USA

Φόβοι πολέμου καθώς η αμερικανική πυρηνική μονάδα αναπτύχθηκε στη Γερμανία με νέα υπερηχητικά όπλα

Μια αμερικανική μονάδα πυρηνικού πυροβολικού επανεργοποιήθηκε στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, και πρόκειται να οπλιστεί με νέα υπερηχητικά όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Η 56η Διοίκηση Πυροβολικού, που εδρεύει στο Mainz-Kastel, θα ελέγχει το όπλο Dark Eagle, το οποίο όταν ενεργοποιηθεί πλήρως και αναπτυχθεί θα είναι ικανό να επιταχύνει σε περισσότερο από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, ή σχεδόν 4.000 mph και θα μπορούσε να χτυπήσει τη Ρωσία σε μόλις 21 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Η επανεργοποίηση αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες στο Πεντάγωνο, ότι η Ρωσία κατάφερε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με πυραύλους πυροβολικού μεγαλύτερου βεληνεκούς και τη δική της ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων.

Η διοίκηση καταργήθηκε το 1991 με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και αφού το κύριο όπλο της, ο βαλλιστικός πύραυλος Pershing II, απαγορεύτηκε στο πλαίσιο του πυρηνικού μέσου βεληνεκούς. Με την τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων να κυριαρχείται από την ηγεμονική δύναμη των ΗΠΑ, οι ανερχόμενες δυνάμεις επιδιώκουν να αλλάξουν το status quo. Τα πυρηνικά οπλοστάσια έχουν διατηρηθεί σχετικά ασφαλή από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του Σιδηρούν Παραπετάσματος.

Η επανεργοποίηση αποκαλύπτει αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων του Πενταγώνου, ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με  προηγμένα υπερηχητικά όπλα . Υπάρχουν αυξανόμενα ζητήματα στην περιοχή, όπου η Ρωσία έχει τοποθετήσει 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την  Ουκρανία και οι εντάσεις μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, έχουν οδηγήσει σε κύματα μεταναστών που προσπαθούν να εισβάλουν στην Ευρώπη.

Ο Διοικητής της μονάδας πυροβολικού, Στρατηγός Στίβεν Μαρανιάν, είπε ότι η επανεργοποίηση «θα παράσχει στον αμερικανικό στρατό Ευρώπης και Αφρικής, σημαντικές δυνατότητες σε επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων».

Ανεξάρτητα από το Dark Eagle, η 56η Διοίκηση Πυροβολικού θα λάβει επίσης μια σειρά όπλων, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του πυραύλου κρουζ Tomahawk που εκτοξεύεται από το έδαφος.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι για το ΝΑΤΟ, επειδή οι πιο προηγμένες ασπίδες αντιπυραυλικής άμυνας στον κόσμο έχουν πρόβλημα να καταρρίψουν αυτά τα όπλα, λόγω των υψηλών ταχυτήτων και της απρόβλεπτης διαδρομής πτήσης.

Η Κίνα και η Ρωσία προηγούνται στον υπερηχητικό αγώνα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Οι FT δημοσίευσαν μια σειρά από αναφορές τον περασμένο μήνα, που άφησαν τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού των ΗΠΑ  έκπληκτους,  από τις κινεζικές υπερηχητικές δοκιμές.

Το σχέδιο υπερηχητικών πυραύλων της Ουάσιγκτον για τη Γερμανία, υποδηλώνει ότι βρίσκεται μπροστά ένας αναπόφευκτος Ψυχρός Πόλεμος, όπου η ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων και μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, θα είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Θεωρούνταν ότι οι ΗΠΑ υστερούσαν στη δημιουργία ενός υπερηχητικού όπλου μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν ολοκληρώσει την παράδοση του «Dark Eagle».

«Από ένα λευκό κομμάτι χαρτί τον Μάρτιο του 2019, εμείς, μαζί με τους συνεργάτες μας στον κλάδο και τις κοινές υπηρεσίες μας, παραδώσαμε αυτό το υλικό σε μόλις δύο χρόνια. Τώρα, οι στρατιώτες μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση», δήλωσε ο υποστράτηγος L. Neil Thurgood σε μια δήλωση.

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα φάνηκε να έχει πρωταγωνιστήσει στον υπερηχητικό αγώνα εξοπλισμών, αφού αποκαλύφθηκε ότι το Πεκίνο πέταξε έναν πύραυλο ικανό για πυρηνικά σε όλο τον κόσμο . Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και αξιωματούχοι του στρατού έμειναν έκπληκτοι, όταν η  Κίνα εκτόξευσε έναν πύραυλο στο διάστημα που μετέφερε ένα υπερηχητικό όχημα που γύρισε την υδρόγειο πριν φτάσει με ταχύτητα προς τον στόχο της.

Γυρίζοντας την υδρόγειο, δείχνει ότι το όπλο έχει δυνητικά βεληνεκές περίπου 25.000 μιλίων και μπορεί να λειτουργήσει στο διάστημα. Σημαίνει, ότι ο πύραυλος μπορεί θεωρητικά να χτυπήσει οπουδήποτε στη Γη. Ωστόσο, ο πύραυλος με ικανότητα πυρηνικών όπλων έχασε τον στόχο του κατά περίπου 24 μίλια όταν εκτοξεύτηκε κρυφά, είπαν πηγές πληροφοριών στους  Financial Times .

Η επόμενη γενιά όπλων μπορεί να χτυπήσει ταχύτητες έως και 21.000 μίλια/ώρα - και ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερες - και θεωρούνται ως ένα καταστροφικό νέο όριο για τον πόλεμο. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι αλλάζουν το παιχνίδι, γιατί σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους, που πετούν στο διάστημα πριν επιστρέψουν σε απότομες τροχιές, μεγεθύνουν στόχους σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Αυτό σε συνδυασμό με τυπικές ταχύτητες πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου – ή περίπου 4.000 μίλια/ώρα – καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να καταρριφθούν και αποτελεί ένα ισχυρό όπλο που θέλουν να αποκτήσουν περισσότερες χώρες.

Η Κίνα - ακολουθούμενη στενά από τη Ρωσία - θεωρούνταν ήδη ότι είχε τα πιο ισχυρά οπλοστάσια υπερηχητικών πυραύλων που διοχέτευαν δισεκατομμύρια σε αυτά, αλλά άλλοι θεωρούσαν ότι δεν  έφτασαν ακόμη σε επίπεδο να κάνουν την διαφορά. Όμως, οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις της πυραυλικής δοκιμής τους τον Αύγουστο, προκάλεσαν σοκ στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, που φοβούνται ότι στην πραγματικότητα υποτίμησαν το Πεκίνο.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR