World

Πως μπλέκεται η Αμάλ και με την κλιματική αλλαγή

Αφού περπάτησε χιλιάδες μίλια σε όλη την Ευρώπη -και στην Ελλάδα-, η γνωστή και σε μας Amal έφτασε στις συνομιλίες COP26 της Γλασκώβης την Τρίτη για να ευαισθητοποιήσει για τα δεινά των παιδιών προσφύγων στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής.

Υπενθυμίζουμε πως το πέρασμα της μικρής Αμάλ από την χώρα μας, ήταν ιδιαίτερα «θερμό»

Μετά το βροντερό Οχι στα Μετέωρα , την περατζάδα στα Ιωάννινα και τον πετροπόλεμο στην Λάρισα η Αμάλ για την οποία σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε γιατί δεν είναι τόσο αθώο όλο το πρότζεκτ, έχει εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Ο στόχος του όλου εγχειρήματος, ή καλύτερα του προπαγανδιστικού αυτού σόου, διότι περί αυτού πρόκειται, (το οποίο σημειωτέον ετέθη υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού), ήταν προφανώς να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες γύρω από το προσφυγικό ζήτημα και ειδικότερα να τους προδιαθέσει θετικά απέναντι στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Να προκαλέσει αισθήματα λύπης, αγάπης, ευσπλαχνίας, απέναντι στις μανάδες και τα παιδιά, που έρχονται πρόσφυγες στην πατρίδα μας και ζητούν τη συμπαράστασή μας. Να προβληθεί η ιδεολογία, ότι κάθε εναντίωση στη σταδιακή αλλοτρίωση της χώρας προς κάθε τι, που θυμίζει Χριστό και Ελλάδα, δεν είναι μόνο ρατσισμός και ξενοφοβία, αλλά και έλλειψη χριστιανικής αγάπης.

Η Αμάλ στην Γλασκώβη

Την Παγκόσμια Ημέρα του Φύλου, η Amal, που αντιπροσωπεύει μια νεαρή Σύρια πρόσφυγα - άνοιξε την ολομέλεια των συνομιλιών, μαζί με την ακτιβίστρια για το κλίμα από τα νησιά Σαμόα, Brianna Fruean.

Ενώπιον του κοινού των διαπραγματευτών για το κλίμα, η ακτιβίστρια αντάλλαξε δώρα με την κούκλα-μαριονέτα: ένα λουλούδι, που αντιπροσωπεύει το φως και την ελπίδα, και ένα σακουλάκι με σπόρους από την Amal.

Η Fruean κάλεσε τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες για το κλίμα «να εργαστούν και να αγωνιστούν ώστε όλα τα μικρά κορίτσια να κληρονομήσουν τον κόσμο που τους αξίζει, και να θέσουν τα θεμέλια για να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές».

Οι σπόροι, είπε, έπρεπε να υπενθυμίσουν στους διαπραγματευτές τον «ρόλο τους ως φυτευτές ενός παγκόσμιου μέλλοντος» και ότι η πραγματική δουλειά θα γίνει μετά τις συνομιλίες για το κλίμα, οι οποίες προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή, όταν θα αρχίσουν οι προσπάθειες για να γίνουν τα λόγια πράξη και να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Ο Βρετανός Πρόεδρος των συνομιλιών για το κλίμα, Alok Sharma, δήλωσε ότι τα ζητήματα φύλου και η κλιματική αλλαγή είναι θέματα «βαθιά συνυφασμένα».

«Γνωρίζουμε ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια», είπε, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ήταν πιο αποτελεσματικές όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια τέθηκαν στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών.

Αφού έφυγε από την αίθουσα συνεδριάσεων, η μικρή Αμάλ - που στα αραβικά σημαίνει ελπίδα - πήγε να συναντήσει άλλους ακτιβιστές.

Εκτός από τους σπόρους, έχει παραδώσει στις συνομιλίες μια ανοιχτή επιστολή, υπογεγραμμένη από 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οργανωμένη από αγωνιστές για το κλίμα, ζητώντας επείγουσα δράση για την μείωση στις εκπομπές ρύπων.

Η Handspring Puppet Company, με έδρα το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, δημιούργησε τη Μικρή Αμάλ, η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της στις 27 Ιουλίου στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και ακολούθησε τα βήματα χιλιάδων προσφύγων.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR