Επιβεβαιώθηκε τελικά η αγορά ουκρανικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-125 για την τουρκική αεράμυνα, για να καλύψουν εσπευσμένα τις μετακινήσεις συστημάτων Improved HAWK στην Συρία, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μεγάλα κενά στην προβληματική τουρκική αεράμυνα, ενώ τα ελληνικά "φτερά" προκαλούν τρόμο στο τουρκικό γενικό επιτελείο, ειδικά με την επικείμενη δημιουργία τους πρώτου σμήνους Rafale.
Οι S-400, δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη και η κατάσταση στον τομέα της τουρκικής αεράμυνας είναι θολή και ανεπαρκής, παρά τις ανακοινώσεις για την κατασκευή των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων HISAR-O κά, εμποδίζοντας τα σχέδια του Τούρκου προέδρου κατά Ελλάδος-Κύπρου.
Ο Γενικός Διευθυντής της Ukrspecexport, Vadym Nozdrya, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-125 (ονομασία στο ΝΑΤΟ: SA-3 Goa) από την Ουκρανία από το 2020.
Σε χθεσινό πάνελ με τίτλο «Συνεργασία αμυντικής βιομηχανίας Τουρκίας-Ουκρανίας», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης Field Expo, και συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της BAYKAR, Haluk Bayraktar, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα Vasyl Bodnar, ο εμπορικός διευθυντής της Defense Technology LLC Pavlo Bukin, ο γενικός διευθυντής της Ukrspecexport Vadym Nozdrya και ο γενικός διευθυντής STM Özgür Güleryüz, ακούστηκαν πολλά και διάφορα.
Αναφερόμενος στα συστήματα που προμήθευσε η Τουρκία από την Ουκρανία, ο Nozdrya δήλωσε ότι η Τουρκία αγόρασε το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-125 από την Ουκρανία.
Το σύστημα, παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, ως μέρος μιας επείγουσας ανάγκης, αναφέρουν τουρκικές πηγές. Η εταιρεία Aerotechnica με έδρα την Ουκρανία παρέδωσε στην Τουρκία την εκσυγχρονισμένη διαμόρφωση S-125-2D Pechora.
Οι πύραυλοι είναι εξοπλισμένοι με ένα νέο σύστημα ραντάρ και διαθέτουν βεληνεκές εμπλοκής 40 χιλιόμετρα με εκσυγχρονισμένους πυραύλους.
Τούρκοι ειδικοί ανέφεραν ότι το βεληνεκές των S-125D-2D έχει παρόμοια απόδοση με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας MIM-23B HAWK, το οποίο ανήκει στην δύναμη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Τουρκία προχώρησε στην αγορά πλήρους σύνθεσης αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς S-125 “Pechora” από την Ουκρανία, για να «κλειδώσει» τον εναέριο χώρο της σε περιοχές ενδιαφέροντος, όπως τα παράλια και η Ανατολική Θράκη εν αναμονή των τουρκικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων, οι οποίοι είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Όπως αναφέρεται η Τουρκία απέκτησε επίσης και συστήματα ραντάρ άξιας 11 εκατ. $ στα οποία περιλαμβάνονται MARS-L l-band και P-180U.
Δεν γνωρίζουμε πόσες συστοιχίες παρέλαβε η Άγκυρα, και για ποιο σκοπό τελικά, αφού οι κινήσεις της από το 2020 και μετά είναι άκρως επιθετικές έναντι της Ελλάδος, σε θάλασσα, στεριά και αέρα.
Σίγουρα όμως δεν καλύπτεται σε καμία περίπτωση, η τουρκική αεράμυνα με αυτούς μόνο τους πυραύλους και τις συστοιχίες Improved HAWK, μέρος των οποίων μεταφέρθηκαν στην Συρία, η οποία αποτελεί προς το παρόν περιοχή υψίστου ενδιαφέροντος της Άγκυρας.
Είναι επίσης πλέον κατανοητό ότι δεν υφίσταται τουρκική αεράμυνα που να μπορεί να σταματήσει τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ( Έλληνες) και τα νέα ελληνικά μαχητικά Rafale, με τα οποία έχουμε ποιοτική υπεροχή σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο έναντι των Τούρκων.
Σε οποιαδήποτε αναμέτρηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η άλλη πλευρά γνωρίζει ότι πάσχει σοβαρά στον τομέα της αεράμυνας, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε πλήρη υπεροχή της Ελλάδος στον αέρα, το οποίο με την σειρά του κάνει το καθεστώς Ερντογάν να είναι πολύ προσεκτικό έως τώρα στις κινήσεις του κατά της χώρας μας καταφεύγοντας σε λεκτικές επιθέσεις προς το παρόν.
Έως την παραλαβή των πρώτων τουρκικών αντιαεροπορικών συστημάτων τοπικής κατασκευής, το χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα είναι πολύ μεγάλο, και αυτό προσμετράτε πολύ σοβαρά σε κάθε επιθετικό σενάριο από τουρκικής πλευράς.