Ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος με διακριτικά HAF741 εξέρχεται του λιβυκού εναερίου χώρου αναφέρουν πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι το ελληνικό αεροσκάφος είχε προσγειωθεί πιθανότατα στην πρωτεύουσα Τρίπολη με άγνωστη αποστολή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Λιβύη στις αρχές της εβδομάδος, αναφέρουν αραβικές δημοσιογραφικές πηγές, ενώ οι ίδιες αναφέρουν ότι η χώρα μας θα ανοίξει εκ νέου πρεσβεία στην χώρα αυτή.
Συνοδευόμενος από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του συμβουλίου προεδρίας, Mohammad Menfi και τον προσωρινό πρωθυπουργό Abdul Hamid Mohammed Dbeibah.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ένας ακόμη Ευρωπαίος ηγέτης που θα ταξιδέψει στη Λιβύη για να συναντηθεί με τη νέα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, έχοντας όμως στην βαλίτσα του το τεράστιο θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τρίπολη την Τρίτη «με στόχο να ομαλοποιήσει και να αποκαταστήσει τις σχέσεις και να ανακοινώσει το άνοιγμα εκ νέου της πρεσβείας της Ελλάδος, η οποία έχει κλείσει για έξι χρόνια".
Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Τρίπολη έκλεισε από τον Ιούλιο του 2014, και τότε μια φρεγάτα του ελληνικού ναυτικού και άλλα ελληνικά εμπορικά πλοία είχαν βοηθήσει στην εκκένωση περίπου 200 Ελλήνων και άλλων ξένων, καθώς η πρωτεύουσα ήταν σε κατάσταση χάους και βίας από τις λιβυκές πολιτοφυλακές.
Για την ιστορία, η ελληνική πρεσβεία στην περιοχή Gazzala της Τρίπολης, δέχθηκε βομβιστική επίθεση, η οποία ευτυχώς δεν προκάλεσε ζημιά στο κτίριο, αλλά κατέστρεψε ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο επ’ έξω.
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας είχε επισκεφθεί στο παρελθόν τον Τομπρούκ τον Ιούλιο του 2020 για συνομιλίες με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Aguila Saleh.
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού σηματοδοτεί την αλλαγή των τάσεων στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Λιβύη, η Αθήνα υποστήριξε τον στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ , αφού η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) υπέγραψε μια παράνομη θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία το 2019.
Η Αθήνα αντιτίθεται έντονα στη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης, η οποία διεκδικεί μεγάλο μέρος της Μεσογείου, η οποία έρχεται σε σύγκρουση όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Το σκηνικό στην χώρα αυτή παρ’όλη την πρόσφατη σύσταση της κυβερνήσεως ενότητας είναι άκρως αμφιλεγόμενο, αφού Τούρκοι στρατιωτικοί μαζί με χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους και Ρώσους ελέγχουν διάφορα κομμάτια της χώρας.
Η ελληνική πλευρά οφείλει να ζυγίσει την όλη κατάσταση πολύ καλά αφού στην χώρα αυτή αναμένεται να “κονταροκτυπηθούν” πολλά και τεράστια συμφέροντα από διαφορετικές πλευρές.