Middle East
Updated at:

Όπου φύγει φύγει! Νέο κίνημα ανωτάτων αξιωματικών κατά του Ερντογάν- Αφυπνίζει τον τουρκικό στρατό που σύρεται στον συριακό όλεθρο

Νέες ομαδικές παραιτήσεις ανωτάτων και ανωτέρων Τούρκων αξιωματικών έγιναν, σηματοδοτώντας ένα νέο “κίνημα” αντίδρασης στα αυτοκτονικά σχέδια του Τούρκου προέδρου στην Συρία, αλλά και σε Αιγαίο/Κύπρο (και ας μην το παραδέχονται τα τουρκικά ΜΜΕ), εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ανώτατοι Τούρκοι αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία επιδιώκουν να παραιτηθούν εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στο Ιντλίμπ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την πολιτική της Άγκυρας στη Συρία», δηλώνει ο Metin Gurkan.

Ρωσικές πηγές εκτιμούν ότι η γνώμη του αξίζει ιδιαίτερη προσοχή, όχι μόνο επειδή είναι ένας από τους ιδρυτές του νέου πολιτικού κόμματος για τη Δημοκρατία και την Πρόοδο (DEVA), αλλά διότι ο ίδιος υπηρέτησε στο Αφγανιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ιράκ ως Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος  από το 2002 έως το 2008.

Εν ολίγοις, είναι ένα άτομο με γνώση και, το σημαντικότερο, ανεξάρτητο από το καθεστώς Ερντογάν.
Κατ 'αρχάς, την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν μετέβαινε στο Σότσι για να επισκεφθεί τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν, κάτι ασυνήθιστο συνέβη στην ίδια την Τουρκία.

Πέντε ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του κέντρου διοίκησης, υπέβαλαν παραίτηση. Έως τώρα, 3243 Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν αποχωρήσει απο τον τουρκικό στρατό.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Σύμφωνα με τον Σαϊγκού Οζτούρκ, ο οποίος αναφέρεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως μυημένος και κάποιος που γνωρίζει καλά τον στρατό εκ των έσω, επίκειται ή υλοποιήθηκε η παραίτηση πολλών ανώτερων αξιωματικών.

CONTINUE READING

«Έμαθα ότι 624 συνταγματάρχες, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου, έχουν συνταξιοδοτηθεί και μερικοί μάλιστα απολύθηκαν λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους», είπε ο Oztürk.

Με την πρώτη ματιά, αυτό μοιάζει με εκκαθάριση τύπου υπόθεση «FETO», όταν συνελήφθησαν άμεσα εκατοντάδες αξιωματικοί και παραιτήθηκαν περίπου 120 πιλότοι μαχητικών. Οι αιφνίδιες αιτήσεις παραίτησης από στρατηγούς με μεγάλη εμπειρία και λαμπρή καριέρα μπροστά τους είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες στις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις του τουρκικού στρατού.

Με άλλα λόγια, οι αναφορές για την παραίτηση ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων που σχετίζονται με τη Συρία μπορούν να ερμηνευτούν ως χειρονομία διαφωνίας και ως προσπάθεια αποφυγής του χειρότερου που έρχεται.

Ο Metin Gurkan αναφέρει ότι η Τουρκία στη Συρία βρίσκεται στα πρόθυρα της ήττας.

"Η πολιτική του Ερντογάν στην Συρία έγινε τόσο ασυμβίβαστη με την επιχειρησιακή πραγματικότητα που οι Τούρκοι αξιωματικοί αναγκάζονται να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο", τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο τουρκικός στρατός αιμορραγεί καθώς οι πολιτικές οδηγίες από την Άγκυρα προ την "τουρκική δύναμη Συρίας", συνιστούν ωμή απειλή κατά της ασφάλειας των Τούρκων στρατιωτών.

Επιπλέον, υπάρχει μια ριζοσπαστικοποίηση των ισλαμιστών ανταρτών στο Ιντλίμπ, με την υποστήριξη της Άγκυρας.

Ο Metin Gurkan, ο οποίος γνωρίζει το τουρκικό σκηνικό δηλώνει ότι “στους Τούρκους αξιωματικούς δεν αρέσει η θέση του Ερντογάν σε σχέση με τους μαχητές της ομάδας Hayat Tahrir al-Sham, της οποίας ηγούνται μέλη της Jabhat al-Nusra.
Οι αυξημένες αεροπορικές επιδρομές από ρωσικά και συριακά στρατιωτικά αεροσκάφη, καθώς και η συνεχιζόμενη ενίσχυση του συριακού στρατού στην περιοχή Σαρακίμπ, κατέστησαν σχεδόν αδύνατο στα τουρκικά στρατιωτικά σημεία στην περιοχή να λειτουργούν κανονικά".

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ερντογάν πήγε στο Σότσι για να συναντηθεί με τον Πούτιν εν μέσω του θανάτου τριών Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν όταν ένας αντιαρματικός πύραυλος χτύπησε ΤΟΜΑ στον οδικό άξονα μεταξύ Ιντλίμπ και Μπινίς, δηλαδή, στην περιοχή ευθύνης της Τουρκίας.

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Ερντογάν να απομακρύνει έξι φυλάκια Τούρκων στρατιωτών, διαφορετικά αυτοί θα αντιμετώπιζαν βέβαιο θάνατο.Μιλάμε για την περιοχή μεταξύ Ιντλίμπ και Σαρακίμπ στα ανατολικά της επαρχίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τα στρατεύματα του Άσαντ να επιτεθούν στην Ιντλίμπ με την επακόλουθη απελευθέρωσή του.

Δεν είναι απολύτως σαφές τι πρέπει να κάνει η Άγκυρα με αυτό το πρόβλημα σήμερα. Από τη μία πλευρά, ο Ερντογάν, στέλνοντας τα στρατεύματά του στην Βόρειο Συρία, είχε δώσει ελπίδα στους Τουρκομάνους που ζούσαν εκεί ότι αργά ή γρήγορα οι επαρχίες θα προσαρτηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο της νέας οθωμανικής στρατηγικής.

CONTINUE READING

Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα έχει κάνει πλύση εγκεφάλου στους ντόπιους τόσο πολύ τα τελευταία 5 χρόνια, που είναι έτοιμοι να φύγουν στην Τουρκία εάν τα στρατεύματα του Άσαντ εισέλθουν στην περιοχή.

Το διάβημα των Τούρκων στρατηγών και συνταγματαρχών όμως με ομαδικές παραιτήσεις, δείχνει ότι ο τουρκικός στρατός αντιδρά πλέον δυναμικά στο ξεκλήρισμα που δέχεται στο τουρκικό “Βιετνάμ”.

"Μετά την επιστροφή του Ερντογάν από την Μόσχα, η κατάσταση με τις μαζικές απολύσεις Τούρκων ανώτερων αξιωματικών δεν άλλαξε, πράγμα που σημαίνει, έμμεσα, ότι τα μέρη δεν συμφώνησαν”, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.

Όπως λοιπόν και το ναζιστικό καθεστώς στην Γερμανία του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, έτσι και στην σημερινή Τουρκία, όλα θα αλλάξουν μετά από μία ήττα είτε στο συριακό έδαφος που είναι πιο πιθανό, είτε στο Αιγαίο και την Κύπρο, προκαλώντας τεκτονικές αλλαγές στην τουρκική κοινωνία που “βράζει” στην κυριολεξία κατά του ΑΚΡ.

    

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR