Weapon systems

Μητσοτάκης στο Παρίσι: Γυρίζει με....σουβενίρ τριών γαλλικών φρεγατών FDI-HN και τριών Κορβετών Gowind

“Βόμβα” ρίχνει μεγάλο ξένο ΜΜΕ για την ανακοίνωση αγοράς πιθανόν και "αύριο" από την Ελλάδα, τριών γαλλικών φρεγατών FDI-HN και Τριών Κορβετών Gowind, στην κομβική από όλες τις απόψεις συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου.

https://youtu.be/tv_vACF_Ii0?t=249

“Η αγορά γαλλικών φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να ανακοινωθεί αύριο, με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι.

Αυτή η κίνηση συμπυκνώσει τη γαλλοελληνική αμυντική σχέση, ενισχυμένη και με την παραγγελία για 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale τον Ιανουάριο έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ακολουθούμενη από μια ακόμη παραγγελία για 6 ακόμη αεροσκάφη του ιδίου τύπου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 24 γαλλικά μαχητικά 4ης γενιάς για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Έτσι, η Γαλλία παίζει σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά από αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία.

"Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδος κατά τη διάρκεια αυτών των “συγκρούσεων” με την Άγκυρα, έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι την τουρκική προκλητικότητα, όταν το 2020 μια τουρκική φρεγάτα απείλησε με στοχοποίηση μια γαλλική (στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης), προκαλώντας μεγάλο σκάνδαλο εντός του ΝΑΤΟ. Αυτό θα ήταν το λογικό συμπέρασμα μιας μακράς και πολυπόθητης σχέσης και θα σήμαινε πιθανόν μια νέα εποχή για τη γαλλο-ελληνική αμυντική συνεργασία”, αναφέρει το αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι σήμερα το απόγευμα, επιστρέφοντας από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με το Naval News και πηγή με γνώση του θέματος, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι της «τελευταίας στιγμής» αλλά αντίθετα ήταν προγραμματισμένη.

Είναι γνωστό επίσης ότι μια μεγάλη αντιπροσωπεία (συμπεριλαμβανομένου του CEO της Naval Group) επισκέφθηκε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα για να προωθήσει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Σε επικοινωνία με το Naval News, η γαλλική εταιρεία Naval Group αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες φήμες.

Αυτή η νέα εξέλιξη των γεγονότων όμως έρχεται  την πιο κατάλληλη στιγμή για τη Naval Group, που είναι ακόμα σοκαρισμένη από την ξαφνική ακύρωση του λεγόμενου «συμβολαίου του αιώνα», που αφορούσε το πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων της Αυστραλίας.

Σε άρθρο μας αναφέραμε προ ημερών ότι το νέο σενάριο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού φέρνει την Ουάσινγκτον να κάνει ένα βήμα πίσω σε εξοπλιστικές “κόντρες” με την Γαλλία για την προμήθεια διαφόρων κρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ το πρώτο βήμα σε αυτήν την οδό, που κατά τα φαινόμενα επιλέγουν οι Αμερικανοί, θα ήταν να ανοίξει το δρόμο για τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale στη Φινλανδία.

Με αυτό το....φινλανδικό μοντέλο θα μπορούσε να υποχωρήσει η υπερδύναμη και σε εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θεωρούν έμπειροι αναλυτές. Είναι δυνατόν δηλαδή να δούμε τις Belh@arra να ξανακερδίζουν πόντους έναντι των αμερικανικών προσφερομένων πλοίων;”

Ξένες πηγές επισημαίνουν ότι η γαλλική Φρεγάτα FDI-HN προσφέρεται στη διαμόρφωση που έχει ήδη προταθεί στην Ελλάδα.

CONTINUE READING

Εν ολίγοις πρόκειται για μια φρεγάτα 4500 τόνων εξοπλισμένη με ένα τρομερό ραντάρ, ένα εξαιρετικά ικανά ραντάρ της Thales Sea Fire, Kingklip Mk.2 και ενός σόναρ μεταβλητού βάθους CAPTAS 4C, και τα δύο επίσης από την Thales.

Θα διαθέτει 32 θέσεις (εκτοξευτής Sylver A50) για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30 SAM, ενώ θα διαθέτει σύστημα RAM CIWS, καθώς και οκτώ αντι-πλοϊκούς πυραύλους Exocets SSM τελευταίας γενιάς, δύο δίδυμους εκτοξευτές για τορπίλες MU90, και ένα πυροβόλο 76 χιλιοστών.

Το πλάνο κατασκευής που προτάθηκε από τη Naval Group αναφέρει ότι οι τρεις ελληνικές φρεγάτες θα κατασκευαστούν στη Γαλλία με παράδοση των δύο πρώτων έως το 2025 και της τρίτης το 2026.

Παραμένει προαιρετική η κατασκευή μίας Φρεγάτας από τα ελληνικά ναυπηγεία.Με αυτόν τον τρόπο, οι Γάλλοι αποφεύγουν το ζήτημα της παράδοσης πολεμικών πλοίων προσωρινής λύσης.

https://youtu.be/Cuek1tFIo8s?t=9


Η κορβέτα Gowind 2500 είναι μια σύγχρονη Κορβέτα, η οποία χρησιμοποιείται ήδη από την Αίγυπτο, τη Μαλαισία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρουμανία.

Είναι μια κορβέτα 2400 τόνων είναι φτιαγμένη για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και πόλεμο επιφανείας αποστολές ενώ διαθέτει συστήματα κατά εναέριων απειλών.

Είναι εξοπλισμένη με το ραντάρ  3D SMART-S mk2 της Thales, καθώς και τα σόναρ Kingklip Mk.2, CAPTAS VDS, επίσης από την ίδια εταιρεία. Είναι οπλισμένη  επίσης με 16 πυραύλους VL-MICA NG, και οκτώ πυραύλους επιφανείας-επιφανείας SSM Exocets, ενώ διαθέτει δύο δίδυμους εκτοξευτές για τορπίλες MU90, και ένα πυροβόλο 76 χλ.

Περιττό να τονίσουμε ότι με αυτά τα πολεμικά πλοία στο δυναμικό του ελληνικού πολεμικού μας ναυτικού, το τουρκικό ναυτικό θα πάθει ότι και την περίοδο 1912-13, όταν για να “ξεμυτίσει” από τα Δαρδανέλια απαιτούνταν ενυπόγραφη άδεια από τον τότε Έλληνα Ναύαρχο Π.Κουντουριώτη, ο οποίος φυσικά και δεν τους έδινε σε καμία περίπτωση.     

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR