Air Force

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Αυτή είναι η αεροπορική βάση που πιθανότατα θα υποδεχτεί τα πρώτα ελληνικά stealth μαχητικά-Εξελίξεις γύρω από τα F-35 για την Ελλάδα

Έντονη κινητικότητα εντοπίζεται από την πλευρά της εταιρείας Lockheed στην Αθήνα καθώς όλα δείχνουν πως ο αμερικανικός κολοσσός θέλει να διασφαλίσει πως μετά τα γαλλικά Rafale, η επόμενη παραγγελία θα έχει να κάνει με τα μαχητικά στελθ F-35 που κατασκευάζει.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Αθήνα έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το μαχητικό αυτό αποστέλλοντας αίτημα ενημέρωσης σχετικά με τις δυνατότητές του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφερόμενος στην ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 είχε τονίσει πως «η Ελλάδα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της και αυτό επιβεβαιώνεται από τη σχετική αναφορά στην επιστολή Μπάιντεν» που συνοδεύει την υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι σκέψεις περιστρέφονται γύρω από την απόκτηση μίας ενισχυμένης μοίρας 26 μαχητικών σε πρώτη τουλάχιστον φάση καθώς τα οικονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν μεγάλα ανοίγματα, τουλάχιστον την επόμενη 5τία.

Την ερχόμενη Τρίτη μάλιστα η κατασκευάστρια εταιρεία σκοπεύει να δώσει μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση στους εκπροσώπους του Τύπου σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρει πως: «θα μας δώσει την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε για το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter) και άλλα συναφή προγράμματα στην Ελλάδα».

CONTINUE READING

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταπόσταγμα οι εργασίες που θα υλοποιήσουν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Λάρισας δεν είναι εντελώς άσχετες με την μελλοντική απόκτηση των F-35 από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθώς τα συστήματα που θα εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί στην βάση της Θεσσαλίας θα μπορούν με μια μικρή αναβάθμιση να χρησιμοποιηθούν και για την εξυπηρέτηση των στελθ μαχητικών, κάτι που υποδεικνύει πως όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, η αεροπορική βάση της Λάρισας θα είναι η πρώτη μονάδα της Π.Α που θα αποκτήσει το συγκεκριμένο μαχητικό.

Με την απόκτηση των F-35 που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει στην διάθεσή της ένα μαχητικό που θα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για αποστολές πάνω από ιδιαίτερα επικίνδυνους στόχους όπως για παράδειγμα η περιοχή της Άγκυρας, αλλά κυρίως που θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως ιπτάμενο ραντάρ και φορέας συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Στόχος της Π.Α είναι να φτιάξει «πακέτα», με τα F-35 να μπαίνουν στον εχθρικό εναέριο χώρο πρώτα, να εξουδετερώνουν πιθανές απειλές, προστατεύοντας τα υπόλοιπα μαχητικά και την ίδια στιγμή να μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την τακτική εικόνα  που θα καταγράφει το πανίσχυρο ραντάρ τους, τόσο στα υπόλοιπα αεροσκάφη του σχηματισμού όσο και το κέντρο διοίκησης.

Στην συνέχεια τα Rafale θα πραγματοποιούν σάρωση των εναέριων απειλών που θα έχουν απομείνει και κατόπιν τα F-16 Viper θα πλήττουν τους στόχους εδάφους με τα νέα οπλικά συστήματα που θα αποκτηθούν για βολές πέραν του ορίζοντα έτσι ώστε και τα μαχητικά που θα έχουν αναλάβει αποστολές βομβαρδισμού να μην χρειάζεται να μπαίνουν στην «kill zone» του όποιου αντιαεροπορικού συστήματος θα έχει παραμείνει ενεργό.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR