Το Πενταπόσταγμα εδώ και χρόνια γράφει για τις φιλοδοξίες Ερντογάν. Είναι το μοναδικό ΜΜΕ στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παγκοσμίως, που έχει κάνει δεκάδες αναλύσεις επί του ζητήματος. Το καθεστώς του Ερντογάν πιστεύει, ότι τα πυρηνικά όπλα θα προσφέρουν την ευκαιρία στην Τουρκία να αναλάβει πρωταρχικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο.
Τον Φεβρουάριο μάλιστα επιβεβαιώθηκε, και από ένα άρθρο-προειδοποίηση του Economist σύμφωνα με το οποίο Η Τουρκία ετοιμάζεται να αποκτήσει πυρηνικά!''
Πυρηνικός πολλαπλασιασμός
Η σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στα πυρηνικά όπλα, είναι εμφανής από τη σχετική δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Οικονομικό Φόρουμ της Κεντρικής Ανατολίας . «Ορισμένες χώρες διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι μία ή δύο. Αλλά (μας λένε) δεν μπορούμε να τα έχουμε. Αυτό, δεν μπορώ να το δεχτώ »δήλωσε και πρόσθεσε έχουμε το Ισραήλ κοντά, σχεδόν γείτονες. Τρομάζουν (άλλα έθνη) κατέχοντας αυτά. Κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει ».
Ο Τούρκος Πρόεδρος κατέληξε λέγοντας «εργαζόμαστε σε αυτό», υπονοώντας έτσι, ότι οι προσπάθειές του για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο Τούρκος Πρόεδρος διευκρίνισε επίσης τις προθέσεις του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2019, όταν επέκρινε τη « Συνθήκη για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων »(την οποία υπέγραψε η Τουρκία το 1980), καθώς απαγορεύει σε χώρες όπως η Τουρκία να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα.
Θα γίνει σύντομα η Τουρκία κράτος πυρηνικών όπλων;
Στο Πενταπόσταγμα ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί, αλλά η Τουρκία φαίνεται να το αναζητά.
Θα θυμίσουμε μια δήλωση του Δρ Moritz Kütt, ειδικός στα πυρηνικά όπλα και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης και Πολιτικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, που ανέφερε για το θέμα, ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν θα ηρεμήσουν την κατάσταση ασφαλείας. Αντίθετα, θα ενισχύσουν το «εγώ» της Τουρκίας. Οι πυρηνικές βόμβες, εγγυώνται μια θέση στην πρώτη γραμμή της γεωπολιτικής. Μια ιδέα που αρέσει πολύ στον Ερντογάν ».
Πιο ανήσυχος, εμφανίζεται ο Ισραηλινός πολιτικός επιστήμονας Yakov Kedmi, ο οποίος διευκρινίζει ότι, είναι θέμα χρόνου να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο η Άγκυρα και είναι αδύνατο να το αποτρέψει αυτό.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις 15 Φεβρουαρίου 2010, ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ότι, η Τουρκία είχε ήδη την ικανότητα να γίνει κράτος πυρηνικών όπλων.
Αυτή η ανησυχία εντάθηκε, αφού το aljazeera.com έφερε στο φως πληροφορίες που υποδηλώνουν, ότι το Ισλαμαμπάντ σκοπεύει να υποστηρίξει κρυφά το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Τουρκίας.
Τέτοιες «σειρήνες συναγερμού» χτυπούν από το 2015, όταν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν, ότι η Τουρκία φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα του Ιράν. Αποκαλύφθηκε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε το 2010, να ξεκινήσει κρυφά την κατασκευή εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου. Επιπλέον, υπάρχουν υποψίες ότι η Τουρκία έχει ήδη αποκτήσει εμπλουτισμένο ουράνιο, που προέρχεται από μια πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία συμμετείχε επίσης στις δραστηριότητες του Πακιστανικού λαθρεμπόρου πυρηνικών προϊόντων Αμπντούλ Καντίρ Χαν, ο οποίος πούλησε χιλιάδες φυγοκεντρητές (τα ηλεκτρονικά τους συστήματα προέρχονταν από την Τουρκία), μεταξύ 1987 και 2002 στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Λιβύη.
Στόχος βαλλιστικών πυραύλων και διαστημικού προγράμματος
Προϋπόθεση ενός προγράμματος πυρηνικών όπλων, είναι το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, που στοχεύει στην ανάπτυξη πυραύλων που θα μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές. Οι τουρκικής κατασκευής βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς (εμβέλειας> 1000km), είναι ήδη σε παραγωγή ενώ υπάρχουν αναφορές, για παραγωγή πυραύλων με εμβέλεια άνω των 1000km. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί έμφαση στο ανακοινωθέν τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα
-Πρώτον, επειδή θα υποστηρίξει τον όγκο δεδομένων που σχετίζονται με τη δορυφορική πλοήγηση των τουρκικών UAV, ταυτόχρονα με τους βαλλιστικούς πυραύλους.
-Δεύτερον, γιατί θα διευκολύνει την ανάπτυξη πυραύλων με βεληνεκές 3500χλμ ή μεγαλύτερη (Βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς ή μεγαλύτεροι).
Η απειλή που επιβάλλεται στα κράτη που βρίσκονται εντός αυτού του εύρους είναι προφανής, χωρίς να ληφθεί υπόψη, η πιθανότητα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων από επιφανειακά πλοία ή υποβρύχια. Επομένως, το τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, για να διευκρινιστεί εάν χρησιμοποιείται κρυφά για την υποστήριξη του πυρηνικού του προγράμματος.
Ίσες αποστάσεις από τη Ρωσία-ΗΠΑ, πιο κοντά στο Πακιστάν
Ούτε η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, (όπως και εκείνων που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στη Σινώπη και στην Ανατολική Θράκη) δεν είναι τυχαία. Αυτό αποσκοπεί στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Τουρκίας από τη μία πλευρά, (το 2020, περίπου το 72% της ενεργειακής ζήτησής της καλύφθηκε μέσω εισαγωγών) και από την άλλη, χρησιμεύει ως επαγωγή στην πυρηνική τεχνογνωσία. Εξάλλου δεκάδες Τούρκοι σπουδάζουν ήδη Πυρηνική Μηχανική, σε ρωσικά πανεπιστήμια από το 2015.
Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να παρέχει την τεχνογνωσία, για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την ενότητα του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η ρωσο-τουρκική καιροσκοπική συνεργασία, δεν θα τροφοδοτήσει τη φιλοδοξία της τελευταίας στην επίτευξη πυρηνικών όπλων. Τα ανταγωνιστικά τους συμφέροντα συγκρούονται σε πολλές περιπτώσεις. Η Ρωσία δεν θα ήθελε, να δει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο τόσο κοντά στα σύνορά της.
Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, είναι πεπεισμένος: εάν το Ιράν και κυρίως η Τουρκία έχουν πυρηνικά όπλα, θα στραφούν εναντίον της Ρωσίας. Αυτό δεν υποδηλώνει ότι η Τουρκία δεν θα επιτύχει τον στόχο της. Αντίθετα, σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια που έχουν θέσει σημαντικά κράτη με συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, όπως το Ισραήλ η Γαλλία η Αίγυπτος η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.
Πάνω απ 'όλα, η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη σύγκρουση συμφερόντων με τις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Τουρκία, δεν θα γίνει ανεκτή ως κράτος με πυρηνικά όπλα. Όπως προαναφέρθηκε, αυτό θα υποκινήσει τη γεωστρατηγική αυτονομία του, προκαλώντας τη διάλυση της υπάρχουσας αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρωατλαντικής ασφάλειας. Επιπλέον, θα πυροδοτήσει έναν αγώνα πυρηνικών όπλων στην ευρύτερη περιοχή. Όλοι αυτοί οι φόβοι αποσταθεροποίησης, εδώ και καιρό αντιμετωπίζονται από τις ΗΠΑ.
Κατά συνέπεια, η υποτιθέμενη επιλογή της Τουρκίας να προσεγγίσει ομόθρησκα κράτη, (και λιγότερο φιλοδυτικούς υπό την ηγεσία του Imran Khan) καθώς και τους πρόθυμους Πακιστανούς για την υποστήριξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων, δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι έχει λίγη ή καμία άλλη επιλογή σε αυτό το εγχείρημα.
Απομακρύνονται από τη Δύση
Παρ 'όλα αυτά, η προθυμία της Τουρκίας να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, θα πρέπει να εξεταστεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ευρασιατική ιδεολογία, σέρνεται στους κορυφαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Τουρκίας. Οι αναλυτές προσδιορίζουν αυτήν την ιδεολογία, ως τουρκική εκδοχή του Μπαάθ στον αραβικό κόσμο. Οι Ευρασιατιστές υποστηρίζουν ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας, βρίσκονται εκτός του δυτικού κόσμου και ως εκ τούτου, θα πρέπει να ενταχθούν στο «αντιιμπεριαλιστικό» στρατόπεδο με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα.
Συμπεράσματα
Είναι προφανές, ότι η υποτιθέμενη νέα επιχείρηση της Τουρκίας στον τομέα των πυρηνικών όπλων, είναι σε όλες τις περιπτώσεις αιτία σοβαρής ανησυχίας για τους δυτικούς συμμάχους της. Η απόφασή της, να απομακρυνθεί από τη βορειοατλαντική συμμαχία και να γίνει στρατηγικά αυτόνομη ευρασιατική δύναμη, προϋποθέτει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.
Μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί να αναστραφεί από ψεύτικες ελπίδες για πιο ήπια πολιτική, μετά από αλλαγή ηγεσίας στις τουρκικές εκλογές του 2023, ή χειρότερη, από συναλλαγές που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της Τουρκίας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η υπερβολικά φιλόδοξη γεωπολιτική πράξη εξισορρόπησης της Τουρκίας, σπρώχνει τα όρια των διπλωματικών, οικονομικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της.