Middle East

Το Ισραήλ επιδιώκει να πάρει έγκριση της Ρωσίας πριν χτυπήσει το Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ έφτασε στη Ρωσία την Παρασκευή για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά για συνομιλίες, οι οποίες  αναμένεται να επικεντρωθούν στο Ιράν.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες του αεροπλάνου του Μπένετ να προσγειώνεται στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι, όπου θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες

Ο Ναφτάλι ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο, αντικαθιστώντας  τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ήταν στην εξουσία για 12 συνεχόμενα χρόνια και είχε στενούς δεσμούς με τον Πούτιν.

Κατά την αναχώρησή του για το Σότσι την Παρασκευή, ο Μπένετ είπε ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Μόσχα αποτελούν «σημαντικό στοιχείο» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Είπε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει «στο ένα εκατομμύριο Ρωσόφωνους στο Ισραήλ, που αποτελούν γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών».

Η επίσκεψη μπορεί να είναι μια από τις τελευταίες πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Πούτιν με ξένο ηγέτη πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί της Ρωσίας για τον Covid την επόμενη εβδομάδα.

CONTINUE READING

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο 69χρονος  Ρώσος Πρόεδρος θα διακόψει τις προσωπικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του Εθνικού Lock Down διάρκειας μιας εβδομάδας που ξεκινάει στις 30 Οκτωβρίου και έχει σχεδιαστεί για τον περιορισμό των θανάτων από τον Covid.

Την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο του Bennett δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες  θα συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Μόσχα είναι μία από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015, η οποία είδε την ελάφρυνση των κυρώσεων για το Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στην πυρηνική του ικανότητα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε αυστηρές κυρώσεις, οδηγώντας την Τεχεράνη να άρει σταδιακά τις δεσμεύσεις της ,βάσει της συμφωνίας.

Ο Μπένετ είπε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο μήνα ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Μπένετ μετά την ορκωμοσία του και είπε ότι η ρωσο-ισραηλινή συνεργασία θα βοηθήσει στην ενίσχυση της «ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Οι στρατιωτικές προετοιμασίες του Ισραήλ είναι σε τελικό στάδιο

Εν τω μεταξύ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε εκ νέου την εκπαιδευτική της δραστηριότητα για ενδεχόμενο χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανέφεραν την Πέμπτη ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Αρχηγός του Επιτελείου των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ Αβίβ Κοχάβι διέταξε να διατεθούν δημοσιονομικά κονδύλια για την επεξεργασία  ενός τέτοιου σεναρίου, μετά από μια διακοπή δύο ετών», σύμφωνα με το Channel 12 και τους Times of Israel.

Ο Kohavi διέταξε επίσης «η Πολεμική Αεροπορία να εκπαιδεύεται εντατικά για την προσομοίωση ενός χτυπήματος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Το Channel 12 είχε αναφέρει τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να διαθέσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για μια επίθεση στο Ιράν.

Ο Kohavi είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ότι το Ισραήλ ανανεώνει τα επιχειρησιακά του σχέδια κατά του Ιράν.

Το Ισραήλ έχει από καιρό απειλήσει ότι θα λάβει τα δικά του μέτρα κατά του Ιράν εάν το τελευταίο συνεχίσει να απειλεί τα συμφέροντα και την ασφάλειά του. Ήταν μάλιστα έτοιμο να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ που λαμβάνει για τον σκοπό αυτό.

Το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά στην πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων και δεν θέλει η Ουάσιγκτον να επιστρέψει σε αυτήν υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Τον Αύγουστο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και συζήτησαν για το Ιράν. Ο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι εάν αποτύχουν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, τότε η Ουάσινγκτον ήταν προετοιμασμένη για άλλες επιλογές.

Ισραηλινοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Μπένετ παρουσίασε στον Μπάιντεν αυτό που οι αξιωματούχοι του Τελ Αβίβ χαρακτήρισαν ως στρατηγική «θανάτου σε χίλια κομμάτια» εναντίον του Ιράν.

Το Ιράν εξοπλίζεται

Αλλά και το Ιράν αντιλαμβανόμενο την "καταιγίδα που πλησιάζει" εξοπλίζεται.

Πρόσφατα όπως είχαμε αποκαλύψει σε άρθρο μας, το Ιράν ανακοίνωσε επισήμως ότι θα αγοράσει ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία.

Ο Στρατηγός  Μπαγκερί βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα και το πρακτορείο Tasnim αναφέρει ότι στις 18 Οκτωβρίου,  συναντήθηκε μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ,  με τον οποίο συζήτησαν απευθείας την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων , ελικοπτέρων, μαχητικών και  εκπαιδευτικών αεροσκαφών.

Ο Στρατηγός  Μπαγκερί βρέθηκε με επίσημη επίσκεψη του  στη Μόσχα και το πρακτορείο Tasnim αναφέρει ότι στις 18 Οκτωβρίου, μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, συζήτησαν απευθείας την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων , ελικοπτέρων, μαχητικών και  εκπαιδευτικών αεροσκαφών.

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η αγορά αεροπορικού εξοπλισμού μάχης, ακόμη και σε ένα περιβάλλον όπου οι περισσότερες αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου εξοπλίζουν τους αεροπορικούς τους στόλους , θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να αλλάξει την ισορροπία αεροπορικής ισχύος προς όφελος του Ιράν.

Οι κυρώσεις για τα όπλα του Ιράν καταργήθηκαν στις 18 Οκτωβρίου 2020, μετά την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επιτρέπει  πλέον στο Ιράν πρόσβαση σε σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Τα ρωσικά μέσα εικάζουν ότι το Ιράν μπορεί να επικεντρωθεί στην αγορά μαχητικών Su-57, ακόμη και Su-75. Ορισμένες ρωσικές πηγές λένε επίσης ότι η Τεχεράνη έχει την όρεξη να αποκτήσει το κινητό σύστημα αεράμυνας Paintsir-C1, το σύστημα αεράμυνας S-400 και το τελευταίο ρωσικό άρμα μάχης T14-Armata. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες από τα ιρανικά ΜΜΕ για τα προαναφερθέντα οπλικά συστήματα.

Με αυτές τις ερμηνείες, πρέπει να περιμένουμε μελλοντικές παραγγελίες και να δούμε αν το Ιράν σκοπεύει να αγοράσει άλλο εξοπλισμό από τη Ρωσία εκτός από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού εκτός των παραπάνω αποσκοπεί και στην διακρίβωση των προθέσεων της Ρωσίας για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράν, αφού θέλει το Ισραήλ να προλάβει τέτοια δυσμενή εξέλιξη για τους σχεδιασμούς του.

Πλέον όλα κρέμονται από μια κλωστή αναφορικά με την πραγματοποίηση της επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR