H έκθεση DEFEA 2021 στην Αθήνα μπορεί να ολοκληρώθηκε αλλά τα...απόνερα της θα μας απασχολήσουν και το επόμενο διάστημα.
Κι αυτό επειδή επιχειρήθηκε το χτίσιμο γεφυρών μεταξύ της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας και της χώρας μας. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη σε μια εποχή που δίνουν και παίρνουν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Στην DEFEA 2021 στην Αθήνα, λοιπόν, η ρωσική Rosoboronexport παρουσίασε μια πλήρη γκάμα σύγχρονων ρωσικών αμυντικών προϊόντων. Σε ανακοίνωσή της η ρωσική εταιρεία στέλνει σαφές μήνυμα για την στάση των ελληνικών αρχών λέγοντας: "Η Rosoboronexport σημειώνει με μεγάλη ικανοποίηση τη συστηματική και αποτελεσματική συνεργασία με Έλληνες εταίρους, παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών”
Η Rosoboronexport JSC (μέρος της Rostec State Corporation) σημειώνει ακόμη πως “σήμερα, η εταιρεία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει συμβάσεων που είχαν συναφθεί προηγουμένως.
“Ο ναυτικός εξοπλισμός, καθώς και τα συστήματα αεροπορικής άμυνας, δεν προκαλούν παράπονα από κανέναν εταίρο. Η Rosoboronexport προσβλέπει σε αυξημένη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία τόσο με την Ελλάδα όσο και με άλλα φιλικά ευρωπαϊκά κράτη που συμμετέχουν στην έκθεση”, δήλωσε ο Alexander Mikheev, Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport.
Η Rosoboronexport στην έκθεση παρουσίασε προϊόντα ρωσικών αμυντικών επιχειρήσεων στο περίπτερο F19 . Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η εταιρεία πραγματοποίησε διάφορες παρουσιάσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού για ξένους πελάτες.
Σύμφωνα με την ρωσική εταιρεία το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων Ελλήνων και ξένων αφορούσε ιδιαίτερα στα νέα μοντέλα φορητών όπλων - σειρά Kalashnikov AK-200 και AK-15 τυφέκια, στο πολυβόλο Kalashnikov Pecheneg και στο πολυβόλο 12,7 mm 6P50. Επιπλέον, εκτέθηκαν τα μοντέλα του T-90S MBT και του BT-3F σύμφωνα με την Rosoboronexport
Σύμφωνα με την εταιρεία δόθηκε επίσης μεγαλύτερη προσοχή στο αυτοκινούμενο howitzer Msta-S που έχει αναβαθμιστεί, στα αντιαρματικά Khrizantema-S και Kornet-EM, στον εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων Tornado-S 300 mm, καθώς και στο ελεγχόμενο όπλο A-220M 57 mm.
Στο περίπτερο της Rosoboronexport, η Argus-NV παρουσίασε επίσης τα συστήματα θερμικής απεικόνισης Phobos, Atlas, Deimos και Titan που προωθεί η Rosoboronexport παγκοσμίως με την επωνυμία INFRATECH.
Πρέπει να σημειωθεί πως η Rosoboronexport είναι ο μοναδικός κρατικός ενδιάμεσος οργανισμός για τις εξαγωγές / εισαγωγές της Ρωσίας προϊόντων, τεχνολογιών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την άμυνα. Συνεπώς η παρουσία της στην Αθήνα συνιστά σημαντική εξέλιξη.
Επίσης στην DEFEA 2021, η Rosoboronexport είχε την ευκαιρία να εκθέσει ένα ευρύ φάσμα ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, όπως τα Mi-28NE, Ka-226T, Ka-52, Mi-35M, Mi-17V-5, Mi-171Sh και το Ka-31.
Δεν έλειψε και η προβολή φρεγατών συγκεκριμένα της Gepard-3,9 κατηγορίας, καθώς και Corvette κατηγορίας Project 20382, επίσης το σκάφος μεταφοράς BK-16E και τα επιβατικά σκάφη BK-10, BK-10M και BK-9. Η Rosoboronexport παρουσίασε επίσης τα υποβρύχια diesel-ηλεκτρικά Project 636 και Amur-1650, καθώς και μικρά υποβρύχια P-750, Piranha και Piranha-T. Για την παράκτια άμυνα, η εταιρεία παρουσίασε τα σύγχρονα συστήματα πυραύλων παράκτιας άμυνας Rubezh-ME και Bastion με τον αντιπυραυλικό σύστημα Yakhont.
Και βέβαια η Rosoboronexport εμφάνισε κι ένα ευρύ φάσμα προηγμένων συστημάτων αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το σύστημα SAM μεσαίας εμβέλειας Viking, το σύστημα πυραύλων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 Triumf, το Verba MANPADS, καθώς και το σύστημα Tor-E2 SAM και το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων /Pantsir-S1, τα οποία αναφέρει πως έχουν αποδείχθει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των UAV, έχουν προοπτικές στην αγορά όπλων της περιοχής.
Επιπλέον, η Rosoboronexport προσέφερε ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου αντί-drone που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς υπό συνθήκες μάχης, όπως το σύστημα Repellent και η σούπερ-κινητή έκδοση του, Repellent-Patrol.
Η Rosoboronexport συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετών στην παγκόσμια αγορά όπλων και αντιπροσωπεύει πάνω από το 85% των εξαγωγών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού της Ρωσίας. Η Rosoboronexport συνεργάζεται με περισσότερες από 700 ρωσικές αμυντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Το γεωγραφικό πεδίο της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας περιλαμβάνει περισσότερες από 100 χώρες.