Οι Τούρκοι προκαλούν ακόμα πιο πολύ καλώντας τον πρέσβη μας στην Άγκυρα για εξηγήσεις, μετά το χθεσινό ''μπλόκο'' στην ποδοσφαρική ομάδα της Γαλατάσαραϊ.
Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για το θέμα που δημιουργήθηκε με την ποδοσφαιρικής ομάδα της Γαλατάσαράι.
Υπενθυμίζεται πως η «ελληνοτουρκική κρίση» προκλήθηκε όταν οι Τούρκοι, οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα για φιλικό με τον Ολυμπιακό, αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test υποστηρίζοντας πως έφεραν μαζί τους τα αποτελέσματα των τεστ που είχαν ήδη κάνει. Η ελληνική πλευρά επέμενε πως σύμφωνα με το πρωτόκολλο πρέπει να γίνει rapid test και το θέμα έφτασε στα άκρα και εν τέλει στην αναχώρηση της ομάδας για την Πόλη. Μάλιστα εκτός από την αποχώρηση της της Γαλατάσαραϊ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μιλά στον Νίκο Δένδια πολιτικοποιώντας το θέμα.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, όπως αποτυπώνεται από τις δηλώσεις του προπονητή της τουρκικής ομάδας Φατίχ Τερίμ είναι διαφορετική από αυτήν που θέλησαν να παρουσιάσουν οι Τούρκοι αρχικά, αφού ο ίδιος ο αποκάλυψε πως η τουρκική ομάδα είχε ενημερωθεί για την διενέργεια τεστ κορωνοϊού άμα τη αφίξει της στην Αθήνα.
Όπως είπε «η Γαλατασαράι είναι ένα σύλλογος που γνωρίζει πολύ καλά τους διεθνείς κανόνες. Είχαμε κάνει όλοι τεστ πριν από 24 ώρες, από χθες το πρωί (την Κυριακή). Πήγαμε όλοι με τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχουμε υποβληθεί σε τεστ. Μας είχαν ενημερώσει ότι θα κάναμε ένα γρήγορο τεστ όταν προσγειωθούμε. Είπαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, τουρίστες που περνάνε χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. “Για όλους το ίδιο συμβαίνει”, ήταν η απάντησή τους. Όμως υπήρξαν άτομα που τους επέτρεπαν να φύγουν χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. Από εκείνη τη στιγμή, υπήρχε μόνο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνουμε. Να επιστρέψουμε πίσω. Οι φιλικοί αγώνες είναι με φίλους, όμως η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν καθόλου φιλική».
Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης (13/7, 21.15) o Ολυμπιακός έχει προγραμματίσει να δώσει φιλικό με τη Γαλατασαράι στο «Γ. Καραϊσκάκης. Ματς που θα αποτελέσει την πρόβα τζενεράλε των «ερυθρόλευκων» για το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι.
Η αποστολή της «Τσιμ Μπομ» ταξίδεψε στην Αθήνα, αλλά σύμφωνα με όσα αναφέρει η πλευρά της και μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας της, οι ελληνικές Αρχές στο «Ελ. Βενιζέλος» δεν δέχτηκαν τα PCR τεστ που είχαν κάνει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μπέρδεμα και το φιλικό να τιναχθεί στον «αέρα».
Επικοινωνία Δένδια - Τσαβούσογλου
Σύμφωνα με το TRThaber, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μίλησε για ταλαιπωρία και κακομεταχείριση της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».
Νωρίτερα ο Τσαβούσογλου σχολίασε μέσω Twitter το «μπλόκο» στην αποστολή της Γαλατασαράι, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση της ελληνικής πλευράς, πολιτικοποιώντας ουσιαστικά ένα ζήτημα που αφορούσε υγειονομικούς κανόνες.
Χαρδαλιάς: Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής
Για το τι ακριβώς συνέβη, εξέδωσε ανακοίνωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. «Ο αυριανός (σ.σ. σημερινός) φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας», τόνισε.
Στην ανακοίνωση αναφέρει: «Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.
Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.
Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της»
Η αποχώρηση των Τούρκων
Κατόπιν συνεννοήσεων που οδήγησε την παραμονή των Τούρκων στο «Ελ. Βενιζέλος» για πάνω από μία ώρα, η Γαλατά με έντονη δυσαρέσκεια από τον προπονητή της ομάδας, Φατίχ Τερίμ, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, αποφάσισε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Κωνσταντινούπολη.
Η ανακοίνωση-επίθεση της Γαλατασαράι κατά των ελληνικών Αρχών:
H ομάδα της Τουρκίας, μάλιστα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι περιμένει μια συγγνώμη από τις ελληνικές Αρχές και τους αξιωματούχους για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αναλυτικά:
«Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.
Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».