Greek-Turkish Relations

Έρχεται πείνα στην Τουρκία: Προετοιμάζονται ''αστικές αναταραχές"

Οι βραχυπρόθεσμες πληρωμές επιδομάτων εργασίας της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκαν σε υπαλλήλους των οποίων οι χώροι εργασίας έχουν σταματήσει να λειτουργούν βάσει των μέτρων COVID-19, έχουν λήξει από την κυβέρνηση από τις 31 Μαρτίου.

Εκατομμύρια άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά και τα εισοδήματά τους επωφελήθηκαν από αυτές τις πληρωμές από τον περασμένο Απρίλιο.

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε νέους περιορισμούς στα μέτρα που ελήφθησαν λόγω της πανδημίας, εν μέσω πρόσφατης αύξησης των λοιμώξεων που καταγράφονται πάνω από 40.000 καθημερινά. Στο πλαίσιο των μέτρων, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων θα προσφέρουν υπηρεσίες  μόνο κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 13 Απριλίου.

Τέτοιες αποφάσεις όπως το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων χώρων εργασίας, καθώς και ο τερματισμός των πληρωμών του  επιδόματος, θα οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους να χαρακτηριστούν ως επίσημα άνεργοι,  οι οποίοι  εγκαταλείπονται από το κράτος  στη μοίρα τους.

CONTINUE READING

Το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία ήταν 12,2% τον Ιανουάριο, σχεδόν 4 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK).

Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα επιμένουν να διατηρήσουν το βραχυπρόθεσμο επίδομα εργασίας, η κυβέρνηση έχει τερματίσει το επίδομα για να εξοικονομήσει χρήματα. Η τελευταία πληρωμή αυτού του επιδόματος  που θα αφορά τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου, ημερομηνία μετά την οποία οι αιτήσεις δεν θα γίνονται πλέον δεκτές

Ο τερματισμός της αποζημίωσης, η οποία έχει ωφελήσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα μέχρι στιγμής, θα αυξήσει περαιτέρω την ανεργία, σύμφωνα με τον Arzu Çerkezoğlu, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DİSK).

«Αυτή η πληρωμή είναι η πιο σημαντική εγγύηση για τους ασφαλισμένους υπαλλήλους που έχασαν τη δουλειά τους ή για εκείνους των οποίων οι χώροι εργασίας έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Çerkezoğlu.

Σύμφωνα με τον Çerkezoğlu, η κυβέρνηση ακολούθησε  την πολιτική υποχρεωτικής άδειας χωρίς αποδοχές.

«Ενώ 3,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους και τα εισοδήματά τους επωφελήθηκαν από το μικρό επίδομα εργασίας, ο αριθμός των εργαζομένων που αντιμετώπισαν άδεια άνευ αποδοχών από τους εργοδότες και έλαβαν πολύ χαμηλότερη οικονομική στήριξη, πλησίασε τα 2,5 εκατομμύρια», είπε.

Οι πόροι του Ταμείου Ασφαλείας Ανεργίας (ISF) επαρκούν για τη διατήρηση των πληρωμών και υπάρχει υποχρεωτικός λόγος για τη συνέχιση των πληρωμών, πρόσθεσε ο επικεφαλής της DİSK.

«Όσο συνεχίζεται η οικονομική και κοινωνική ζημία της πανδημίας, πρέπει να συνεχιστεί το επίδομα εργασίας μικρής διάρκειας», είπε.

Το συνολικό ποσό των περιουσιακών στοιχείων του ISF δεν υποδεικνύει κίνδυνο ή έλλειψη κεφαλαίων που θα απαιτούσαν τη διακοπή των πληρωμών.

Μέχρι τώρα, η TÜİK δεν έχει συμπεριλάβει στην κατηγορία «απασχολούμενοι» τα άτομα που επωφελούνται από το επίδομα βραχυχρόνιας εργασίας και την υποστήριξη των μισθών σε μετρητά.

Αυτή η ομάδα έχει μείνει εκτός του στενά καθορισμένου επίσημου αριθμού ανέργων, αλλά μετά τον τερματισμό αυτών των επιδομάτων, ο οργανισμός θα πρέπει να συμπεριλάβει περίπου τα τέσσερα εκατομμύρια στα άλλα 4.068.000, τον πιο πρόσφατο αριθμό που επισήμανε ως επίσημα άνεργους στη χώρα.

https://youtu.be/uZn4VV-LW8k

Ως αποτέλεσμα αυτού, η ανεργία της Τουρκίας θα δει αυτόματα μια απότομη άνοδο.

Σύμφωνα με το TÜİK ορίζονται ως άνεργοι ή σε «αδρανή εργασία», «εκείνοι που δεν ψάχνουν για δουλειά επειδή έχουν χάσει την ελπίδα να βρουν , εκείνους που δεν εργάζονται αν και είναι σε θέση να το κάνουν, εκείνοι που προτιμούν να κάνουν οικιακές εργασίες, εκείνοι που δεν είναι ούτε στην απασχόληση ούτε στην εκπαίδευση, 

Όταν προσθέτουμε τα παραπάνω στοιχεία σε αυτούς που είναι επίσημα άνεργοι, ο  συνολικός αριθμός των ανέργων στην Τουρκία ανέρχεται σε πάνω από 15 εκατομμύρια.

CONTINUE READING

Σχόλιο

Έχουμε επισημάνει ότι η οικονομία της Τουρκίας και το βιοτικό επίπεδο του Τούρκου πολίτη είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Όταν μία χώρα έχει πάνω από 15 εκατομμύρια ανέργους, τότε τα λόγια περιττεύουν.

Αν σε αυτά προστεθούν ο Covid, ο πληθωρισμός, η φτώχεια, θα λέγαμε ότι ο Ερντογάν δεν κινδυνεύει να χάσει την εξουσία τους Απόστρατους Ναυάρχους, τους οπαδούς του FETO και τους Κούρδους του HDP τόσο, όσο από μια κοινωνική έκρηξη που υποβόσκει στη χώρα του και τροφοδοτείται καθημερινά από τις συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνει ο Τούρκος πολίτης.

https://youtu.be/WxhkhSbpMCA

Ούτε τα μεγαλεπήβολα σχέδια ανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ούτε η "Γαλάζια Πατρίδα" και παρόμοιοι  επιθετικοί σχεδιασμοί σε βάρος γειτονικών χωρών μπορούν να εκτρέψουν τον Τούρκο πολίτη από την σκληρή καθημερινότητα.

Ο Ερντογάν θα χάσει την εξουσία από την οικονομία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR