Greek-Turkish Relations
Updated at:

Τα...υστερόγραφα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για Τουρκία και εκδίωξη της Κίνας από τον Πειραιά

Υπόγειες συμφωνίες Ελλάδος-ΗΠΑ έχουμε σχετικά με την τουρκική απειλή αλλά και την κινεζική παρουσία στην Ελλάδα, με αφορμή την χθεσινή αμυντική συμφωνία όπως αποκαλύπτει αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι συμφωνίες που έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες μεταξύ Ελλάδος-ΗΠΑ αφορούν την μόνιμη δέσμευση της Ουάσιγκτον για μη πόλεμο με την Τουρκία, με αντάλλαγμα εκτός των βάσεων στην ελληνική επικράτεια, ουσιαστικά την εκδίωξη της Κίνας από τον Πειραιά.

Αρχικά θα έχουμε την μόνιμη παρέμβαση των ΗΠΑ σε κάθε ελληνοτουρκική διαμάχη που θα φέρνει τις δύο χώρες ένα βήμα πριν την πολεμική ρήξη , χωρίς να γνωρίζουμε όμως με ποιο τρόπο θα εξασφαλίζονται τα ελληνικά συμφέροντα έναντι των τουρκικών παρανοϊκών αξιώσεων κάθε φορά.

https://www.youtube.com/watch?v=_WTP-Gfsi-I

Η Τουρκία με παράλογους εκβιασμούς και προκλήσεις απαιτεί πολλά και διαφορετικά κάθε φορά, πιθανότατα για να λάβει κάτι στο τέλος.

Από την άλλη πλευρά είναι καιρός η Ελλάδα να διεκδικήσει και αυτή πολλά σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο ξεκινώντας με την ΑΟΖ και την επέκταση στα 12 μίλια, μαζί με τον αγωγό East Med, και άλλα ενεργειακά έργα, ενώ κομβικό σημείο σε όλα αυτά θα  διαδραματίσει ο άξονας Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου κατά των τουρκικών αξιώσεων.   

Το μέλος του Κογκρέσσου Ted Deutch, ανώτερο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, συναντήθηκε επίσης με τον Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Δένδια και συζήτησαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

CONTINUE READING

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόεδρος της επιτροπής Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και μέλος της παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής Υποεπιτροπής, είπε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

 «Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αποδεικνύεται σταθερά ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή, και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών  ενόπλων δυνάμεών τους και την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης τους», δήλωσε ο Deutch.

Ο Deutch είπε ότι η σημασία αυτής της εταιρικής σχέσης βρίσκεται πίσω από την απόφασή του να προωθήσει μαζί με τον Gus Bilirakis, τον Νόμο πει Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας του 2021.

 Το νομοσχέδιο, είπε ο ίδιος, έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει τη διακοινοβουλευτική δέσμευση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, γνωστή ως «διαδικασία 3+1», επιπλέον της υποστήριξης του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας.

«Η ενθάρρυνση της συνεχιζόμενης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των συμμάχων και των εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή, με στόχο να ενισχύσουμε την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε ο Deutch στην VOA σε γραπτή δήλωση.

Ο Stephen J. Blank, ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα Ευρασίας στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε  σε συνέντευξη ότι "ενώ η ενίσχυση των αμυντικών δεσμών με την Αθήνα στέλνει ένα μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα η κυρίαρχη ανησυχία της Ουάσιγκτον είναι να διασφαλίσει ότι οι «δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που έχουν μακρά ιστορία αμοιβαίας εχθρότητας από την ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821, δεν θα ξεκινήσουν πόλεμο».

Υπόγεια συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδος για την Κίνα

Η επιρροή της Κίνας στην Ελλάδα, ιδίως η αγορά πλειοψηφικού μεριδίου στο μεγαλύτερο και στρατηγικά λιμάνι στην Ελλάδα, τον Πειραιά, είναι ένας άλλος παράγοντας που βρέθηκε στο παρασκήνιο των συνομιλιών μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας.

Η China Ocean Shipping Company έχει αγοράσει το 51% των μετοχών της ΟΛΠ από το 2016, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον μεριδίου 16% τον περασμένο μήνα, παρά το γεγονός ότι είχε εκτελέσει μόνο το ένα τρίτο των συμφωνημένων επενδύσεων βάσει της αρχικής συμφωνίας.

Ο Αμερικανός ειδικός Έρικ Μπράουν, ο οποίος μελετά τα στρατηγικά σχέδια της Κίνας στο Ινστιτούτο Χάντσον στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι το λιμάνι του Πειραιά «έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σχέδιο της Κίνας για το νέο παγκόσμιο σύστημα που προσπαθεί να χτίσει».

"Βασικό στοιχείο της ναυτιλιακής πρωτοβουλίας της Κίνας είναι το πλάνο για το δρόμο του μεταξιού.
Ο έλεγχος του Πεκίνου σε μια ελληνική και ευρωπαϊκή στρατηγική υποδομή όπως είναι το λιμάνι του Πειραιά, έχει θέσει προβλήματα στο μυαλό των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

https://www.youtube.com/watch?v=ykmP1jSgEXk

Η παρουσία της Κίνας σε ένα βασικό λιμάνι σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια”, λένε Αμερικανοί αναλυτές.

Ο Ντέιβιντ Στίλγουελ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος διετέλεσε βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, είπε ότι "οι συμφωνίες που πέτυχε το Πεκίνο μπορεί να μην διαρκούν πάντα, επισημαίνοντας τις πρόσφατες αναφορές ότι η 99χρονη μίσθωση μεταξύ κινεζικής εταιρείας που υποστηρίζεται από το κράτος στο αυστραλιανό λιμάνι του Ντάργουιν μπορεί είτε να διαλυθούν είτε να υποβληθούν σε πρόσθετο έλεγχο για λόγους ασφαλείας".

Κατά την άποψη του Στίλγουελ, όσο μεγαλύτερη απόσταση κρατούν οι δημοκρατικές χώρες από το Πεκίνο, τόσο το καλύτερο.

Ο ίδιος θεωρεί την πρόσφατη απόφαση της Λιθουανίας να αποσυρθεί από ένα πολυμερές φόρουμ που αποσκοπεί στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ως μοντέλο από το οποίο που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες στην ΕΕ.

Οι ΗΠΑ στοχοποιούν γενικώς την Ρωσία για να “πετύχουν” την Κίνα που στηρίζει εμπράκτως με χρήμα την συμμαχία των δύο χωρών, ενώ τους ανησυχούν πολύ όπως όλα δείχνουν, τα αυτοκρατορικά σχέδια του Πεκίνου για ολόκληρο τον πλανήτη.

https://www.youtube.com/watch?v=IgPYjq1alnk

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR