Society
Updated at:

Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες

Εβδομάδα αποφάσεων σε δύο μέτωπα είναι αυτή που ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα. Στις 9:30 τη Δευτέρα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η καθιερωμένη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και από αυτή τη σύσκεψη και μετά ο χρόνος θα κυλάει αντίστροφα για τις ανακοινώσεις περί της υποχρεωτικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ομάδες αφορούν στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στο προσωπικό νοσοκομείων, κλινικών και κέντρων Υγείας.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, σε όσους εργαζόμενους από αυτές τις ομάδες δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν, πριν τεθεί σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικότητας. Και αυτό που αναμένουμε να κλειδώσει, είναι οι κυρώσεις για όσους δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Από εκεί και πέρα, τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε και τις υπόλοιπες ομάδες εργαζομένων που θα υπαχθούν στην υποχρεωτικότητα. Και με βάση τα σενάρια, συζήτηση μπορεί να γίνει για εκπαιδευτικούς, προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και εργαζόμενους σε ΜΜΜ.  

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown


Δεν πρέπει να θεωρούμε… απίθανη την επιβολή ενός νέου lockdown το Φθινόπωρο. Αυτό το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, ο κ. Παρασκευής στην ερώτηση εάν «θα κλειστούμε πάλι μέσα το Φθινόπωρο» απάντησε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από εμάς. Από το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης. Και επίσης από το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να τηρούμε σωστά τα προληπτικά μέτρα».


«Να τηρούμε σωστά τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, να τηρούμε το μέτρο της απομόνωσης, της φυσικής απόστασης. Αλλά επειδή αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μετά από ενάμιση χρόνο και συνεχή περιοριστικά μέτρα, έχουμε όλοι μας κουραστεί, η λύση και η οριστική αντιμετώπιση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο εμβολιασμός» είπε. 

Όσον αφορά στην εκτίμηση του για το πώς θα εξελιχθούν τα… μπάνια του λαού τον ερχόμενο μήνα, ο κ. Παρασκευής εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λόγω της έξαρσης που έχει εμφανιστεί, η οποία ελπίζει να μην διαρκέσει για πολύ.

Την ίδια στιγμή εκφράζει αισιοδοξία ότι τον Αύγουστο δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση νοσηλειών. «Αλλά θα το ξαναπώ για να μην κινδυνεύσουν οι δραστηριότητες μας, τα μπάνια του λαού και οτιδήποτε άλλο προγραμματίζουμε, υπάρχει μία λύση και είναι ο εμβολιασμός. Ειδικά για τα άτομα άνω των 50» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τονίζει μπορεί τα κρούσματα σε Βρετανία και Ισραήλ να έχουν αυξηθεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλός. Επίσης η συμπτωματολογία της μετάλλαξης Δέλτα διαφέρει ελαφρά από την προηγούμενη μετάλλαξη, ενώ όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσησης δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή στοιχεία. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να κάνει πιο σοβαρή νόσηση.

Για το αν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τα ποσοστά αυτών που νοσούν με τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, ο καθηγητής απαντά ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις, «αλλά φαίνεται ότι δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ υψηλά. Ωστόσο παρουσιάζουν αυξητική τάση».

Πιθανότητες σε… νέο lockdown δίνει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής». «Δεν πρέπει να ξορκίζουμε το lockdown. Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα lockdown 15 ημερών – με πλήρες όμως κλείσιμο δραστηριοτήτων- θα μπορούσε αν χρειαστεί να ‘μαζέψει’ σημαντικά την κατάσταση. Τα στοιχεία των ειδικών σοκάρουν, καθώς δείχνουν έως και 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο και άνοδο των σκληρών δεικτών, με τις διασωληνώσεις να αυξάνονται και τους θανάτους να φτάνουν έως και τους 40 ημερησίως» λέει χαρακτηριστικά.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR