Όπως φαίνεται οι Τούρκοι βρήκαν τον ''δασκαλό'' τους από τους Αυστριακούς! Και για να μην ξεχνάμε τους συμβολισμούς. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1683 ο χριστιανικός και ο μουσουλμανικός κόσμος βρέθηκαν αντιμέτωποι στην περίφημη πολιορκία της Βιέννης από τους πανίσχυρους τότε Οθωμανούς.
Ύστερα από δίμηνη πολιορκία και μια αιματηρή μάχη ο συνασπισμός πολωνικών, αυστριακών και γερμανικών δυνάμεων κατάφερε να ανακόψει οριστικά την προέλαση της νέας αυτοκρατορίας προς Δυσμάς, γλιτώνοντας έτσι την Ευρώπη από την οθωμανική κατοχή και κυριαρχία. Η ολοκληρωτική ήττα του σουλτάνου ΜεχμέτΔ΄ σήμανε την αργή αλλά σταθερή πορεία της αυτοκρατορίας προς την παρακμή και τον κατακερματισμό.
Έτσι λοιπόν και σήμερα, οι Αυστριακοί αντιστέκονται στην τουρκική επέλαση, βάζοντας ταυτόχρονα ''μπλόκο'' και στη Γερμανία!
Αυστριακό ''στοπ''
Η Βιέννη αντιτάχθηκε στο επίσημο αίτημα της Τουρκίας τον Μάιο να συμμετάσχει σε μία από τις κυριότερες πολιτικές άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, γνωστή ως το πλαίσιο μόνιμης δομημένης συνεργασίας (PESCO).
Η Άγκυρα υπέβαλε αίτημα συμμετοχής στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα της PESCO. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία μιας στρατιωτικής ζώνης τύπου Σένγκεν μέχρι το 2024.
Μέλη της PESCO, που ιδρύθηκε το 2017, είναι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εκτός από τη Δανία και τη Μάλτα. Στόχος της είναι η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένοι του στόχοι είναι η βελτίωση της μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού εντός της Ευρώπης, όπως και η διασφάλιση της καταλληλότητας του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.
Τι δήλωσε η Υπουργός Άμυνας της Αυστρίας
Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Αυστρίας Klaudia Tanner, ''η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις εισδοχής για τρίτες χώρες.''
''Το άρθρο 2 της συνθήκης ορίζει σαφώς ότι το τρίτο κράτος πρέπει να μοιράζεται τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ και πρέπει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την ΕΕ'', δήλωσε η Tanner στη Welt am Sonntag.
Η Tanner τόνισε επίσης ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για βασικά θέματα άμυνας και ασφάλειας. ''Ως εκ τούτου, δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στην αμυντική πολιτική της ΕΕ στο εγγύς μέλλον''.
''Κεραυνοί'' Κουρτς κατά Τουρκίας
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς μίλησε για το πρόσφατο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι η Τουρκία είναι το «πιο κατάλληλο μέρος» για τους Αφγανούς να καταφύγουν, αντί για τη Γερμανία, την Αυστρία ή τη Σουηδία.
''Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα του Αφγανιστάν με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού ανθρώπων στη Γερμανία και την Αυστρία, όπως το 2015. Πρέπει να βελτιώσουμε την κατάσταση επί τόπου.
Εάν οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν, τότε θεωρώ ότι οι γειτονικές χώρες, η Τουρκία ή τα ασφαλή μέρη του Αφγανιστάν, είναι σίγουρα το πιο κατάλληλο μέρος από τη Γερμανία, την Αυστρία ή τη Σουηδία'', δήλωσε ο Κουρτς στη γερμανική εφημερίδα Bild σε συνέντευξή του στις 25 Ιουλίου.
''Δεν θέλω να εισαγάγω αυτήν την άρρωστη ιδεολογία στην Ευρώπη'', δήλωσε ο Κουρτς.