Πλημμύρες στη Γερμανία
World

Πλημμύρες στη Γερμανία: Οι μεγαλύτερες καταστροφές μετά το Β΄ΠΠ

Ο απολογισμός από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη ξεπέρασε σήμερα τους 120 νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Γερμανία, όπου εξακολουθούν να αγνοούνται εκατοντάδες άνθρωποι.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα αυτή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι αρχές φοβούνται ότι το εύρος της τραγωδίας δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως.

Το γειτονικό Βέλγιο πληρώνει επίσης βαρύ τίμημα, με τουλάχιστον 20 νεκρούς και ισάριθμους αγνοούμενους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της κυβέρνησης, που αναθεώρησε προς τα κάτω τον προηγούμενο. «Ενδέχεται αυτές οι πλημμύρες να είναι οι πιο καταστροφικές που έχει βιώσει ποτέ η χώρα μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

CONTINUE READING

Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν επίσης σοβαρές ζημιές στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, ακόμη και την Ελβετία. Όμως η δυτική Γερμανία ήταν η χώρα που επλήγη σφοδρότερα από τις πλημμύρες και θρηνεί τουλάχιστον 103 νεκρούς. Μεταξύ αυτών είναι και 12 τρόφιμοι ενός ιδρύματος για άτομα με ειδικές ανάγκες, που δεν πρόλαβαν να φύγουν όταν πλημμύρισε το κτίριο, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σαν πεδίο μάχης

«Ζούμε πάνω από 20 χρόνια εδώ και δεν έχουμε βιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο, είναι σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο», σχολίασε ο 65χρονος Χανς-Ντίτερ Φράνκεν, ένας κάτοικος του Σουλντ, ενός χωριού στη Ρηνανία-Παλατινάτο, το οποίο σχεδόν ισοπεδώθηκε.

Πολλά χωριά στην ίδια ζώνη είναι έρημα και κατεστραμμένα.

Τα θύματα ενδέχεται να αυξηθούν: «Όσο αντλούμε τα νερά και αδειάζουμε τα υπόγεια, βρίσκουμε πτώματα ανθρώπων. Δεν μπορώ να πω ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός», είπε ο Ρότζερ Λέβεντς, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρηνανίας-Παλατινάτου, της μίας από τις δύο περιοχές που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, μαζί με τη γειτονική Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Και στα δύο κρατίδια εξακολουθούν να αγνοούνται δεκάδες άνθρωποι.

Κοντά στην Κολονία, στο Έρφστατ, ένα μέρος του χωριού κυριολεκτικά κατέρρευσε, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε σήμερα. Οι εντυπωσιακές εικόνες από την περιοχή δείχνουν έναν τεράστιο κρατήρα, γεμάτο με όγκους χώματος, λάσπη και συντρίμμια. Οι αρχές εκτιμούν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κοινότητα αυτήν.

Μοναδική θετική εξέλιξη: οι βροχές σταμάτησαν και η στάθμη του νερού στους ποταμούς άρχισε να υποχωρεί.

Περίπου χίλιοι στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και στην απομάκρυνση των μπάζων. Πλέον, θα ξεκινήσει και η αποκατάσταση των ζημιών: τα δίκτυα φυσικού αερίου και τηλεφώνου αχρηστεύτηκαν σε πολλές περιοχές και εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Στο Αρβάιλερ πολλά σπίτια κατέρρευσαν. Η πόλη μοιάζει σαν να χτυπήθηκε από τσουνάμι. «Στις 23.30 υπήρχε μόνο λίγο νερό. Στη 1 το πρωί, όλα βρίσκονταν κάτω από το νερό. Το διαμέρισμά μας, το γραφείο μας, τα σπίτια των γειτόνων, όλα καλύφθηκαν από νερά. Μέσα σε 15 λεπτά. Έγινε πολύ γρήγορα» είπε ο Αγκρόν Μπερίσα.

CONTINUE READING

Ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ

«Είναι μια καταστροφή άνευ προηγουμένου», σχολίασε ο Γκερτ Λάντσμπεργκ, ο γενικός διευθυντής της γερμανικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων. «Αν κρίνουμε από τις ζημιές, μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ», εκτίμησε.

Στο Βέλγιο, πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμη και 21.000 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο στρατός κινητοποιήθηκε στις τέσσερις από τις δέκα επαρχίες της χώρας και συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης.

Η κατάσταση ενδέχεται επίσης να επιδεινωθεί στην Ελβετία, όπου υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσουν πολλές λίμνες και ποτάμια.

Στη νότια Ολλανδία, ποτάμια νερού κατέκλυσαν τους δρόμους, οχήματα παρασύρθηκαν και χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, όμως οι υλικές ζημιές είναι μικρότερες, σε σύγκριση με τον τραγικό απολογισμό των γειτονικών χωρών.

Στη γραφική πόλη Φάλκενμπουργκ, οι κάτοικοι αντλούν τα νερά από σπίτια και υπόγεια, ενώ ο στρατός ανέλαβε να κατασκευάσει μια πρόχειρη γέφυρα, για να αντικαταστήσει εκείνη που κατέρρευσε λόγω της πλημμύρας. Περίπου 50 χιλιόμετρα βορειότερα, στο Ρόερμοντ, τα τροχόσπιτα κολυμπούν σε μια λίμνη, σε ένα κάμπινγκ.

Οι Ολλανδοί «είναι πιο συνηθισμένοι» σε τέτοιου είδους καταστάσεις, σε σύγκριση με τους γείτονές τους, σχολίασε ο Σταν φαν ντερ Λεβ, ένας 58χρονος κάτοικος της περιοχής, αλλά κάποιες φορές τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη δύναμη της φύσης. «Είχαμε επίσης περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε. Στη Γερμανία και το Βέλγιο, έγινε τόσο απότομα που απλώς δεν είχαν τον χρόνο για να κάνουν το παραμικρό», πρόσθεσε.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR