Middle East
Updated at:

Αίγυπτος-Κατάρ κοντά σε συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του επιθυμεί να αποκαταστήσει «θερμές, σταθερές και καλές» σχέσεις με την Αίγυπτο μετά την υπογραφή συμφωνίας συμφιλίωσης στη Σαουδική Αραβία τον Ιανουάριο.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις μετά τη συμφωνία συμφιλίωσης της Al-Ula, η οποία έληξε μια ρήξη άνω των τριών ετών.

Η συμφωνία, που υπεγράφη από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) κατά τη διάρκεια της 41ης συνόδου κορυφής του ΣΣΚ στη Σαουδική Αραβία, επανακινώντας τις σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και του κουαρτέτου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου και των ΗΑΕ.

https://www.youtube.com/watch?v=gcq9GlfWCz4&t=1s

«Θέλουμε οι σχέσεις Κατάρ-Αιγύπτου να επιστρέψουν  και να γίνουν καλές και σταθερές μεταξύ των δύο αδελφικών χωρών», δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο.

CONTINUE READING

Μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry την Τετάρτη, ο ΥΠΕΞ του Κατάρ  δήλωσε ότι οι συνομιλίες χαρακτηρίζονται από «πνεύμα θετικότητας και αισιοδοξίας για την επιστροφή των σχέσεων στο φυσιολογικό».

Επίσημες αντιπροσωπείες από την Αίγυπτο και το Κατάρ πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στο Κουβέιτ την προηγούμενη εβδομάδα για να συζητήσουν μελλοντικά βήματα για την ενίσχυση της κοινής εργασίας και των διμερών δεσμών μετά την υπογραφή της συμφωνίας Al-Ula.

Ο Sheikh Al-Thani αναφέρθηκε στη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ως «θετική», λέγοντας ότι περιελάμβανε «θετικά βήματα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Κατάρ και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου».

Στη συνέντευξη Τύπου παρακολούθησαν ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul-Gheit. Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης συμφώνησαν να ανανεώσουν την πενταετή θητεία του Aboul-Gheit.

Ο ΥΠΕΞ του Κατάρ συγχαίρει τον Aboul-Gheit και του εύχεται επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό του Κατάρ για το αν η Ντόχα θα συνεχίσει τις ισχυρές σχέσεις της με την Άγκυρα και την Τεχεράνη, παρά τις κατηγορίες των αραβικών χωρών ότι αυτά τα δύο κράτη παρεμβαίνουν στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

"Η Τουρκία και το Ιράν είναι γειτονικές χώρες με τα αραβικά κράτη και υπήρξε απόκλιση στις απόψεις μεταξύ των αραβικών χωρών σχετικά με αυτό", δήλωσε ο υπουργός.

«Εμείς, απορρίπτουμε την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας, καθώς απορρίπτουμε την ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Κατάρ», είπε.

«Επίσης, η προστασία της κυριαρχίας των κρατών αποτελεί τη βάση για τις θέσεις μας. Βλέπουμε ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να προστατεύει την κυριαρχία του… και να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρήσει την ασφάλειά του».

Όταν ρωτήθηκε για το μελλοντικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των αραβικών κρατών και της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, ο υπουργός είπε ότι οι αραβικές χώρες θα συνεργαστούν με οποιαδήποτε χώρα που αντιμετωπίζει θετικά την υπόθεση.

CONTINUE READING

«Ως αραβικές χώρες, εμμένουμε στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία και στη λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο υπουργός.

«Σίγουρα, οι αραβικές χώρες θα αντιμετωπίσουν θετικά και με εποικοδομητικά τρόπο την οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση ή οποιαδήποτε άλλη χώρα που θα εργαζόταν σύμφωνα με αυτήν την κατεύθυνση και θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα θετικά», δήλωσε ο υπουργός.

Επιβεβαίωσε ότι τα αραβικά κράτη, σε αυτήν την περίπτωση, θα συνεργαστούν με αυτές τις χώρες «για να αναβιώσουν την ειρηνευτική διαδικασία και να τερματίσουν τις πρακτικές της ισραηλινής κατοχής».

Εκτίμηση

H σύγκληση απόψεων και η αποκατάσταση των σχέσεων του Κατάρ με την Αίγυπτο αλλά με τις άλλες Αραβικές χώρες αναμένεται να απομειώσουν την Τουρκική επιρροή στη χώρα. Επιπλέον η Τουρκία θα χάσει τον οικονομικό της σπόνσορα και συνεπώς δεν θα έχει την οικονομική άνεση στρατολόγησης και πληρωμής μισθοφόρων. 

Αυτό θα την αναγκάσει σταδιακά να σταματήσει  τη συνεχή διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων και να "μαζευτεί" από το άπλωμα που έχει κάνει σε Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι πόλεμοι κοστίζουν ακριβά και η τουρκική οικονομία είναι πολύ αδύναμη. Τα όποια  λίγα χρήματα υπάρχουν ο Ερντογάν αν θέλει να έχει ελπίδες να εκλεγεί ξανά θα τα πρέπει να τα διαθέσει για το λαό του και όχι για πολέμους.

Ωστόσο το γεγονός ότι το Κατάρ αντιδιαστέλεται το Ισραήλ στο θέμα της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης και το γεγονός ότι ΗΑΕ, Μπαχρείν, Ομάν έχουν βελτιώσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, θέτει το Κατάρ απέναντι και όχι δίπλα στις  παραπάνω Αραβικές χώρες. Η Αίγυπτος έχει ούτως ή άλλως καλές πολιτικές και εσχάτως, λόγω φυσικού αερίου κυρίως, καλές οικονομικές σχέσεις  με το Ισραήλ

Τα συμφέροντα είναι πολλά και αντικρουόμενα στην περιοχή της Μ.Ανατολής και μένει να δούμε τις εξελίξεις.

https://www.youtube.com/watch?v=XYDiZbux9pE&t=1s

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR