Armed Conflicts

Τα πιόνια στήθηκαν! Κατακόρυφη αύξηση εξοπλισμών από Λευκορωσία-Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια της άσκησης "Zapad 2021 στη Λευκορωσία, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να προβεί σε στρατιωτικές προμήθειες μεγάλης κλίμακας στη χώρα αυτή, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ρωσία και Ουκρανία σχεδιάζουν να τοποθετήσουν μερικά από αυτά τα οπλικά συστήματα στα σύνορα με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων  των  αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Υπενθυμίζουμε  ότι νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2017, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε από την πλευρά της  νωρίτερα ότι αγόραζε νέα αντιαρματικά Javelins και drone Bayraktars. Ταυτόχρονα, υπάρχει σκεπτικισμός στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ενδεχόμενο  στρατιωτικής αναμέτρησης στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

CONTINUE READING

Η Ρωσία εξοπλίζει την Λευκορωσία

Η αναφορά για τις επικείμενες αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Ουκρανία έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της άσκησης  "Zapad-2021", από τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας  Αλεξάντερ Λουκασένκο 

Ο Λουκασένκο είπε στους δημοσιογράφους περισσότερα για την αγορά όπλων γενικά και τους S-400 ειδικότερα.

"Υπάρχουν δύο στάδια αυτού του ζητήματος. Διαπραγματευόμαστε και σχεδιάζουμε να προμηθευτούμε τους S -400. Έχουμε αναφερθεί σε θέματα άμυνας και ασφάλειας , για τα οποία μίλησα επίσης σε συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο μετά τη συμφωνία μας με τη Ρωσία  για εξοπλιστικά προγράμματα στις 10 Σεπτεμβρίου, με τον Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, με τον οποίο για τρεις - τρεισήμισι από τις οκτώ ώρες μιλήσαμε ειδικά για την άμυνα και την ασφάλεια.

Μου είπε ο Πούτιν για τα πιο σύγχρονα συστήματα  αντιαεροπορικά συστήματα S-500 που μπορούν να λειτουργήσουν  ενάντια  βαλλιστικούς πυραύλους. Υπενθύμισα για άλλη μια φορά το θέμα των S-400 και μου είπε πού θέλουμε να βάλουμε αυτά τα συγκροτήματα.  Στην παρούσα φάση τα αντιαεροπορικά μας συστήματα  S-300 έχουν αποκλείσει ολόκληρη την περίμετρο προς τη δυτική κατεύθυνση.

Αλλά, ξέρετε, έχουμε προσθέσει και μια νότια κατεύθυνση προς τα Ουκρανικά σύνορα. Συζητήσαμε αυτό το θέμα με Λευκορώσους Στρατηγούς και Ρώσους, αφού  αρχίζει να  να  "ζεσταίνεται το κλίμα"  από το νότο.

https://www.youtube.com/watch?v=SNggv9dJBoQ&t=1s

Πρέπει να προετοιμάσουμε την προστασία σε μήκος  1200 χιλιομέτρων των συνόρων με την Ουκρανία. Επομένως, θα πρέπει να κλείσουμε και αυτήν την περίμετρο και συμφωνήσαμε  ότι οι S-400 θα είναι κατάλληλοι για αυτό. Ο Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να επιλύσει αυτά τα θέματα με τα δικά μας, έτσι ώστε αυτά τα συστήματα να μπορούν να μας παραδοθούν.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, δεν θα αναφέρω  διεξοδικά τα ποσά, αν και δεν είναι μυστικό ότι είναι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Είμαι πολύ ευγνώμων στη ρωσική ηγεσία, το στρατό και το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, που συμφώνησαν σε μια ολόκληρη γκάμα όπλων που θα είναι εδώ έως το 2025.

Πρόκειται για δεκάδες αεροπλάνα, μερικά από τα οποία είναι ήδη εδώ, αρκετές δεκάδες ελικόπτερα, τακτικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Tor-2 και άλλα οπλικά συστήματα. Έχετε δει αυτά τα όπλα, ίσως  βέβαια όχι όλα, αφού μιλάμε για  μεγάλο όγκο. Αυτό υποδηλώνει ότι τόσο εμείς όσο και η Ρωσία λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τη δυτική κατεύθυνση, όπου είμαστε σε επαφή με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ », δήλωσε ο Λουκασένκο.

https://youtu.be/BrpXdwrtaEE

Javelins και Bayraktars για την Ουκρανία

Μετά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Ζελένσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ουκρανικές αρχές αναμένουν μια νέα παρτίδα αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων Javelin.

Αναπτύχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1989. Το αντιαρματικό συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με κεφαλή υπέρυθρης εστίας και μπορεί να λειτουργεί με την αρχή "πυροβολώ και ξεχνώ", αφού από τη στιγμή εκτόξευσης του πυραύλου και εγκλωβισμού του στόχου, ο τελευταίος παρακολουθείται αυτόματα σε οποιονδήποτε ελιγμό πραγματοποιήσει, με συνέπεια τα ποσοστά ευστοχίας του συστήματος να είναι πολύ υψηλά

Η Ουκρανία έλαβε την πρώτη παρτίδα από 37 από αυτά τα συγκροτήματα συν περίπου 200 πυραύλους την άνοιξη του 2018 υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Κοστίζουν 47 εκατομμύρια δολάρια. Όπως δήλωσε αργότερα ο τότε Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, μετά την παραλαβή των Javelins, ο βομβαρδισμός των ουκρανικών θέσεων στο Donbass σταμάτησε, αν και αυτό ήταν πιθανότατα οι φαντασιώσεις του Ποροσένκο, αφού  οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τη χρήση  των εν λόγω αντιαρματικών στην πρώτη γραμμή, ενώ  οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται τακτικά μέχρι σήμερα.

Το Κίεβο υπέγραψε συμβόλαιο για την προμήθεια της δεύτερης παρτίδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο του 2019 και το παρέλαβε τον Ιούνιο του 2020. Αναφέρθηκε ότι η Ουκρανία θα λάβει τα υπόλοιπα όπλα το 2021-2022.

Μετά την επίσκεψη του Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, επικαλούμενος τις υποσχέσεις της αμερικανικής ηγεσίας, η Ουκρανία αναμένει να λάβει μια νέα παρτίδα Javelin φέτος.

CONTINUE READING

"Η κορυφαία πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον ουκρανικό λαό και την αμυντική ικανότητα του κράτους μας. Φέτος η Ουκρανία θα λάβει μια παρτίδα  αντιαρματικών συστημάτων ,  Javelin", δήλωσε ο Kuleba στις 4 Σεπτεμβρίου

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια άλλων τύπων αμυντικού εξοπλισμού φονικών αλλά  και μη φονικών όπλων. «Για ευνόητους λόγους, δεν μπορώ να αποκαλύψω τις λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες, 13 Σεπτεμβρίου, έγινε επίσης  γνωστή η αγορά από την Ουκρανία 24 τουρκικών drones Bayraktar TB2 , σύμφωνα με ανακοίνωση  του Αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Στρατηγού Βαλέρι Ζαλουζνί.

Τώρα στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας υπάρχουν δύο συγκροτήματα , δηλαδή 12 drone Bayraktar TB2, τα οποία μετά την απόκτηση της  νέας παρτίδας,θα γίνουν συνολικά 36

Σημειώστε ότι το Bayraktar είναι ένα οπλισμένο drone, που αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τα  εν λόγω επιθετικά drones χρησιμοποιήθηκαν ενεργά από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικών δυνάμεων.

https://www.youtube.com/watch?v=bQ8H3-c8gJg

Γαλλικοί φόβοι και εμπλοκή με σενάριο αμερικανικής έμπνευσης

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τα παραπάνω υπάρχει  ταυτόχρονα μια κατακόρυφη αύξηση προμήθειας  εξοπλιστικών συστημάτων από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία

Μια από τις κορυφαίες αμερικανικές δεξαμενές σκέψης RAND η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το  Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση, όπου αξιολόγησε τις προοπτικές της Γαλλίας να αντισταθεί στον ρωσικό στρατό. Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η στρατιωτικά ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αντέξει τη Ρωσία σε περίπτωση παρατεταμένης στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και αποθεμάτων πυρομαχικών.

Τουλάχιστον, δεν θα αντισταθεί χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνουν οι συντάκτες της πρόβλεψης.

"Η ικανότητα της Γαλλίας να αντέξει μια σύγκρουση υψηλής τεχνολογίας με χρήση συμβατικών όπλων είναι περιορισμένη. Ο γαλλικός στρατός θα μπορούσε να ολοκληρώσει όλα τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί ταυτόχρονα, αλλά οι πολύπλοκες επιχειρήσεις θα εξαντλούσαν γρήγορα τόσο τους ανθρώπινους όσο και τους υλικούς τηςς πόρους .

Η Γαλλία δεν μπορεί να αντέξει εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης σύγκρουσης εναντίον ενός πολύ ικανού αντιπάλου όπως η Ρωσία. Από την πλευρά των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία μπορεί να εμπλακεί σε έναν συμβατικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Ανατολική Ευρώπη για περιορισμένο χρονικό διάστημα », αναφέρεται στην έκθεση.

Είναι ενδιαφέρον ότι πριν από περίπου ένα χρόνο οι ίδιοι οι Γάλλοι Στρατηγοί έλεγαν το ίδιο. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Thierry Burkhard είπε ότι οι γείτονες της Ευρώπης είχαν αρχίσει να στρατιωτικοποιούνται. Επομένως, ο γαλλικός στρατός αρχίζει να προετοιμάζεται για πιθανές συγκρούσεις με τους στρατούς άλλων δυνάμεων.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον Burkhard, είναι «μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των εχθροπραξιών» και η κύρια αδυναμία των Γάλλων, όπως και ο RAND αργότερα, ονόμασε το μοντέλο της δομής του στρατού τους, το οποίο δεν προβλέπει αποθέματα στρατιωτικού εξοπλισμού, πυρομαχικών και όπλων.

Παρεμπιπτόντως, τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Αμερικανοί γράφουν ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση και ο πόλεμος δεν θα είναι απαραίτητα το αποτέλεσμα μιας στοχευμένης επίθεσης.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούνται κυρίως  λόγω του υπερεξοπλισμού Λευκορωσίας και Ουκρανίας

Το δεύτερο όχι λιγότερο ενδεικτικό συμπέρασμα είναι η πρόβλεψη της κατάρρευσης του γαλλικού στρατού σε περίπτωση παρατεταμένης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Και εδώ τίθεται το ερώτημα ,τι θα συμβεί με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εάν ο πιο ισχυρός στρατός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός αυτού, με πυρηνικά όπλα νικηθεί;

Αλλά το κύριο ερώτημα είναι διαφορετικό. Γιατί η Ουκρανία και η Λευκορωσία εντείνουν τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού; Τι συμβαίνει?

Φυσικά, υπάρχει ελπίδα ότι το "όπλο που κρέμεται στον τοίχο δεν θα πυροβολήσει ποτέ". Ωστόσο, αν ακούσετε τις προβλέψεις του Zelensky, ο οποίος κάνει λόγο για πόλεμο με τη Ρωσία, σε συγκερασμό με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που προαναφέραμε σε Ουκρανία και Λευκορωσία, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάτι προετοιμάζεται 

Επιπλέον, το όλο θέμα δεν είναι τοπικό, αλλά πανευρωπαϊκό, κρίνοντας από την περίεργη μνεία για εμπλοκή  της Γαλλίας ,μιας από τις εμβληματικές στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

https://www.youtube.com/watch?v=rsZXKM3TB3w

Ανεξάρτητα από τους λόγους της αντιπαράθεσης, με μια τέτοια πυκνότητα στρατιωτικών προετοιμασιών, μπορεί να ξεκινήσει από οποιαδήποτε πρόκληση δηλαδή, θα υπάρξει, όπως είπαν οι Γάλλοι παραπάνω, μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Από αυτή την άποψη, η Ουκρανία είναι ο κύριος υποψήφιος για τον τόπο όπου θα λάβει χώρα μια τέτοια κλιμάκωση. Παρεμπιπτόντως, είναι πολύ πιθανό ότι η Γερμανία το γνωρίζει καλά αυτό, αφού άσκησε πίεση για την ολοκλήρωση του  αγωγού "Nord Stream 2", με τον οποίο θα αφαιρέσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τον ουκρανικό αγωγό φυσικού αερίου και θα επιτρέπει να λαμβάνει η ΕΕ φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία, εξασφαλίζοντας την εκ των προτέρων  ενεργειακά έναντι πιθανών κραδασμών στο έδαφός μας.

Ένας πιθανός πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας , δεδομένης της μάλλον μέτριας υποστήριξης από τη Δύση,  θα είναι αυτοκτονικός για το Κίεβο

Ωστόσο, οι ουκρανικές αρχές εντείνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε διαφορετικά μέτωπα και ταυτόχρονα απορρίπτουν την παρέμβαση της  διαδικασίας του  Μινσκ και μια πολιτική διευθέτηση σε αυτό που μπορεί να τερματίσει τον τρέχοντα πόλεμο στο Donbass, μειώνοντας απότομα την ένταση της αντιπαράθεσης και απομακρύνοντας την Ουκρανία από μια πιθανή πολεμική αναμέτρηση

Ωστόσο οι ουκρανικές αρχές στην πραγματικότητα  είναι σίγουρες ότι η σύγκρουση θα αποφευχθεί και κανείς δεν θα πολεμήσει, ενώ πιστεύουν ότι «το εξωτερικό θα μας βοηθήσει», και αν γίνει πόλεμος, θα είναι τοπικός, πάλι στο Ντονμπάς, αφού η Ρωσία θα  φοβάται τις κυρώσεις.

Διαφορετικά, είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί η Ουκρανία, χωρίς εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να διατηρεί μια σύγκρουση με τη Ρωσία, και τώρα, προφανώς, με τη Λευκορωσία.

Μέχρι στιγμής, η στρατηγική του Κιέβου μοιάζει με αυτό που θα λέγαμε ένα«δεύτερο Αφγανιστάν», το οποίο άφησε να εννοηθεί χθες ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο CNN. Ωστόσο, αυτή η λογική είναι απίθανο να λειτουργήσει εδώ.

Για τους Αφγανούς όμως   Ρώσοι και  Αμερικανοί ήταν σαν εξωγήινοι από άλλους πλανήτες. Για εκατομμύρια Ουκρανούς, οι Ρώσοι, παρά τις ανατροπές των τελευταίων 7 ετών, είναι στενοί συγγενείς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του KIIS τον Μάρτιο, το 49% του πληθυσμού στη Νότια Ουκρανία έχει θετική στάση απέναντι στη Ρωσία και το 59% στην Ανατολή.

Έτσι, οι προοπτικές για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, και ακόμη περισσότερο με τη Λευκορωσία, είναι δύσκολες για την Ουκρανία. 

Εκτίμηση

Συμπερασματικά  εμείς θα λέγαμε ότι Ουκρανία και η Λευκορωσία υπερεξοπλίζονται αφού σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη" και εξηγώ.

Η μεν Ουκρανία προμηθεύεται drone και αντιαρματικά όπλα για να αντιμετωπίσει τη Ρωσική και Λευκορωσική κυριαρχία σε άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ, η δε Λευκορωσία εξοπλίζεται με S-400 κατά βάση, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα για να αντιμετωπίσει την αεροπορική υπεροχή που διαθέτουν οι χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν άλλωστε μαζί με τον Λουκασέγκο έχουν αποφασίσει η Λευκορωσία να μην γίνει "δεύτερη Ουκρανία" και για τον λόγο αυτό θέλουν οι δύο χώρες τους να γίνουν ουσιαστικά ένα κράτος.

Μια σύρραξη είτε μεταξύ Λευκορωσίας-Ουκρανίας, είτε στην διαιρεμένη Ουκρανία, οι οποίες θα γενικευόταν και θα εξελισσόταν σε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα είχε πάρα πολύ σοβαρές και απαγορευτικές για οποιαδήποτε  περαιτέρω σκέψεις συνέπειες.

Το αδύνατο σημείο του ΝΑΤΟ είναι η ασφάλεια των Βαλτικών χωρών, αφού μια συνδυασμένη ταυτόχρονη επίθεση από την κατεύθυνση του Καλλίνιγκραντ και από την Λευκορωσία θα απέκλειε την χερσαία πρόσβαση των εν λόγω χωρών (Εσθονία-Λετονία-Λιθουανία) , με την Πολωνία. Εγκλωβισμένες από στεριά και θάλασσα θα είναι θέμα λίγων ημερών η κατάληψή τους από Ρωσικά και Λευκορωσικά στρατεύματα.

Παράλληλα η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί  κατά της Ουκρανίας, ενεργώντας είτε από τα ανατολικά της Ντομπάς, Λουγκάνσκ, είτε από τα Δυτικά από την Υπερδνειστερία, είτε από την Κριμαία με απόβαση στην περιοχή της Οδησσού, είτε και από την κατεύθυνση του Βορρά από την Λευκορωσία.

Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε από την άλλη να καταστρέψει ακόμη και με απώλειες ολοκληρωτικά τους Ρωσικούς στόλους σε Εύξεινο πόντο και Βαλτική θάλασσα, αφού γεωγραφικά τα ρωσικά πλοία είναι εγκλωβισμένα σε κλειστές θαλάσσιες περιοχές μη διαθέτοντας έξοδο στις ανοικτές θάλασσες

Απώλεια του ρωσικού στόλου του Εύξεινου πόντου θα είχε ως συνέπεια την διευκόλυνση αποβατικής ενέργειας νατοϊκών δυνάμεων στην Κριμαία και κατάληψη αυτής, με αποτέλεσμα σε δεύτερο χρόνο την υπερκέραση από νότο των φιλορωσικών δυνάμεων σε Ντομπάς και Λουγκάνκ και την ήττα τους.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR