόεδρο της Ισπανικής Κυβέρνησης και Υπουργό Οικολογικού Μετασχηματισμού και Δημογραφικών Ελέγχων. Υπογράφει η Teresa Ribera Rodriguez.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Συνεργασία στις Πολικές Επιστήμες και Επιμελητεία μεταξύ του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας και του Υπουργείου Επιστήμης και Καινοτομίας του Βασιλείου της Ισπανίας υπεγράφη από τον Mustafa Varank, Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, και τον Jose Manuel Albares Bueno, Υπουργός Εξωτερικών για θέματα ΕΕ και Συνεργασίας της Ισπανίας.

«Μνημόνιο Συνεννόησης στον Τομέα της Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης μεταξύ της Προεδρίας Καταστροφών και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Εσωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας», υπογράφεται από τον Υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu και τον Ισπανό Υπουργό Εσωτερικών Fernando Grande-Marlaska Gomez. 

Ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Mehmet Muharrem Kasapoğlu και ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών, ΕΕ και Συνεργασίας Jose Manuel Albares Bueno υπέγραψαν το «Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στον Τομέα του Αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Πολιτισμός και Αθλητισμός του Βασιλείου της Ισπανίας».

«Μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Οικολογικού Μετασχηματισμού και Δημογραφικών Δοκιμών του Βασιλείου της Ισπανίας», Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez και η Τρίτη Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ισπανικής Κυβέρνησης και Υπουργός Οικολογικού Μετασχηματισμού και Δημογραφικής Δοκιμής Teresa με την υπογραφή της Ribera Rodriguez.

Ο Vedat Bilgin, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και Β' Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ισπανίας και Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Vedat Bilgin, συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση. Υπογράφεται από την υπουργό Οικονομίας Yolanda Diaz Perez.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Ισπανία αναγορεύεται στη σωσίβιο λέμβο της Τουρκίας , εντός της ΕΕ. Οι σχέσεις Ισπανίας-Τουρκίας έχουν παρόν αλλά και πολύ μέλλον και θα πρέπει να μας απασχολούν πολύ σοβαρά ως Ελλάδα.

Το χειρότερο ωστόσο όλων είναι ότι η Ισπανία είναι χώρα μέλος της ΕΕ με σημαντική βαρύτητα, κάτι το οποίο σε συγκερασμό με την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με την Τουρκία, μας οδηγεί στο συμπέρασμα  ότι  η  Μαδρίτη μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδι σε μια σειρά αποφάσεων-κυρώσεων  της ΕΕ κατά της Άγκυρας σε μια σειρά Διεθνών ζητημάτων, όπως η τουρκική επιθετικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο και η μη απομάκρυνση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη Λιβύη.

Τέλος το γεγονός ότι  οι δύο χώρες διαπραγματεύονται  την ναυπήγηση αεροπλανοφόρου και  συνεργασία στον τομέα  των υποβρυχίων, αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά κατά του Συμφώνου Ελλάδας -Γαλλίας, αλλά και της Κύπρου, ενώ καταδεικνύει ότι ο Ερντογάν θέλει με κάθε τρόπο να κάνει την Τουρκία μεγάλη ναυτική δύναμη.

Είναι αυτό που σε πληθώρα άρθρων μας επισημαίνουμε, ότι δηλαδή η "Γαλάζια Πατρίδα" δεν είναι ένα πυροτέχνημα των Τούρκων, αλλά βασικότατος άξονας της εξωτερικής τους πολιτικής, για την εξυπηρέτηση του οποίοι προβαίνουν σε ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεών τους, είτε αγοράζοντας νέα θαλάσσια ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα, είτε ναυπηγώντας , κατασκευάζοντας σε συνεργασία, και αγοράζοντας από άλλες χώρες πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

Η είδηση βόμβα ωστόσο είναι αυτή που έδωσε ο Ερντογάν , για  την κατασκευή απαρτίων των S-400 στην Τουρκία μελλοντικά, για την οποία θα αναφερθούμε εκτενώς σε άλλο άρθρο μας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR