Health

Κορωνοϊός: Οι λόγοι που ώθησαν την επιτροπή στον εφηβικό εμβολιασμό

Η επιθετικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα και το επικείμενο τέταρτο επιδημικό κύμα νωρίτερα απ’ ότι αρχικώς προέβλεπαν οι ειδικοί, οδηγεί σε αλλαγές τον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 στην Ελλάδα, στον οποίο εντάσσονται από την επόμενη εβδομάδα και οι έφηβοι 15-17 ετών. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται κατόπιν της ενημέρωσης και συναίνεσης των γονέων. 

Η απόφαση λαμβάνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα, η καθοδική πορεία της οποίας, όπως καταγραφόταν τον Ιούνιο, διακόπηκε απότομα και πλέον επανέρχεται στις ανοδικές τάσεις. Τα συνεχώς αυξανόμενα νέα κρούσματα που «χτύπησαν» ξανά τετραψήφιο το περασμένο Σάββατο (1.001), προοικονομούν την πίεση στο σύστημα υγείας από ανεμβολίαστους κυρίως πολίτες, οι οποίοι αποτελούν βασικό στόχο της μετάλλαξης Δέλτα που, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θα αφορά το 90% των νέων κρουσμάτων της λοίμωξης COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Απαιτείται συνολική προσπάθεια για να χτιστεί «το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που όλο με τις μεταλλάξεις και απομακρύνεται από κοντά μας», επεσήμανε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας. 

Τα διαθέσιμα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου, κινδύνου νοσηλείας και θανάτου από τη μετάλλαξη Δέλτα (Pfizer-Moderna 96%, AstraZeneca 92%, Johnson&Johnson 85%), ανέφερε η καθηγήτρια και υπενθύμισε την ανάγκη πλήρως εμβολιασμού καθώς η ανοσία από μία μόνο δόση φτάνει το 33%. 

Δεδομένης της μείωσης στο εμβολιαστικό ρυθμό που έχει παρατηρηθεί και οι ειδικοί αποδίδουν στο καλοκαίρι και τις διακοπές, το εμβολιαστικό σχέδιο γίνεται ακόμη πιο ευέλικτο και ενισχύεται με: 

-τη δυνατότητα εμβολιασμού την επόμενη κιόλας ημέρα στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με Johnson&Johnson και Moderna και σε τρεις ημέρες με Pfizer 
-τη δυνατότητα μετάθεσης της δεύτερης δόσης του εμβολίου για δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα (αφορά το εμβόλιο AstraZeneca), ώστε να μην συμπίπτει με τις ημερομηνίες διακοπών 
-την έναρξη από αύριο, 6 Ιουλίου, εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές από κινητές μονάδες για όποιον κάτοικο ενδιαφέρεται, με πρώτο σταθμό την Κρήτη 
-τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών, για τους οποίους αναρτήθηκε η πρόσκληση συμμετοχής στοemvolio.gov.gr. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, στη χώρα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί και, ειδικότερα, πάνω από 5.000.000 αναφορικά με μία δόση (47,7% του γενικού και 56% του ενήλικου πληθυσμού) και πάνω από 4.010.000 πλήρεις (38,2% του γενικού και 45% του ενήλικου πληθυσμού). 

Τι οδήγησε στο «ναι» της Επιτροπής για τον εμβολιασμό των 15-17 

Τους λόγους πίσω από τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών ανέφερε η Πρόεδρός της, «το ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής» στους νέους που ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία. 

Τα δεδομένα που αξιολόγησε η επιτροπή αφορούν: 

-τον κίνδυνο νόσησης με COVID-19 στους κάτω των 18 ετών, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 14,1% 
-τον κίνδυνο θνητότητας από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στο 1,2%, ενώ διερευνώνται οι επιπτώσεις από το post-covid σύνδρομο 
-τη συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο των 12 - 17 ετών λόγω κορωνοϊού, η οποία εκτιμάται 2,5 - 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Αναλυτικά, από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες, νευρομυϊκά, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα), 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), το 5% χρειάστηκε διασωλήνωση ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος. 
-η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των εφήβων συγκριτικά με τις μικρότερες ηλικίες, η οποία απειλεί τους ευάλωτους πληθυσμούς στο κοινωνικό τους περιβάλλον. 

Για τον εμβολιασμό των εφήβων που γεννήθηκαν πριν από τις 1/1/2006 από την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού με περαιτέρω οδηγίες τη Δευτέρα, θα γίνει χρήση των mRNA εμβολίων, τα οποία έχουν αποδειχθεί έως και 100% αποτελεσματικά σε παιδιά και εφήβους. 

«Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ασφάλεια», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου επικαλούμενη ξανά στοιχεία από τις ΗΠΑ και μια πολυκεντρική μελέτη υπό δημοσίευση, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκαν μόλις 250 περιστατικά ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας σε σύνολο 8 εκατ. εμβολασμών με μία δόση σε παιδιά 12 - 17 ετών και σε 6 εκατ. με δύο δόσεις. Τα περιστατικά της σπάνιας αναφερόμενης ανεπιθύμητης ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000. 

«Σήμα κινδύνου» για την επιδημιολογική αύξηση 

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών, κυρίως για τις περιπτώσεις της Αττικής, της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου. 

Την επιδημιολογική επάνοδο φαίνεται να οδηγούν οι νέοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και, όπως ανέφεραν ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Παναγιώτης Αρκουμενέας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, οι ιχνηλατήσεις «δείχνουν» τις συναθροίσεις και τους χώρους διασκέδασης ως βασικές εστίες μετάδοσης. 

Η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ εντοπίζει 801 νέα κρούσματα στην επικράτεια, υπερδιπλάσια από τα 362 της περασμένης Δευτέρας, περισσότερα και από τα 619 χθεσινά και επί λιγότερων μάλιστα ελέγχων (26.449 έναντι 29.930 χθες). Τα μισά σχεδόν από τα 408 που ανιχνεύονται στην Αττική μοιράζονται το Κέντρο (105) και τα Νότια Προάστια (107). 

Έντονο αποτυπώνεται το επιδημιολογικό αποτύπωμα στις περιφερειακές ενότητες Γρεβενών (10 νέα και 31,49 κρούσματα/100.000 πληθυσμού) και Μυκόνου (8 και 78,94 αντίστοιχα), καθώς και Πάρου (3 και 20,1) και Νάξου (4 και 19,2). 

CONTINUE READING


Σημαντικά αρνητική ωστόσο καταγράφεται η πορεία στην Κρήτη, δεδομένης της έντονης παρουσίας του μεταλλαγμένου στελέχους αλλά και των συνεχώς διψήφιων αριθμών κρουσμάτων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Στο πρώτο εντοπίζονται σήμερα 28 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού ενώ οι 38 στο δεύτερο ξεπερνούν και τις 27 της Θεσσαλονίκης. 

Παράλληλα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπέρασαν ξανά τις 50 το τελευταίο 24ωρο, φτάνοντας τις 59. 

Στα θετικά της σημερινής έκθεσης παραμένουν η μείωση στους διασωληνωμένους που έφτασαν τους 173 και οι λίγοι νέοι θάνατοι απόCOVID-19, μόλις 6. 

Ωστόσο, η αυξημένη διασπορά των ημερών δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες, με το αποτύπωμά της να αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR