USA
Updated at:

''Μήνας του μέλιτος'' ανάμεσα σε Μπάιντεν-Ερντογάν; - Τι αλλάζει στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας

Χθες γράφαμε πως ο Αμερικανός πρόεδρος διορίζει ως πρέσβη στην Άγκυρα φιλότουρκο που δεν αναγνωρίζει την Αρμενική Γενοκτονία!

Η στάση του Μπάιντεν σε σχέση με το καθεστώς Ερντογάν είναι διφορούμενη. Από την μια προειδοποιήσεις για την Κύπρο και αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και από την άλλη συνεργασία στο Αφγανιστάν και ήπια πολιτική προσέγγιση με την Άγκυρα.

https://www.youtube.com/watch?v=TCRLlnqhfs4

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πάντως έχει περάσει έξι μήνες στη θητεία του χωρίς νέα κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας. Μέσα σε σιγοβράζουσες εντάσεις, στρατηγικές διαφωνίες και τόσα πολλά πιθανά σημεία ανάφλεξης, ακόμη και αυτή η συγκριτική ηρεμία θεωρείται ως επίτευγμα. Ειδικοί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκτιμούν πως είναι προϊόν τόσο της νέας προσέγγισης του Λευκού Οίκου για την Τουρκία όσο και της προθυμίας της Άγκυρας για εμφάνιση καλών σχέσεων ενόψει πιο πιεστικών προβλημάτων. Ο Μπάιντεν ήταν συνεπής στις σχέσεις του με την Τουρκία, τονίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ρητορική του και επιδιώκει να δημιουργήσει έναν νέο τόνο για τη σχέση. Αυτό αντιστοιχεί σε μια περίοδο σταθεροποίησης και μεγαλύτερης προσοχής στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, έχει την γνωστή επιθετική αντιμετώπιση καθώς αντιμετωπίζει περιφερειακή απομόνωση, οικονομικές αναταραχές και φθίνοντα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

CONTINUE READING


Η συνάντηση του Μπάιντεν και του Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, φάνηκε να επιβεβαιώνει τα δυσλειτουργικά περιγράμματα αυτής της νέας σχέσης. Κανένα από τα εκκρεμή ζητήματα των δύο χωρών δεν επιλύθηκε, αλλά και οι δύο ηγέτες αποχώρησαν...χαριτωμένα.

Η πρόκληση για την Ουάσινγκτον τώρα είναι να διατηρήσει τα οφέλη της τρέχουσας προσέγγισης του Μπάιντεν καθώς οι συνθήκες στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή αναπόφευκτα μετατοπίζονται με απρόβλεπτους τρόπους. Αντί να φαίνεται υπερβολικά πρόθυμη να βελτιώσει τις σχέσεις, η Ουάσιγκτον θα έπρεπε απλώς να αφήσει την μπάλα στο γήπεδο της Άγκυρας. Αυτό σημαίνει να παραμείνει στην πορεία ελαχιστοποιώντας την ικανότητα της Τουρκίας να διαταράξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Στην καλύτερη περίπτωση, ο Μπάιντεν μπορεί να επιδιώξει να δημιουργήσει ένα modus vivendi με τον Ερντογάν με σκοπό να διαιωνίσει το status quo, ελλείψει περαιτέρω προκλήσεων.

 

Ο Kalın συζητά τις τηλεφωνικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ με τον Sullivan

Χθες ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν συζήτησε διμερή θέματα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέικ Σάλιβαν την Παρασκευή.

CONTINUE READING


Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο Καλίν μίλησε για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να διατηρήσουν τη “στρατηγική και εποικοδομητική συνεργασία που επιτεύχθηκε μετά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες”.



Ο Kalın τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR