Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος-Τουρκίας και παράλληλα με την νέα ένταση με τo Nautical Geo αλλά κα ιτην παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν λίγο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Ζμπιγκνιέβ Ράου.
Κάνοντας μια δήλωση σχετικά με την τελευταία κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε:
- "Δίνουμε πάντα προτεραιότητα στη διπλωματία. Όταν όμως η διπλωματία εξαντληθεί, προσγειωνόμαστε στο πεδίο. Στόχος του είναι να επιστρέψει ο καθένας στη διπλωματία".
- "Ο λόγος για τις εντάσεις που ζήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις του ελληνικού μέρους της Κύπρου και της Ελλάδας. Ήταν μια προσπάθεια περιορισμού της Τουρκίας σε μια μικρή περιοχή μέσω ενός χάρτη της Σεβίλλης. Δείξαμε στο πεδίο ότι δεν είναι έτσι".
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που στην τουρικική ρητορική μπαίνει ο "Χάρτης της Σεβίλλης" και το αίτημα να "αποτάξει" η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση όσα αυτός o χάρτης περιλαμβάνει. Ποιος είναι, όμως, αυτός ο χάρτης που τόσο ενοχλεί την Τουρκία;
Ο "Χάρτης της Σεβίλλης" δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και "χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και από τότε "στοιχειώνει" τους Τούρκους στρατηγικούς σχεδιαστές. Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές. Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι αυτές οι οριοθετήσεις είναι άδικες. Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τον χάρτη της Σεβίλλης, ο χάρτης της συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας-Λιβύης εκτείνεται από τη νοτιοδυτική γωνία της Τουρκίας έως την αντίθετη ακτή στην ανατολική Λιβύη.
- "Οι Τουρκοκύπριοι λένε «δίκαιο μοίρασμα». Λέμε «Αφήστε όλες τις μεσογειακές χώρες να ενωθούν». Γι 'αυτό ο πρόεδρός μας προσέφερε τη Μεσογειακή Διάσκεψη στην ΕΕ. Δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από την ΕΕ".
- "Πρόσφατα, υπήρξαν προκλητικές ενέργειες από την Ελλάδα και το ελληνικό κομμάτι της Κύπρου. Προσπαθούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας. Δικαίως, το ναυτικό μας προειδοποιεί πρώτα και στη συνέχεια λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις".