Environment

Η κλιματική αλλαγή απειλεί! Μετά την Βενετία και την Θεσσαλονίκη θα πλημμυρίσει και η Κωνσταντινούπολη

Η πιο σημαντική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας λόγω της τήξης των πάγων. Ένα νέο μοντέλο έδειξε ότι εάν δεν σταματήσει η εκπομπή καυσαερίων, οι παραλίες της Κωνσταντινούπολης θα βυθιστούν έως και 2 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα εντός 40 ετών.

Οι επιστήμονες λένε ότι η Γη είναι ήδη 1,2 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστή από ό, τι στην προβιομηχανική εποχή και η αύξηση θα πρέπει να περιοριστεί σε 1,5 βαθμούς μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Ωστόσο, ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου οι εκπομπές καυσαερίων αρχίζουν να μειώνονται σήμερα και μηδενίζονται το 2050, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος των 1,5 βαθμών.

Στο απαισιόδοξο σενάριο, όπου η αύξηση των εκπομπών καυσαερίων συνεχίζεται έως το 2050, η αύξηση της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 3 βαθμούς μέχρι τη δεκαετία του 2060 και οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να διογκώνονται για δεκαετίες μέχρι να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα λόγω της τήξης των πάγων.

Ο οργανισμός Climate Central με έδρα τις ΗΠΑ, που μελετά τις επιπτώσεις της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, αποκάλυψε ότι η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία είναι οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του οργανισμού, περίπου 385 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε περιοχές που τελικά θα πλημμυρίσουν, ακόμη και αν μειωθούν οι εκπομπές ρύπων. Στο σενάριο όπου η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς, 510 εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να μεταναστεύσουν, και στην περίπτωση των 3 βαθμών, περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να μεταναστεύσουν.

Σύμφωνα με τις παραπάνω ενδείξεις, και η Κωνσταντινούπολη θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Οι Τούρκοι φοβούνται ότι μεγάλα κομμάτια της πόλης θα βυθιστούν. Ενδεικτικά, αναφέρουν πως οι περιοχές γύρω από τον Κεράτιο Κόλπο, ακόμα και το παλάτι Ντολμαμπαχτσέ, κινδυνεύουν να βυθιστούν κάτω από την θάλασσα!

Όπως αναφέραμε και σε χθεσινό άρθρο, ο διαδραστικός χάρτης του Climate Central, καταγράφει περίπου 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις - μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς αλλά και η Θεσσαλονίκη και σκιαγραφεί το πώς θα μοιάζουν εάν ο πλανήτης θερμανθεί στους 3 βαθμούς, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ενδεικτικά, το δέλτα του Αξιού, περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο "Μακεδονία" ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 80 χρόνια.

Άλλα μέρη της Ελλάδας που απειλούνται είναι το Μεσολόγγι, η Ναύπακτος, ο Πατραϊκός Κόλπος, η Κυλλήνη, η δυτική Καλαμάτα, κωμοπόλεις και χωριά γύρω από τον Αμβρακικό και τον Μαλιακό Κόλπο και περιοχές της βορειοδυτικής Ηλείας.

Αποκαλυπτική είναι και η αντίστοιχη εικόνα για τη Βενετία και την ευρύτερη περιοχή, ενώ δε χωράνε πολλά σχόλια για τις προβλέψεις που αφορούν τη βόρεια Ευρώπη.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR