Russia

Πως θα απαντήσει ο Ερντογάν στην ελληνογαλλική συμφωνία: Θα ζητήσει από Πούτιν S-400 και μαχητικά Su-35 ή Su-57

Μυστήρια και κυρίως έκρυθμη φέρεται από δημοσιογραφικές πηγές να είναι η κατάσταση στην Συρία ανάμεσα σε τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις, μόνο που ο Ερντογάν μεταβαίνει στο Σότσι για να συναντήσει τον Πούτιν έχοντας στην βαλίτσα του μία μεγάλη πρόταση αγοράς όπλων...και μετά την Συρία.      

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά την διπλωματική και στρατιωτική ήττα (διότι περί αυτού πρόκειται) που δέχθηκε από την αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας, με ρήτρα μάλιστα αμυντικής συνδρομής σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, θα ζητήσει σύμφωνα με τουρκικές και ρωσικές πηγές από τον Ρώσο ηγέτη να αγοράσει μία ακόμη συστοιχία πυραύλων S-400, καθώς και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών Su-35 ή Su-57.

«Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, κατά την παλαιότερη επίσκεψή του στη Μόσχα, είχε εξετάσει το πιλοτήριο του ρωσικού υπερμαχητικού Su-57 μαζί με τον Πούτιν, δείχνοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ότι θα ήθελε τέτοια αεροσκάφη στο οπλοστάσιο των τουρκικών δυνάμεων”, γράφει ο Ρώσος ειδικός Evgeniy Dneprovsky.

Το ελληνογαλλικό πρόγραμμα αγοράς μαχητικών αεροσκαφών RAFALE με πυραύλους ASTER και Φρεγατών Belhara, με πυραύλους προς το παρόν EXOCET MM40 BLOCK-3, καθιστά την Ελλάδα μια τρομερή πολεμική μηχανή με απροσδιόριστες δυνατότητες σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, και αυτό τρομάζει το τουρκικό γενικό επιτελείο που δεν αρέσκεται στους νεο-Οθωμανικούς λεονταρισμούς του Τούρκου προέδρου, αλλά υπολογίζει ψυχρά τα πάντα, όπως και το ελληνικό επιτελείο βέβαια.

CONTINUE READING

Η Ελλάδα με τις αγορές αυτές καθιστά "αυτοκτονική" κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει την “Γαλάζια Πατρίδα” ή οποία θα μείνει τελικά “Γαλανόλευκη Πατρίδα”, όπως ήταν φυσικά εδώ και χιλιάδες χρόνια, και αυτό πονάει το βαθύ τουρκικό κράτος.

Κάθε προσπάθεια σοβαρής πρόκλησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και σήμερα βέβαια βρίσκει “τοίχο” παντού, μπορούμε να φανταστούμε όμως τι θα βρουν μπροστά τους οι Τούρκοι σε πέντε χρόνια μετά την επιχειρησιακή ένταξη των γαλλικών αεροσκαφών και των φρεγατών.     

Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να “χρυσώσει το χάπι” στους Τούρκους και θα επιχειρήσει πιθανότατα να αγοράσει ρωσικά όπλα αιχμής. Το θέμα σε αυτήν την περίπτωση όμως είναι ένα. Ο πέλεκυς από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού θα είναι βαρύς και αστραπιαίος, ακολουθούμενος από ραγδαίες εξελίξεις ή όχι;  
    
Εν τω μεταξύ, Άγκυρα και Μόσχα έχουν διαφωνίες για τη Συρία. Εδώ τα δύο μέρη έχουν μια σημαντική πρόκληση που αφορά την επαρχία Ιντλίμπ.

Η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για εκδίωξη των μελών της αποκαλούμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, ενώ η Τουρκία δεν το δέχεται αυτό και διαμαρτύρεται ότι ο Πρόεδρος Bashar al-Assad αναπτύσσει τις δυνάμεις του στην περιοχή προκειμένου να αναλάβει τον έλεγχο της Ιντλίμπ.

Μετά την χθεσινή επίθεση της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορικής βάσης "Khmeimim", έγινε γνωστό ότι Σύροι μαχητές επιτέθηκαν στην ίδια βάση με τη χρήση drone.

«Στις 12:30, ένα UAV απογειώθηκε από το έδαφος που ελέγχεται από παράνομες ένοπλες ομάδες στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, και εντοπίστηκε μέσω ελέγχου εναέριου χώρου στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. Ο πυραυλικός εξοπλισμός του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων-πυροβόλων Pantsir-S της ρωσικής βάσης κατέστρεψε το drone  σε απόσταση από την αεροπορική βάση. Από το περιστατικό δεν υπάρχουν θύματα ή υλικές ζημιές”, αναφέρει η ρωσική ανακοίνωση.

CONTINUE READING

Την ίδια στιγμή ακτιβιστές της SOHR ανέφεραν ότι μετακινήθηκαν νέες ρωσικές δυνάμεις από την Αϊν Ίσα στο βόρειο Τελ Ταμρ, στην επαρχία αλ-Χασάκα.

Η ρωσική φάλαγγα περιελάμβανε κυρίως θωρακισμένα οχήματα. Αυτή η εξέλιξη ήρθε μετά την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων σε ρωσικό ελικόπτερο στην ίδια περιοχή.

Η Τουρκία κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξή της στο YPG, ενώ αναρωτιέται κανείς τι θα ειπωθεί στο Σότσι μεταξύ Τούρκου και Ρώσου προέδρου.

Νομίζουμε ότι οι δύο πρόεδροι “ θα μιλήσουν κυρίως για χρήματα” τα οποία έχει ανάγκη η Μόσχα λόγω κυρώσεων, ενώ η Άγκυρα θα ζητήσει επιτακτικά ρωσικά οπλικά συστήματα S-400 και μαχητικά Su-35 ή Su-57.

Εφόσον και σε αυτήν την περίπτωση τα “λεφτά είναι πολλά”, η Συρία θα έρθει σε δεύτερη μοίρα προς το παρόν και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο οι Τούρκοι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν φυσικά.   

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR