World

Αφόρητες πιέσεις δέχονται τα συστήματα υγείας Γαλλίας και Γερμανίας

Σε κατάσταση ασφυξίας τείνουν να περιέλθουν δύο από τα ισχυρότερα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει από άκρη σε άκρη τη Γηραιά Ήπειρο. Σε Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες διαθέτουν τις αρτιότερες εγκαταστάσεις και το πολυπληθέστερο προσωπικό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι πιέσεις πλέον στα νοσοκομεία είναι τεράστιες, καθώς έχουν αρχίσει να γεμίζουν οι ΜΕΘ με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από Covid-19.

Στη Γερμανία αναμένεται νέο υψηλό στην κάλυψη των κλινών ΜΕΘ με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. «Εκτιμούμε ότι στο εξής θα δεχόμαστε 50 έως 100 νέους ασθενείς Covid 19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας καθημερινά σε όλη τη Γερμανία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (Divi) Γκέρνοτ Μαρξ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Augsburger Allgemeine».

Ο πρόεδρος της Divi προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ασθενών Covid 19, οι οποίοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι πιθανό να αυξηθεί σε περίπου 6.000 τον Απρίλιο. Επί του παρόντος είναι πάνω από 4.600. Ενόψει αυτής της δραματικής εξέλιξης, ο Μαρξ ζήτησε «να επιβληθεί αυστηρό lockdown το συντομότερο δυνατό. Η κατάσταση είναι πραγματικά, πολύ πιεστική», τόνισε.

«Τεστ αντοχής για όλο το σύστημα υγείας»

«Η θερμή παράκλησή μας είναι να υιοθετήσουν οι πολιτικά υπεύθυνοι τις προγραμματισμένες αλλαγές στον νόμο για την Προστασία των Λοιμώξεων ει δυνατόν αυτήν την εβδομάδα». Χρειάζονται 12 έως 14 ημέρες έως ότου γίνουν αισθητά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τα μέτρα τα οποία θα προβλέπει ο νόμος. Εάν ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίσει να αυξάνεται, αυτό θα ήταν ένα τεστ αντοχής όχι μόνο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για ολόκληρο το σύστημα υγείας», προειδοποίησε ο Μαρξ.

Τόνισε επίσης, ότι «εισάγονται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομεία κατά πολύ νεότεροι ασθενείς με κορωνοϊό από ό,τι σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας. Πολλοί άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών υποφέρουν από την σοβαρή εξέλιξη της νόσου. Στο πρώτο κύμα, οι ασθενείς κάτω των 50 ετών εξακολουθούσαν να αποτελούν εξαίρεση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής.

Υποστήριξε τέλος το αίτημα για διεύρυνση του χρονικού ορίου μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εμβολιασμού: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ορισμένη προστασία για περίπου 12-14 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Περισσότεροι πρώτοι εμβολιασμοί σε μικρότερο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν επομένως να σημαίνουν μια σαφή ανακούφιση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, εάν αυτά τα συμπεράσματα των μελετών επιβεβαιωθούν στην πράξη».

Νέο υψηλό στις νοσηλείες στη Γαλλία 

Ο αριθμός ασθενών με κορωνοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 36, φθάνοντας σε ένα νέο υψηλό για το 2021, στους 5.952 ασθενείς, ένας αριθμός που αντικατοπτρίζει την ολοένα και αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η Γαλλία ανακοίνωσε, επίσης 324 νέους θανάτους από κορωνοϊό σε νοσοκομεία, σε σύγκριση με 385 χθες, Δευτέρα, όπως και 39.113 νέα κρούσματα, με το σύνολο των μολύνσεων από την Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 5,1 εκατομμύρια.

Το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας πλησιάζει το ορόσημο των 100.000, ανέρχεται στους 99.480.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR