USA

Ο ψυχρός πόλεμος σε εξέλιξη: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις που σχετίζονται με το Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις που σχετίζονται με το Nord Stream 2 εναντίον τριών ρωσικών εταιρειών, οι οποίες είναι η Ομοσπονδιακή Πολιτειακή Υπηρεσία Προϋπολογισμού Θαλάσσιας Διάσωσης (Morspassluzhba),η εταιρεία LLC Mortransservice και το Ταμείο Ιδιοκτησίας Θερμότητας και Ενέργειας JSC Samara Heat and Energy Property Fund.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε τρεις ρωσικές "οντότητες", αφού σύμφωνα με την Ουάσιγκτον εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Εν τω μεταξύ, η LLC Koksokhimtrans, η οποία είναι επίσης μαύρη λίστα στις ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, έχει προστεθεί στη λίστα στον υπό κατασκευή αγωγό επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι εάν καταργηθούν περιορισμοί εναντίον της σε έναν από αυτούς τους καταλόγους, οι κυρώσεις στην άλλη λίστα θα παραμείνει σε ισχύ.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ επηρεάζουν μόνο τις δραστηριότητες της Morspassluzhba που συνδέονται με τους αγωγούς Nord Stream 2 και TurkStream.

"Όλες οι συναλλαγές και δραστηριότητες που απαγορεύονται από την Πράξη για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρώπης του 2019, περιλαμβάνουν την Υπηρεσία Θαλάσσιας Διάσωσης (MRS) του Ομοσπονδιακού Κρατικού Προϋπολογισμού ή οποιαδήποτε οντότητα στην οποία η MRS κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, μεγαλύτερο ποσοστό από το 50% , που δεν σχετίζονται με την κατασκευή του έργου αγωγού Nord Stream 2, του έργου αγωγού TurkStream ή οποιουδήποτε έργου που είναι διάδοχος ενός τέτοιου έργου, εγκρίνονται ", σύμφωνα με τη γενική άδεια που εκδόθηκε από το Αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

Εν τω μεταξύ, η παραίτηση δεν καλύπτει τα πλοία που ανήκουν στον οργανισμό, κατά των οποίων έχουν επιβληθεί οι αμερικανικές κυρώσεις.

Το έργο Nord Stream 2 προβλέπει την κατασκευή δύο αγωγών με συνολική χωρητικότητα 55 δις κυβικών μέτρων ετησίως από τις ακτές της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως τη Γερμανία. Τα έργα τέθηκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο του 2019 μετά την εγκατάλειψη της τοποθέτησης σωληνώσεων από την Ελβετία λόγω πιθανών κυρώσεων στις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η κατασκευή του αγωγού συνεχίστηκε. Στις 31 Μαρτίου, ο αγωγός φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε κατά 95%, ενώ απέμειναν 121 χιλιόμετρα.

Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται ανοιχτά στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 και αναλαμβάνει ενεργά προσπάθειες που στοχεύουν στον αποκλεισμό του έργου, κυρίως σε μια κίνηση για να χτυπήσει τα συμφέροντα της Μόσχας και να υποστηρίξει την Ουκρανία ως χώρα που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Επιπλέον, πολλοί ειδικοί προτείνουν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν έτσι να προωθήσουν την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι πολύ πιο ακριβό από το ρωσικό αέριο αγωγού, στην ευρωπαϊκή αγορά. Η νομοθεσία που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια ορίζει τη δυνατότητα χρήσης μονομερών περιορισμών, ιδίως έναντι επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου Nord Stream 2.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Στην εξίσωση αυτή η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει πολύ σπουδαίο ρόλο για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ο East-Med, ο οποίος θα φέρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη ΝΑ Μεσόγειο-Κύπρο-Ελλάδα στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας.

Ο δεύτερος είναι μέσω των λιμανιών Αλεξανδρούπολης -Καβάλας- Θεσσαλονίκης αμερικανικό υγροποιημένο αέριο που θα φθάνει εκεί μέσω πλοίων, θα δύναται να μεταφερθεί χάρη στους κάθετους σιδηροδρομικούς και οδικούς άξονες γρήγορα πρός τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR