World
Updated at:

Η Αίγυπτος κλείνει την πόρτα στην Τουρκία- "Φύγετε πρώτα από τη Λιβύη και μετά βλέπουμε" διαμηνύει το Κάιρο

Οι τουρκο-αιγυπτιακές διπλωματικές σχέσεις θα μπορούσαν να αποκατασταθούν φέτος, μόνο σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα εκκρεμή ζητήματα, δήλωσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός την Πέμπτη, μόλις μία ημέρα αφότου οι δύο χώρες ολοκλήρωσαν τον τελευταίο γύρο διμερών συνομιλιών που προορίζονταν για την εξομάλυνση των μακροχρόνιων φθαρμένων σχέσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=lgmKv1bnFv4

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός Μοσταφά Μαντμπούλι είπε ότι υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν τους τελευταίους μήνες, σε σχέση με τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία ξεκίνησαν τον Μάιο διερευνητικές συνομιλίες για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια ''παγωμένων'' σχέσεων, σε μια προσπάθεια να διορθώσουν τις σχέσεις τους που έχουν υποστεί ζημιά από την ανατροπή του προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, ο οποίος υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, Προέδρου της Τουρκίας.

Οι δύο χώρες διαφωνούν επίσης για ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, στην κορυφή των οποίων είναι η Λιβύη, γειτονική χώρα της Αιγύπτου, λόγω της  παρουσίας προσωπικού και οπλικών συστημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και χιλιάδων Σύριων μισθοφόρων μαχητών στα εδάφη της.

Ο Madbouly επανέλαβε ότι η ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη παραμένει βασικό ζήτημα για την Αίγυπτο, λέγοντας ότι «καμία άλλη χώρα δεν πρέπει να παρεμβαίνει φυσικά στη Λιβύη».

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα εμφορείτο από βία και πολιτική αναταραχή μετά την αποπομπή και τη δολοφονία του ηγέτη της Μουαμάρ Καντάφι, μετά από εξέγερση εναντίον του η οποία υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ.

CONTINUE READING

Τα τελευταία χρόνια, η Λιβύη ήταν διχασμένη ανάμεσα σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα και διοικήσεις, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά, προτού αυτά υπογράψουν εκεχειρία στη Γενεύη πέρυσι.

Επίσης, μια προσωρινή κυβέρνηση δημιουργήθηκε νωρίτερα φέτος για να οδηγήσει τη χώρα προς τις προγραμματισμένες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί  να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η παρουσία ξένων μαχητών και μισθοφόρων στη Λιβυκή γη, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων, εξακολουθεί να είναι ένα από τα ακανθώδη ζητήματα για τη διεξαγωγή  των εκλογών.

Η Αίγυπτος έχει επανειλημμένα ζητήσει την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής που μοιράζεται σύνορα μήκους 1.115 χιλιομέτρων και των οποίων η σταθερότητα θεωρείται κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Οι αιγυπτιακές εκκλήσεις είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις άλλων διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων προκειμένου να ενισχυθεί η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο.

Ο Madbouly είπε στη συνέντευξή του ότι η Αίγυπτος εργάζεται για να βοηθήσει τους Λίβυους να επιτύχουν τον στόχο τους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

"Θα θέλαμε να αφήσουμε τους Λίβυους να αποφασίσουν για το μέλλον τους", είπε.

Οι δηλώσεις του Μάντμπουλι έρχονται λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι δήλωσε στο Bloomberg TV ότι η Αίγυπτος είναι «πρόθυμη να βρει λύση» και έναν τύπο για την αποκατάσταση των κανονικών σχέσεων με την Άγκυρα, αν και είπε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά» για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο βήμα.

https://www.youtube.com/watch?v=9o0_XgcKUTA

"Όταν η Αίγυπτος αισθανθεί ικανοποιημένη ότι τα εκκρεμή ζητήματα έχουν επιλυθεί, η πόρτα θα είναι ανοιχτή για περαιτέρω πρόοδο", δήλωσε ο Σούκρι.

Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έρχονται καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να τερματίσει τις διαφορές της, με τις περιφερειακές δυνάμεις που οδήγησαν σε διάφορες κρίσεις στην περιοχή.

Ο πρώτος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο με την παρουσία Αιγυπτίων και Τούρκων διπλωματικών αξιωματούχων. Ο γύρος χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως "ειλικρινής και σε βάθος".

Η Άγκυρα φιλοξένησε την Τρίτη και την Τετάρτη τον δεύτερο γύρο συνομιλιών, όπου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διεξαγωγή διερευνητικών συνομιλιών στο μέλλον.

CONTINUE READING

Η φιλοξενία από την Τουρκία σε ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική ομάδα στην Αίγυπτο μετά το 2013, καθώς και η δυνατότητα να εκφράσουν epiuetik;hρητορική κατά της κυβέρνησης Σίσι χρησιμοποιώντας τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, θεωρούνται επίσης από τους βασικούς λόγους πίσω από την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου

Κατά τους τελευταίους μήνες, η Άγκυρα φέρεται να ζήτησε από τα κανάλια που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Κωνσταντινούπολη να αμβλύνουν την κριτική τους προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να επιδιορθώσει τους δεσμούς με το Κάιρο.

Επίσης, η Τουρκία στα τέλη Αυγούστου φέρεται να ανάγκασε δύο μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κατηγορήθηκαν από τις αιγυπτιακές αρχές για την οργάνωση της δολοφονίας του πρώην Αιγύπτιου γενικού εισαγγελέα Χισάμ Μπαρακάτ το 2015, να εγκαταλείψουν τα εδάφη της.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία βρήκε τοίχο απέναντι στην Αίγυπτο, η οποία υπεραμύνεται των θέσεών της για αποχώρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη και εγκατάλειψη από την Τουρκία των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Τα παραπάνω αποτελούν πολύ θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αφού η Αίγυπτος αποδεικνύεται πιστός και σταθερός σύμμαχος για τη χώρας μας.

Κύριος στόχος μας είναι τελικά στρατιωτικά η Τουρκία να αποχωρήσει από τη Λιβύη και να μην ισχύσει από τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης το παράνομο "τουρκολιβυκό μνημόνιο".

Ωστόσο επειδή πάνω στο τελευταίο εδράζεται το οικοδόμημα της "Γαλάζιας Πατρίδας" για την Τουρκία, εκτιμούμε ότι εφόσον ο Ερντογάν συνεχίζει να βρίσκει κλειστές πόρτες παντού στο θέμα της Λιβύης,  θα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει εσωτερικές αναταραχές και ένοπλες αντιπαραθέσεις και επεισόδια στην πολύπαθη χώρα, με σκοπό την ακύρωση διεξαγωγής των εκλογών του Δεκεμβρίου και την μετάθεσή τους για αργότερα ή να προσπαθήσει να οδηγήσει τις εσωτερικές εξελίξεις στη Λιβύη προκαλώντας ακόμη και τριχοτόμηση της μελλοντικά, σενάριο το οποίο είχαμε αναφέρει διεξοδικά σε προηγούμενο μας άρθρο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR