Armed Conflicts
Updated at:

Κεμαλιστές εναντίον Ερντογάν για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Το καθεστώς Ερντογάν είναι γεγονός ότι εμφορείται από μεγαλεπήβολα σχέδια σε όλα σχεδόν τα πεδία.

Από τον κατασκευαστικό κλάδο όπως το κανάλι της Κωνσταντινούπολης, το αεροδρόμιο της εν λόγω πόλης, το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού, τον θρησκευτικό κλάδο μέ την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, το χτίσιμο εκατοντάδων τζαμιών στη χώρα, τον εξοπλιστικό κλάδο με  την απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400,  μέχρι και τις Διεθνείς σχέσεις, με το δόγμα της "Γαλάζιας πατρίδας", το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις ΑΟΖ, την στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας σε Β.Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ και την πρόκληση στρατιωτικής έντασης στην Α. Μεσόγειο και την Κύπρο.

Τελευταίο εφεύρημα της αναθεωρητικής εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν είναι η εθελούσια ανάληψη της ασφαλείας του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν από την Τουρκία μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από την υπόψη χώρα.

https://www.youtube.com/watch?v=IIcVG_OrNog

Το θέμα τελεί υπό διαβούλευση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, αν και οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει ότι η παραμονή Τούρκων στρατιωτών στη χώρα τους ότι είναι ανεπιθύμητη.

CONTINUE READING

Επίσης το καθεστώς Ερντογάν έχει καταφέρει με διάφορους τρόπους και τακτικές, μηδέ εξαιρουμένων των φυλακίσεων δημοσιογράφων, να ελέγχει τα τουρκικά ΜΜΕ σε πολύ μεγάλη κλίμακα.

Ωστόσο υπάρχει μερίδα δημοσιογράφων η οποία ανήκει στους "κεμαλιστές", η οποία δεν πείθεται από τους Ερντογανικούς μεγαλοϊδεατισμούς, εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκάλα αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet, Miyase Ilknur, συνέκρινε τους Τούρκους στρατιώτες με «εξαγόμενα προϊόντα», κατά τη διάρκεια εκπομπής του Halk TV.

Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα Medya Mahallesi ο παρουσιαστής Ayşenur Arslan διατύπωσε την ερώτηση,  "θα στείλουμε στρατιώτες στο Αφγανιστάν, σωστά;", για να λάβει πληρωμένη απάντηση από την  Ilknur , η οποία είπε, "φαίνεται ότι δεν έχουμε πλέον άλλα προϊόντα για εξαγωγή."

Η συγκεκριμένη απάντηση σχολιάστηκε δυσμενώς από τους Τούρκους η οποίοι έκαναν λόγο για άσχημη σύγκριση των Τούρκων στρατιωτών με εξαγώγιμα προϊόντα.

Ωστόσο η απάντηση της Τουρκάλας δημοσιογράφου ''χτυπάει'' και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις εξαγωγές της.

https://www.youtube.com/watch?v=8AJ6xr_X-XU

Κατά τη διάρκεια της  τηλεοπτικής εκπομπής για την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο Αφγανιστάν και των συνομιλιών για την ασφάλεια του Αεροδρομίου της Καμπούλ, ο παρουσιαστής Ayşenur Arslan νωρίτερα είχε θέσει μια σειρά προβληματισμών αναφορικά με την ασφάλεια των Τούρκων στρατιωτών , κάνοντας λόγο για το "αίνιγμα του Αφγανιστάν και ότι δεν είναι κακό να πάμε εκεί'';

CONTINUE READING

Η αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet, Miyase İlknur, δεν ήταν αιχμηρή μόνο στο θέμα της αποστολής Τούρκων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, αφού αναφέρθηκε επίσης και στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού στην Halk TV, λέγοντας:

«Ξέρετε πώς μετρούν τον αριθμό των περιπτώσεων που αυξήθηκαν; Υπάρχουν 2 τζαμιά κοντά στο σπίτι και στο χώρο εργασίας μου. Ένας χαιρετισμός γίνεται κάθε 10 λεπτά. Προηγουμένως, ευχές διαβάζονταν 2 ή 3 φορές την εβδομάδα. Τώρα οι μουζεϊνηδες πρέπει να πληρώνονται υπερωρίες, αφού όταν κάποιος πεθαίνει έρχονται άλλοι να διαβάζουν το χαιρετισμό», σχολίασε.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Κεμαλιστές στην Τουρκία περιμένουν στην γωνία τον Ερντογάν, τονίζοντας τις λάθος επιλογές του σε υγεία, οικονομία και εξωτερική πολιτική.

Αν τελικά η Τουρκία αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ, εκτίμηση είναι, ότι δεν θα αναθέσει αυτό το έργο στις Ένοπλες Δυνάμεις της από πλευράς προσωπικού πλήν εξειδικευμένου λιγοστού προσωπικού, αλλά σε μισθοφόρους της που θα τους βαφτίσει ως άνδρες εταιρειών ασφαλείας.

https://www.youtube.com/watch?v=UFeuFyY146k

Ο λόγος είναι ότι σε αντίθετη περίπτωση, τυχόν ανάληψη από τις ένοπλες Δυνάμεις της εν λόγω αεροδρομίου και απώλειες σε αυτές από τους Ταλιμπάν θα οδηγούσαν σε νέα εσωτερική κρίση την Τουρκία, την οποία θα υποδαύλιζε η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα το περαιτέρω δημοσκοπικό κατρακύλισμα Ερντογάν-Μπαχτσελί.

Υπενθυμίζουμε ότι η απώλεια των 13 Τούρκων στο φιάσκο της Γκάρα από το ΡΚΚ , σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να στείλει στη Βουλή τους ΥΠΑΜ και ΥΠΕΣ του να δώσουν εξηγήσεις απολογούμενοι.

Η τουρκική κοινωνία ενώ εμφανίζεται ως εξοικειωμένη από τις απώλειες στον πολυετή αγώνα κατά του ΡΚΚ, στην πραγματικότητα δεν είναι, ιδίως όταν οι έχοντες και κατέχοντες στην Τουρκία αποφεύγουν την στράτευση έναντι χρηματικής καταβολής.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR