Είναι γνωστή η ''κάψα'' των Τούρκων, όσον αφορά την παρουσία ελληνικού στρατού στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία δεν χάνουν ούτε μέρα χωρίς να προχωρήσουν σε ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Σε σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του Ακάρ, οι Τούρκοι προσπαθούν να συντηρήσουν το συγκεκριμένο ανύπαρκτο θέμα, αναφέροντας πως "Η Ελλάδα έχει πάθος για εξοπλισμούς, ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό και γνωστό ότι πρόκειται για μια καθαρή φαντασία και μια μάταιη προσπάθεια, μακριά από τα μαθηματικά, και ότι η μεγαλύτερη ζημιά θα είναι για τον ελληνικό λαό''!
Την ίδια απαίτηση εκδήλωσαν και οι Ερντογανιστές, και οι Κεμαλιστές, οι οποίοι παρά τις διαφορές τους εσωτερικό της Τουρκίας, συμφωνούν στο συγκεκριμένο ζήτημα, και απαιτούν εδώ και τώρα αναθεώρηση του status quo, ενώ μάλιστα κάνουν αναφορά και στον όρο EGAYDAAK!
Πιο συγκεκριμένα, ''Σύμφωνα με το τουρκικό Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας (SAREM), ο συντονισμός της τουρκικής κυβέρνησης σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, αποκάλυψε ότι ο αριθμός των νησιών, νησίδων που θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό την κυριαρχία μας (Τουρκία) στο Αιγαίο, ήταν περίπου 130 στην αρχή, στην συνέχεια αυτά αυξήθηκαν σε περίπου 150 και αποφασίστηκε να αποκαλούνται ως "γεωγραφικοί σχηματισμοί.Προσδιορίστηκε ότι μερικοί από τους 150 “γεωγραφικούς σχηματισμούς” εποικίστηκαν από την Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι είναι προς το παρόν χωρίς κατοίκους'', αναφέρουν οι Τούρκοι.
Τα Τουρκικά ΜΜΕ το προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, με την φαντασία τους να οργιάζει αυτή τη φορά, σχετικά με το καθεστώς των Δωδεκανήσων. Ο αρθρογράφος της Sabah, Mehmet Barlas, εξέφρασε την άποψη ότι «Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν πρόεδρος κατά τη Συμφωνία του Παρισιού του 1947, δεν θα είχαμε συμφωνήσει να παραδώσουμε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα χωρίς συζήτηση»!
Πιο συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος της εφημερίδας, δήλωσε ότι όταν εξετάζονται τα θέματα που απαρτίζουν την ημερήσια διάταξη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να παρατηρηθεί ότι υπάρχει μια γκάμα θεμάτων στην ατζέντα του Τούρκου Προέδρου.
"Μεταξύ αυτών των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, εκτός από τις δραματικές εξελίξεις σχετικά με το μέλλον της Τουρκίας, υπάρχουν επίσης τρέχουσες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σχεδόν κάθε μέρα", δήλωσε ο Barlas και συνέχισε:
"Ωστόσο, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που ο Πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικά δεν είναι τα ίδια με εκείνα στα οποία αποδίδει σημασία η αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, έργα όπως το Kanal Istanbul ή η γέφυρα Çanakkale είναι θέματα ζωής και θανάτου για τον Πρόεδρο Ερντογάν ... Αλλά η αντιπολίτευση αγνοεί το Kanal Istanbul, για παράδειγμα. "
Στο άρθρο του, ο Barlas δήλωσε τα εξής: "Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2023, η σημασία αυτών των θεμάτων θα αυξηθεί πολύ σε σχέση με σήμερα".
"Εάν σκεφτείτε τα αδιέξοδα που άφησαν εκείνοι που ήταν υπεύθυνοι για την Τουρκία ως πρόεδροι ή πρωθυπουργοί στο παρελθόν, θα δείτε ότι η ύπαρξη μιας ατζέντας και η επίλυση αυτής της ατζέντας είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, το Κυπριακό και η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέματα τα οποία ο Πρόεδρος Ερντογάν συζήτησε έντονα αυτήν την εβδομάδα, και τα δύο είναι άλυτα. Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν Πρόεδρος κατά τη Συμφωνία του Παρισιού του 1947, δεν θα είχαμε συμφωνήσει να δώσουμε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα χωρίς συζήτηση».
«Η μοίρα των προβλημάτων όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO ή το PKK / PYD δεν πρέπει να αφεθεί στην Αμερική».
Ως αποτέλεσμα, τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης πρέπει να επανεκτιμήσουν τις ατζέντες τους. Δεν είναι όλα τα θέματα της ατζέντας ζήτημα ζωής και θανάτου για την Τουρκία. Αλλά η μοίρα των προβλημάτων όπως το FETO ή το PKK / PYD δεν πρέπει να αφεθεί στην Αμερική".