Greek-Turkish Relations
Updated at:

"Παραλύει" η τουρκική ΠΑ - ''Ωμή'' παραδοχή: ''Έχουμε τεράστιο πρόβλημα''

''Η τουρκική εταιρεία Baykar Defense, ξεκινά εργασίες για τον σχεδιασμό ενός νέου εξοπλισμένου drone, καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η Τουρκία θα μπορέσει να εκσυγχρονίσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών της'', ανέφερε ο αναλυτής και δημοσιογράφος Μπουράκ Μπεκτίλ για τον ιστότοπο Defense News τη Δευτέρα.

Η εταιρεία Μπαϊκάρ, ανήκει στην οικογένεια  του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη φάση σχεδιασμού μέχρι το 2023, προκειμένου να συμπέσει με τον εκατονταετή εορτασμό δημιουργίας της  Τουρκικής Δημοκρατίας , δήλωσε ο Μπεκντίλ.

https://www.youtube.com/watch?v=lyC4ErDcByI

Το εν λόγω drone θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, θα πετάει σε υψόμετρο 40.000 ποδιών, θα πετάει με ταχύτητα  μέχρι 0,8 Mach και θα μπορεί να μεταφέρει έναν τόνο πυρομαχικών, σύμφωνα με τον Μπεκντίλ.

CONTINUE READING

Η Τουρκία αναπτύσσει το εγχώριο μαχητικό TF-X, αλλά η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί, ενώ οι αρχές κινούνται για να διασφαλίζουν την αγορά κινητήρων, οι οποίοι δεν θα κατασκευάζονται στο εσωτερικό.

Το  Αμερικανικό Πεντάγωνο ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών F-35 το 2019 λόγω της αγοράς ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι οι πύραυλοι δεν είναι συμβατοί με την αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ και ενέχουν κίνδυνο ασφάλειας.

Η εταιρεία  Baykar είναι ο κατασκευαστής των drones Bayraktar TB2, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς στις μάχες στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στην επίμαχη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και στη Συρία και τη Λιβύη, όπου η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα και μαχητές.

Το ενδέκατο αναπτυξιακό σχέδιο της Τουρκίας, το οποίο ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο το 2019, έθεσε φιλόδοξους στόχους για τον εγχώριο αμυντικό κλάδο  της χώρας μέχρι το 2023, συμπεριλαμβανομένου του 75% του εγχώριου σχεδιασμού και της παραγωγής και τον διπλασιασμό της απασχόλησης στον τομέα.

Εκτίμηση

Τα παραπάνω μας οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:

1. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16  από εγχώριες εταιρείες δεν φαίνεται να τελεσφορεί. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταλλακτικών τους, θα έχει ως αποτέλεσμα σταδιακά την μείωση της διαθεσιμότητας αεροσκαφών της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, αφού θα αναγκάζονται οι Τούρκοι μηχανικοί να καταφεύγουν σε κανιβαλισμό των F-16 τους, προκειμένου να διατηρήσουν επιχειρησιακά έναν αριθμό από αυτά.

2. Στον αντίποδα η Ελληνική πολεμική αεροπορία, εξοπλισμένη με Mirage-2000, F-16 Block 52, F-16 Viper, Rafale και με συνεχή ροή ανταλλακτικών θα παρουσιάζει υψηλές διαθεσιμότητες. Συνεπώς η Ελλάδα θα διαθέτει περισσότερα και υπέρτερης μαχητικής δυνατότητας αεροσκάφη από τα αντίστοιχα Τουρκικά. Άρα μιλάμε για καθολική αεροπορική υπεροχή σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο. Αν μάλιστα η Ελλάδα προμηθευθεί F-35  και ιπτάμενα τάνκερ, θα μιλάμε για "πάρτυ στον αέρα" από πλευράς μας έναντι της Τουρκίας

3. Η Τουρκία  από τα παραπάνω δεν  φαίνεται  να υπολογίζει στην απόκτηση  αμερικανικών F-35 μαχητικών, γεγονός που δείχνει ότι δεν θα βελτιωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Απόρροια αυτού είναι ότι η οι Τούρκοι θα εμείνουν στην διατήρηση των S-400, χωρίς να υποχωρούν στις Αμερικανικές πιέσεις.

4. Το  Τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο Anadolou, δεν θα φέρει μαχητικά αεροσκάφη, γεγονός το οποίο έχει ως συνέπεια την κατακόρυφη μείωση της μαχητικής ισχύος του και των δυνατοτήτων του

5. Η Ελλάδα θα πρέπει να προμηθευθεί antidrone συστήματα, προκειμένου να εξαλείψει την απειλή των τουρκικών Drone

5 Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι τουρκικοί λεονταρισμοί είναι κούφιοι, αφού η πολεμική αεροπορία είναι ο αποφασιστικότερος παράγοντας που κρίνει την έκβαση πολεμικών επιχειρήσεων. Ο χρόνος είναι υπέρ μας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR