Health
Updated at:

Κορονοϊός: Λιανεμπόριο από τον Απρίλιο και... βλέπουμε - Οι ημερομηνίες- "κλειδιά"

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και τα υψηλά νούμερα κρουσμάτων εξακολουθούν να κάνουν απαγορευτικές τις σκέψεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου.

CONTINUE READING

Η επιδημιολογική εικόνα και η κατάσταση στα νοσοκομεία έβαλε στον «πάγο» το άνοιγμα των καταστημάτων που αρχικά είχε σχεδιαστεί για τα τέλη Μαρτίου, καθώς τα 3.000 και πλέον κρούσματα, δεν αφήνουν περιθώρια για σκέψεις λειτουργίας τους. Ηδη κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως αποκλείεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο υπάρχουν απόψεις των ειδικών που θεωρούν ότι ούτε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα ήταν καλό να ανοίξουν τα καταστήματα.

Σαρηγιάννης: Λιανεμπόριο όχι πριν τις 12 Απριλίου

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μιλώντας στο Mega ανέφερε πως δεν βλέπει άνοιγμα των καταστημάτων πριν την 12η Απριλίου.

«Δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

«Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα. Με δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία, η οποία θα μπορούσε να είναι συνεχώς πτωτική. Αργή αλλά πτωτική μέχρι το καλοκαίρι» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αντίθετος με το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι και ο Χ. Γώγος. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως δεν είναι καν στο μυαλό της επιτροπής μία συζήτηση για ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς άμεσα.

«Αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1.000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε» είπε.

Βασιλακόπουλος: Ανοιγμα μικρών μαγαζιών με χρονικό «κόφτη»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος πρότεινε το άνοιγμα όταν γίνει, να αρχίσει από τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά με ραντεβού και χρονικό όριο. Είπε μάλιστα πως δεν θα ήταν αρνητικός να δουλέψουν από την επόμενη εβδομάδα οι μικρές επιχειρήσεις.

«Πρέπει να μετατρέψουμε τις επικίνδυνες ανθρώπινες επαφές σε λιγότερο επικίνδυνες. Πρέπει να σκεφτούμε και ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν εφαρμόζει το lockdown. Εγώ προτείνω αντί όλοι οι άνθρωποι να βρίσκονται στα σπίτια, να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά, όχι γενικά το εμπόριο. Αν τα ανοίξουμε με ραντεβού και με χρονικό κόφτη, οι υπάλληλοι των μαγαζιών θα δουλέψουν και δε θα συνωστίζονται στα σπίτια τους, με μάσκες υψηλής προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες. Το ποσοστό μετάδοσης εκεί θα είναι ελάχιστο, και μικρότερο από αυτό που ισχύει τώρα. Θα μπορούσε να συμβεί και στις 29 του μήνα, εγώ αυτό προτείνω», είπε χαρακτηριστικά.

Οι φόβοι για τα self-test

Σχετικά με τα self-test, τα αρμόδια μέλη της Επιτροπής που ασχολούνται με το διαγνωστικό μέρος του πανδημικού ιού μελετά τις δυνατότητες των γρήγορων τεστ προκειμένου να παρουσιάσει τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα self-test. Μετά την κατάρτιση των προδιαγραφών, που αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί και να συζητηθούν στη σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής, ταυτόχρονα θα συζητηθεί και η συνολική στρατηγική των τεστ στον πληθυσμό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το testing θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην καινούρια στρατηγική απέναντι στον ιό, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μειωθούν οι έλεγχοι που ήδη γίνονται και ξεπερνούν τις 65.000 την ημέρα. Τα self-test εξηγούν οι ειδικοί θα πρέπει να γίνονται επιπλέον των τεστ του μοριακού ελέγχου ή των rapid τεστ που γίνονται από τον ΕΟΔΥ.

CONTINUE READING

Η συζήτηση θα αφορά επίσης την επίλυση άλλων θεμάτων που προκύπτουν από τη χρήση τους, όπως το πώς θα διασφαλίζεται η δήλωση των θετικών περιστατικών από τους πολίτες που σύμφωνα με το τεστ εμφανίζονται θετικοί στον ιό. Ήδη στις ΗΠΑ που τα self-test είναι ευρύτατα διαδεδομένα, υπάρχει δυνατότητα αυτόματης δήλωσης του νέου κρούσματος μέσω εφαρμογής στο κινητό η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.

Προηγουμένως όμως, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η ευαισθησία των τεστ – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ακρίβειά τους κυμαίνεται γύρω στο 40%, με αποτέλεσμα σε θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται το τεστ για την επιβεβαίωσή του.

Επόμενο θέμα που θα απασχολήσει την Επιτροπή σε ότι αφορά τα self-test είναι ο τρόπος που αυτά θα πετάγονται, καθώς πρέπει να θεωρούνται ως μολυσματικά απόβλητα και στην περίπτωση που βρεθούν στα κοινά οικιακά σκουπίδια, μπορεί να διευκολύνουν τελικά την εξάπλωση του ιού, αντί για την περιστολή του.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR