World
Updated at:

Μέρες πονηρές! Γιατί οι επόμενες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για τις κινήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο

Η Τουρκία ήταν πάντα μια χώρα που δεν είχε ναυτική παράδοση, με αποτέλεσμα να προσπαθεί κάποιος με δυσκολία να βρει κάποια σημαντική νίκη του τουρκικού ναυτικού και αυτή χαμένη κάπου στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Μια από αυτές τις εξαιρετικά σπάνιες νικηφόρες στιγμές του τουρκικού ναυτικού είναι η Ναυμαχία της Πρέβεζας, η οποία  πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1538, μεταξύ του Οθωμανικού Ναυτικού υπό την ηγεσία του Οθωμανού  καπετάνιου Barbaros Hayreddin Pasha και του συμμαχικού Ναυτικού των Σταυροφόρων υπό τη διοίκηση του Γενοβέζου Ναυάρχου Andrea Doria. 

Ιστορικά στοιχεία 

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, η κατάληψη ορισμένων νησιών στο Αιγαίο που κατείχαν οι Ενετοί  από το Οθωμανικό Ναυτικό ,ώθησε τα ευρωπαϊκά κράτη με εμπορικά και στρατιωτικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.

CONTINUE READING

Η Ευρώπη ήθελε να σταματήσει την οθωμανική προέλαση.  Έτσι η Ισπανία, με τη συμμετοχή της Βενετίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Γένοβας  σχημάτισαν στη συμμαχία του Παπισμού και  μαζί με την Αυστρία, σχημάτισαν ένα μεγάλο χριστιανικό ναυτικό υπό τη διοίκηση του Ναυάρχου Ντόρια.

Με τη δύναμή του, ο Ναύαρχος Ντόρια, που πολιόρκησε το Κάστρο της Πρέβεζας που ανήκε στους Οθωμανούς, αποχώρησε στην Κέρκυρα, η οποία βρισκόταν υπό Ενετοκρατία, με την άφιξη του τουρκικού ναυτικού.

Σε αυτή τη φάση, το Οθωμανικό Ναυτικό, ανάγκασε το  Ναυτικό των Ευρωπαίων, το οποίο ήταν ανώτερο από κάθε άποψη, να πολεμήσει στην ανοιχτή θάλασσα.

Ο Αντρέα Ντόρια, που πίστευε ότι οι Οθωμανοί θα έδιναν «πόλεμο αντιπερισπασμού», σοκαρίστηκε από την τακτική και τις απροσδόκητες επιθέσεις του Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά.

Υπό τη διοίκηση του Barbaros, το Οθωμανικό Ναυτικό με 122 πλοία επιτέθηκε στο  Ναυτικό των Ευρωπαίων, αποτελούμενο από 262 πλοία, στις 27 Σεπτεμβρίου με ελιγμούς επιδέξια ανοιχτά της Πρέβεζας.

Το ναυτικό των Σταυροφόρων, που αποτελείται από ιστιοφόρα που κινούνται με τον άνεμο, αντεπιτέθηκε επίσης εκμεταλλευόμενος τη διαθεσιμότητα του ανέμου, αλλά η διακοπή του ανέμου στο μέλλον έκανε το ναυτικό να χάσει την ικανότητα ελιγμών του.

Σε αυτή τη διαδικασία, το Οθωμανικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο αποτελούνταν από πλοία τύπου «έλξης» που μπορούσαν να ταξιδεύουν τόσο με πανιά όσο και με κουπιά, προκάλεσε μεγάλες απώλειες στο Ναυτικό των Σταυροφόρων βυθίζοντας πολλά πλοία.

Ηττημένος, ο  Αντρέα Ντόρια εκμεταλλεύτηκε το σκοτάδι και έφυγε από το πεδίο της μάχης.

Η μάχη στα ανοιχτά νερά μπροστά από το Φρούριο της Πρέβεζας είχε ως αποτέλεσμα τη νίκη του Οθωμανικού Ναυτικού.

CONTINUE READING

Η νίκη του Barbaros, ο οποίος είναι εκείνος που είπε ότι, «αυτός που κυβερνά τις θάλασσες θα κυβερνήσει τον κόσμο», εδραίωσε πλήρως την τουρκική κυριαρχία στη Μεσόγειο.

Η νίκη, γιορτάστηκε  πρωτίστως στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Βέβαια από την άλλη θα πρέπει να θυμίσουμε το περιβόητο που έμεινε στην ιστορία, το  "Γιόκ Μάλτα" των Τούρκων ναυτικών του Μπαρμπαρόσα, που δεν κατάφερε να βρεί την Μάλτα για να την κατακτήσει.

Μιλάμε για τέτοιους τρομερούς θαλασσοπόρους, του γλυκού νερού...

 Ωστόσο κάθε χρόνο, η 27η Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται ως «Ημέρα των Τουρκικών  Ναυτικών Δυνάμεων».

Συμπεράσματα-Διαπιστώσεις

Τα παραπάνω τα μνημονεύσαμε για δύο λόγους. Ο πρώτος για να αντιληφθούμε την ένδεια νικών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο βάθος της Ιστορίας, αφού στο Αιγαίο "τους νικούσαμε ανέκαθεν ".

Η Ελληνική ναυτοσύνη χάνεται στα βάθη της Ιστορίας, έχοντας αναδείξει  πληθώρα Ναυάρχων ανδρών αλλά και γυναικών , όπως τον Θεμιστοκλή στη Σαλαμίνα, τον Μιαούλη, τον Πιπίνο, τον Κανάρη, την Μπουμπουλίνα, την Μαντώ Μαυρογένους,  τον  Κουντουριώτη στην επανάσταση του 1821  στους Βαλκανικούς πολέμους με το θωρηκτό Αβέρωφ που απελευθέρωσε το ένα μετά το άλλο τα νησιά του Αιγαίου, τον Ιατρίδη  με το θρυλικό υποβρύχιο Παπανικολή  στο έπος του 1940 και πάρα πολλούς ακόμη.

Συνεπώς είναι πεπρωμένο του Έλληνα η διασύνδεση του με τη θάλασσα και η νίκη σε αυτήν εναντίον του οποιουδήποτε εχθρού, πολύ δε περισσότερο του μη γνωρίζοντας τη ναυτική τέχνη Τούρκου.

Το δεύτερο είναι ότι επειδή ο Ερντογάν αρέσκεται συμβολικά, να δημιουργεί θέματα στην Ελλάδα διασυνδέοντας τα χρονικά με ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, η αυριανή ημέρα η οποία είναι  ημέρα  εορτασμού των Τουρκικών  Ναυτικών Δυνάμεων,  αλλά και οι επόμενες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από πλευράς μας, με έμφαση στην περιοχή Καστελόριζου-Ρώ-Στρογγύλης αλλά και νοτίως Κρήτης, όπου τα τελευταία 24ωρα έχουμε έκρηξη της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της χώρας μας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR