Navy
Updated at:

Ρελάνς Γάλλων με Βelharra: Κατασκευή τριών φρεγατών στην Ελλάδα & εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ

Οι Γάλλοι δεν μένουν με ''σταυρωμένα'' τα χέρια, καθώς επανέρχονται μέα νέα πρόταση προς το ΠΝ. Ήδη ΗΠΑ, Ολλανδία και Γαλλία έχουν καταθέσει τις τελικές τους προτάσεις, με το Παρίσι να θέλει να τελειώνει γρήγορα η υπόθεση. 

Εξάλλου δεν είναι τυχαία η επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Γαλλίας, Pierre Vandier στην Ελλάδα. Στη συνάντησή του με τον  Α/ΓΕΝ Στέλιο Πετράκη, το θέμα των φρεγατών Belharra ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.  

https://www.youtube.com/watch?v=1QkdAjjlfVA


    
Η ολλανδική πρόταση  

 

Σύμφωνα με τους Ολλανδούς, άνθρωποι της Damen επισκέφθηκαν «όλα τα σχετικά ναυπηγεία στην Ελλάδα, όπου οι έρευνές μας έδειξαν ότι το SIGMA θα μπορούσαν να κατασκευαστούν (σ.σ. στην Ελλάδα) χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας παγκοσμίως». «Οι έρευνές μας επικεντρώθηκαν επίσης στην τοπική αλυσίδα εφοδιασμού», ανέφερε στο navalnews.com ο αξιωματούχος της Damen Naval, Pieter Heijboer.

CONTINUE READING

Η ολλανδική πρόταση παίζει γερά στις προτιμήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, με τους Ολλανδούς να περιλαμβάνουν στην πρότασή τους τέσσερις SIGMA 11515 και δύο Karel Doorman ως πλοία ενδιάμεσης λύσης για την Ελλάδα, όπως ανέφερε το Πενταπόσταγμα. 

 

Η αμερικανική πρόταση  


  
Ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin τόνισε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνδράμουν με συγκεκριμένη πρόταση που αφορά σε «τέσσερα καινούργια πλοία καθώς και στον εκσυγχρονισμό ακόμη τεσσάρων πλοίων, που ήδη κατέχει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό». Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε ο ίδιος, δίνεται «η ευκαιρία να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα τα νέα πλοία» γεγονός που θα «αναζωογονήσει τα ελληνικά ναυπηγεία και θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας».

«Θα προχωρήσουμε», ανέφερε αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, «μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης και του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σε μια περιεκτική πρόταση που θα υποστηρίζεται πλήρως από την ηγεσία των ΗΠΑ. Και εάν υλοποιηθεί η πρόταση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την ελληνική και την αμερικανική κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον».  

Η γαλλική πρόταση  

 

Το Παρίσι προτείνει να κατασκευαστούν τρεις φρεγάτες στην Ελλάδα και η τέταρτη στη Γαλλία. Η γαλλική πρόταση υποστηρίζει πως η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή αξιοποιήση για την Ελλάδα σε συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ ο όμιλος εγγυάται τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνολογίας για την κατασκευή τριών φρεγατών στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυτονομία του Πολεμικού Ναυτικού και σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για τα ναυπηγεία όσο και την αλυσίδα εφοδιασμού στην Ελλάδα. Οι συνεργάτες της Team France που προσφέρουν το πακέτο (Naval Group, Thales, MBDA) είναι μια ισχυρή ομάδα που συνεργάζεται εδώ και δεκαετίες και πιο συγκεκριμένα στο γαλλικό πρόγραμμα FDI. 

 

Τι θα γίνει με τις φρεγάτες ΜΕΚΟ 


 
Την ίδια ώρα οι Γάλλοι προτείνουν μια λύση χωρίς ρίσκο για τον εκσυγχρονισμό των MEKO, καθώς η Thales, ο αρχικός πάροχος του CMS των φρεγατών, θα είναι υπεύθυνος για αυτό το έργο.

Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα Mid-Life Upgrade, όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων.     

CONTINUE READING

 

Το πρόγραμμα HN MEKO Mid-Life Upgrade προορίζεται να πραγματοποιηθεί σε ελληνικό ναυπηγείο, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, η THALES μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της THALES HELLAS S.A. και τόσο στην THALES όσο και στην NAVAL GROUP και τις ήδη διαμορφωμένες σχέσεις με υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους. 


 
Τα όπλα 

 

– Ο αντιπλοϊκός πύραυλος Exocet είναι γνωστός στο Πολεμικό Ναυτικό για την αξιοπιστία και τη φονικότητά του, από το πρώτο μισό της δεκαετίας του ‘70. Όταν με την εισαγωγή του σε ελληνική υπηρεσία επέβαλλε νέα, ασύγκριτου πλεονεκτήματος, επιχειρησιακά δεδομένα στα νερά του Αιγαίου.

– Ο αντιαεροπορικός – αντιπυραυλικός ASTER 30, σε συνδυασμό με το ραντάρ έρευνας SEAFIRE 500, θα αποδώσει (για πρώτη φορά στην ιστορία του) τη δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό, να προστατεύει αποτελεσματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, όχι μόνο τα ελληνικά νησιά και τις μονάδες του Στόλου από αεροπορικές επιθέσεις μαζικού χαρακτήρα (επιθέσεις κορεσμού) και με όπλα μεγάλης ακτίνας και ακρίβειας.

Παράλληλα θα εξασφαλίσει στο Πολεμικό Ναυτικό τη στρατηγική ικανότητα αποτροπής επιθέσεων με βαλλιστικά όπλα (πυραύλους), που θα εκτοξευθούν εναντίον υψηλής αξίας στόχων, οπουδήποτε εντός της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όπλα που ήδη αναπτύσσονται από την Τουρκία σε συνεργασία με το Πακιστάν και την Κίνα.

– Mε τον SCALP-Naval (MdcN), το Πολεμικό Ναυτικό επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα αποκτήσει ικανότητα υποστρατηγικής / στρατηγικής κρούσης. Αναβαθμίζοντας κατακόρυφα όχι μόνο τη δική του επιχειρησιακή βαρύτητα στον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό, αλλά και την ελληνική αποτρεπτική ισχύ συνολικά και αυξάνοντας εκθετικά τη σημασία του στο πλαίσιο των Συμμαχικών – ΝΑΤΟϊκών επιχειρησιακών σχεδίων.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR