World

Σύνοδος για το κλίμα: Οι ηγέτες ορκίζονται να προστατεύσουν τα δάση και να φράξουν τις διαρροές μεθανίου

Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν να προστατεύσουν τα δάση της Γης, να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου και να βοηθήσουν τη Νότια Αφρική να απομακρυνθεί από τον άνθρακα στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα σήμερα Τρίτη ως μέρος μιας σειράς συμφωνιών που αποσκοπούν στην αποτροπή της καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Βρετανία χαιρέτισε τη δέσμευση περισσότερων από 100 χωρών να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών την επόμενη δεκαετία ως το πρώτο μεγάλο επίτευγμα της διάσκεψης στη Σκωτσέζικη πόλη της Γλασκώβης, γνωστή ως COP26, αλλά οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τέτοιες υποσχέσεις έχουν δοθεί και έχουν παραβιαστεί στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έχει λάβει δεσμεύσεις από ηγέτες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 85% των δασών του κόσμου να σταματήσει και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030. Ανάμεσά τους είναι αρκετές χώρες με τεράστια δάση, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Κολομβία, το Κονγκό, η Ινδονησία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια έχουν δεσμευτεί για το σχέδιο.

«Με τις σημερινές πρωτοφανείς υποσχέσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να τερματίσουμε τη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας ως κατακτητή της φύσης και αντί για αυτό να γίνουμε θεματοφύλακάς της», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. 

Ωστόσο εμπειρογνώμονες και παρατηρητές είπαν ότι η εκπλήρωση της υπόσχεσης θα είναι κρίσιμη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά πολλοί σημείωσαν ότι τέτοιες μεγάλες υποσχέσεις έχουν δοθεί στο παρελθόν με πενιχρό αποτέλεσμα.

«Η υπογραφή της δήλωσης είναι το εύκολο κομμάτι», ανέφερε στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Είναι σημαντικό να εφαρμοστεί τώρα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη».

https://twitter.com/antonioguterres/status/1455476923044405248

Η Alison Hoare, ανώτερη ερευνήτρια στo think tank Chatham House, είπε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν το 2014 να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030, «αλλά από τότε η αποψίλωση των δασών έχει επιταχυνθεί σε πολλές χώρες».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί αναφέρονται στη συμφωνία για τα δάση που ανακοινώθηκε σήμερα», δήλωσε ο Joseph Itongwa Mukumo, ένας ιθαγενής Walikale και ακτιβιστής από το Κονγκό. Κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν τον αποτελεσματικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αυτόχθονες κοινότητες στην πρόληψη της αποψίλωσης των δασών.

Η Luciana Tellez Chavez, περιβαλλοντική ερευνήτρια στο Human Right Watch, είπε ότι η συμφωνία περιέχει «πολλά πραγματικά θετικά στοιχεία».

Ο Brian Rohan, επικεφαλής ου τομέα δασών στο φιλανθρωπικό ίδρυμα περιβαλλοντικού δικαίου ClientEarth, είπε ότι για να πετύχει, η υπόσχεση «χρειάζεται δόντια». Είπε ότι «η δήλωση εξαίρεσης της «νόμιμης» αποψίλωσης είναι μια ψευδής λύση».

Την ίδια στιγμή ο ιδρυτής της Amazon ανακοίνωσε χωριστά ότι το φιλανθρωπικό του ταμείο αφιερώνει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της αποκατάστασης του τοπίου και του μετασχηματισμού των γεωργικών συστημάτων. «Πρέπει να συντηρήσουμε ό,τι έχουμε, να αποκαταστήσουμε ό,τι χάσαμε και να αναπτύξουμε ό,τι χρειαζόμαστε σε αρμονία με τη φύση», είπε ο Τζεφ Μπέζος.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR