Middle East

Ώρα μηδέν στη Μ. Ανατολή! Πιο κοντά στον όλεθρο: Το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν

Ο  Ισραηλινός Πρωθυπουργός στα Ηνωμένα Έθνη κατονομάζει τρεις μυστικές ιρανικές πυρηνικές τοποθεσίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Ισραήλ δεν θα αφήσει το Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα».

Ο Ναφτάλι Μπένετ τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου αποκάλυψε ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα σε τρεις μυστικές τοποθεσίες, το Turkoozabad, την Tehran and  και το Merivan, στην πρώτη του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως πρωθυπουργός του Ισραήλ.

"Ο κόσμος ξέρει ότι δεν θα σταματήσουν τις ενέργειες τους", είπε και συνέχισε.

«Το Ιράν έφτασε σε μια κρίσιμη στιγμή, αλλά και η υπομονή μας. Δεν θα αφήσουμε ποτέ το Ιράν να έχει πυρηνική βόμβα. Αν χρησιμοποιήσουμε την επινοητικότητά μας, μπορούμε να επικρατήσουμε. Και αυτό είναι που σκοπεύουμε να κάνουμε».

https://www.youtube.com/watch?v=fdT9cX6oSAM

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ιρανική τρομοκρατία δεν περιορίζεται στο Ισραήλ και επεσήμανε τη δημιουργία μιας μονάδας καμικάζι μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γεμάτη εκρηκτικά, ευρείας εμβέλειας και ικανά να χτυπήσουν πολλαπλούς στόχους. Και όχι μόνο στο Ισραήλ.

Ονομάζεται Shehad-136, και αυτό το θανατηφόρο όπλο του Ιράν έχει ήδη χρησιμοποιηθεί κατά της Σαουδικής Αραβίας, των αμερικανικών στόχων στο Ιράκ και των εμπορικών πλοίων στη θάλασσα.

Η Τεχεράνη σχεδιάζει να εξοπλίσει τους ''πληρεξούσιούς'' της στην Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο με εκατοντάδες και αργότερα χιλιάδες από αυτά τα drones δολοφόνους «Σύμφωνα με την εμπειρία μας, αυτό που ξεκινά στη Μέση Ανατολή δεν τελειώνει εκεί», σημείωσε ο Bennett.

Το Ιράν πέρασε τα τελευταία χρόνια σε ένα άλμα στην πυρηνική έρευνα και ανάπτυξη, παραγωγή και εμπλουτισμό και έφτασε σε μια κρίσιμη στιγμή. «Έχει παραβιάσει κάθε κόκκινη γραμμή. Οι ευσεβείς πόθοι αποδείχθηκαν  ψευδείς», είπε ο Bennett.

«Το Ιράν έχει παραβιάσει το συμβόλαιό του με τον ΔΟΑΕ και ξεφεύγει, παρενοχλώντας τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και σαμποτάροντας τις προσπάθειές τους, χωρίς να τιμωρηθεί. Αυξάνουν τον εμπλουτισμό ουρανίου σε καθαρότητα 60%, ένα μικρό βήμα πριν από την ποιότητα των όπλων», ανέφερε ο Μπένετ.

«Υπάρχουν άνθρωποι που αποφάσισαν ότι η προσπάθεια του Ιράν για την απόκτηση πυρηνικών είναι ασταμάτητη ή μπορεί να έχουν βαρεθούν να το ακούνε. Το Ισραήλ δεν έχει αυτό το προνόμιο. Δεν θα κουραστούμε και δεν θα αφήσουμε το Ιράν να έχει πυρηνικό όπλο», τόνισε ο  Ισραηλινός πρωθυπουργός.

CONTINUE READING

 Τα Ιρανικά drones

Τα ιρανικά drones αποτελούν πράγματι μια αναδυόμενη απειλή για τη Μέση Ανατολή.

Το 2019, το Ιράν χρησιμοποίησε συνδυασμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ για να επιτεθεί στη γιγαντιαία μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου Abqaiq στη Σαουδική Αραβία, πραγματοποιώντας επιθέσεις ακριβείας.

Τώρα τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο μετά από αναφορές στη Wall Street Journal, στο Fox News και σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Το άρθρο του WSJ σημείωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν αναδιαμορφώνουν την κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή.

Αναφέρεται στην επίθεση του Ιουλίου σε δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν που σκότωσε δύο μέλη του πληρώματος. Σημείωσε επίσης ότι το Ιράν διακίνησε τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Χαμάς στη Γάζα. Στον πόλεμο του Μαΐου με το Ισραήλ, η Χαμάς χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικού τύπου.

Το ρεπορτάζ του Fox News εξετάζει τις αναφορές των Ιρανών αντιφρονούντων ότι το Ιράν θα χρησιμοποιήσει drones για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Μια τρίτη έκθεση στο The National Interest σημειώνει ότι το Ιράν μπορεί να στοχεύσει τη βάση Al-Harir στην περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, όπου φέρονται να είναι αμερικανικές δυνάμεις. Η έκθεση αναφέρει επίσης επιθέσεις του Ιράν σε ομάδες αντιφρονούντων στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να στοχεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ερμπίλ και επίσης να στοχεύσει τους αντιφρονούντες.

https://www.youtube.com/watch?v=3CUt1pXkheA

Το πρόγραμμα του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε αντίθεση με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, δεν είναι μυστικό. Η Ισλαμική Δημοκρατία καυχιέται ανοιχτά για τις δυνατότητές της με drone. Αναδεικνύει κάθε νέο drone και κάνει εξωφρενικούς ισχυρισμούς για τις δυνατότητές τους.

Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του μπορούν να πετάξουν χιλιάδες χιλιόμετρα και την ικανότητα να εξοπλίσουν μερικά από αυτά με πυραύλους.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να κάνουν επιθέσεις ακριβείας, προγραμματισμένες χρησιμοποιώντας ένα σύνολο συντεταγμένων. Μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές, αλλά δεν είναι όπλο που κερδίζει πολέμους.

CONTINUE READING

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν μπορούν να κάνουν πράγματα όπως επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, εγκαταστάσεις πετρελαίου και δεξαμενόπλοια.

Σύμφωνα με την The Washington Post τον Απρίλιο, η Τεχεράνη χρησιμοποίησε drone για να στοχεύσει μια βάση  της CIA στο αεροδρόμιο του Erbil.

Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό περιουσιακό στοιχείο του Ιράν είναι η ευφυΐα του για το πού να επιτεθεί. Τα ίδια τα drones έχουν ενδιαφέρον γιατί μπορούν να μεταφερθούν ή να συναρμολογηθούν σε διαφορετικά μέρη.

Για εκπαίδευση, το Ιράν για τα drones  χρησιμοποιεί τη βάση T-4 στη Συρία και από εκεί επιτέθηκε κατά του  Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2018 και τον Μάιο του 2021. Παρείχε τεχνολογία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στους Χούτι στην Υεμένη και κατέρριψε αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αντέγραψε ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αυτός είναι ο ιρανικός τρόπος πολέμου αυτές τις μέρες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι απλά ένα σύμπτωμα και μια τακτική που έχουν υιοθετήσει, η οποία επεκτείνει το μακρύ χέρι τους. Το Ιράν έχει ήδη τελειοποιήσει τη χρήση του τρόμου, επεκτείνοντας το μακρύ χέρι του για να σκοτώσει αντιφρονούντες στην Ευρώπη και να επιτεθεί σε αμερικανικούς, ισραηλινούς, εβραϊκούς και άλλους στόχους σε όλο τον κόσμο. Τα drones είναι μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Ιράν με συγκεκριμένο ιρανικό τρόπο: Καμία άλλη χώρα δεν χρησιμοποιεί drones όπως αυτό.

Τώρα αυξάνεται η προσοχή στα ιρανικά drones, υποδεικνύοντας ότι το Ιράν δεν είναι πλέον σε θέση να πετάξει κάτω από το ραντάρ με αυτά τα συστήματα. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι τι θα ακολουθήσει για την πληθώρα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν.

Τα drones έρχονται σε  ομάδες.. Αυτές κυμαίνονται σε δυνατότητες από drones επιτήρησης έως εκείνα που μπορούν να πετάξουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Μερικά από αυτά είναι καμικάζι drones ενώ άλλα επιστρέφουν στη βάση.

Το Ιράν έχει στείλει τώρα μεγάλο αριθμό στους συμμάχους του στην περιοχή, από τη Γάζα στο Ιράκ, την Υεμένη, τη Συρία και τον Λίβανο. Επιδιώκει επίσης να εξάγει μερικά στο εξωτερικό σε μέρη όπως η Βενεζουέλα. Τα βασίζει επίσης στη θάλασσα τώρα, βάζοντάς τα στα κανονικά σκάφη του IRGC.

https://www.youtube.com/watch?v=MMg7Q9H-4ps

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μερικές φορές συμπεριφέρονται περισσότερο σαν βλήματα κρουζ, χτυπώντας σε στόχο  αυτοκαταστροφικά. Αυτό τους δίνει ένα είδος ικανότητας να χτυπάνε μέσω αεροπορικής άμυνας και ραντάρ χρησιμοποιώντας πιθανές επιθέσεις σμήνους μεγάλου αριθμού drones.

Το Ιράν έχει επιδείξει ικανότητα να ξεπεράσει την αντιαεροπορική  άμυνα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ σε ορισμένες περιπτώσεις. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε Iron Dome και πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη και ελικόπτερα για να καταρρίψει τα σχετικά αργά drones.

Ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά συστήματα ραντάρ και αεράμυνας στην περιοχή για να υπερασπιστούν τα πάντα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ, οι Σαουδάραβες, το Ισραήλ και άλλοι πρέπει να επικεντρωθούν στην υπεράσπιση βασικών στρατηγικών περιοχών. Για το Ισραήλ, μια μικρή χώρα, η πρόκληση δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά τα drones μπορούν να χτυπήσουν δεξαμενόπλοια και επίσης τοποθεσίες φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χτυπήσουν σχεδόν οπουδήποτε.

Τον Ιανουάριο, ένα άρθρο στο Newsweek προειδοποίησε ακόμη ότι το Ιράν είχε μεταφέρει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη που θα μπορούσαν να πλήξουν μέχρι το Εϊλάτ.

Εκτίμηση είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πραγματοποίηση Ισραηλινού στρατιωτικού κτυπήματος, συμμετρικού και ασύμμετρου, σε βάρος του Ιράν.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR