World

Τουρκία: Σοκαριστικές εικόνες από την εξάπλωση της ''γλίτσας'' στον Μαρμαρά

Απίστευτες εικόνες από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, που έχει κατακλυσθεί από την επικίνδυνη βλέννα, δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ. Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναφέρει την περίπτωση ενός γιατρού που πήγε σε μαρίνα της περιοχής για να δει το σκάφος του και βρέθηκε αντιμέτωπος με το ασυνήθιστο θέμα.

Ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος στην εφημερίδα : «Ολόκληρη η μαρίνα ήταν σαν να είναι καλυμμένη με υλικά από μπετόν. Όταν πλησίασα είδα μία μικρή κίνηση. Τα έχασα. Δεν μου περνούσε από το μυαλό ότι η βλέννα θα έφτανε σε αυτό το μέγεθος. Πήγα σε μία βάρκα και έβαλα το πόδι μου κάτω και κοίταξα. Ήταν σαν ένα σφουγγάρι η ακόμα και ένα παχύτερο στρώμα. Όταν αυτό άνοιξε, αναδύθηκε μία άσχημη μυρωδιά φυκιών. Όταν πήγα πάλι πρόσφατα είδα ότι το παχύ στρώμα είχε αποσυνδέθηκε και η μαρίνα ήταν πράσινη. Δεν μπορούσατε να δείτε παραπάνω από πέντε εκατοστά. Πιθανότατα έκανε πολλές ζημιές στη θάλασσα. Πρέπει με κάποιο τρόπο αυτό να εμποδιστεί. Και πάλι αυτό περνάει από την ανθρωπιά. Η βλάβη που προκαλέσαμε στη φύση είναι απεριόριστη. Εύχομαι να είναι οργανικά υπολείμματα ώστε η φύση να το καταστρέψει από μόνη της. Αν είναι όμως χημικά κατάλοιπα τότε θα έχουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Είναι κάτι το πολύ θλιβερό και προκαλεί μεγάλη απογοήτευση».

Δείτε βίντεο:

Σύμφωνα με τους ερευνητές η υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν, προκαλούν την αποκρουστική βλέννα, που θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας, στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 Η αποκρουστική βλέννας, που το πάχος της αγγίζει τα 15 μ.,έχει σημάνει «συναγερμό» στην Τουρκία αφού κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

 Η μολυσματική βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR