Πολύ ψηλά σήκωσε ο τουρκικός τύπος την κίνηση του Αιγυπτίου προέδρου Αλ Σίσι, να αφαιρέσει ορισμένους στίχους από το Κοράνι από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Αιγυπτίων μαθητών διότι αυτό κατα τον Αιγύπτιο υπουργό, “προωθούσε τον εξτρεμισμό”.
Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια “για να κοπούν τα πλοκάμια” της μουσουλμανικής αδελφότητας στην Αίγυπτο, η οποία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα αυτή.
“Ο Πρόεδρος Abdulfattah al-Sisi, ο οποίος ήρθε στην εξουσία στην Αίγυπτο με πραξικόπημα, αποφάσισε ότι ορισμένοι στίχοι στο Κοράνι πρέπει να αφαιρεθούν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι στίχοι φέρεται να "προωθούν τον εξτρεμισμό", για αυτό και θα αφαιρεθούν από όλα τα σχολικά εγχειρίδια”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αιγυπτιακού υπουργείου παιδείας", αναφέρει τουρκική εφημερίδα.
Σε δήλωση του υφυπουργού παιδείας Reda Hegazi, αναφέρθηκε ότι ο Σίσι έδωσε επίσης εντολή για τους δασκάλους που διδάσκουν την ισλαμική εκπαίδευση στη χώρα να είναι «μετριοπαθείς» άνθρωποι και όχι φανατικοί μουσουλμάνοι.
Σε ομιλία του προς την επιτροπή άμυνας και εθνικής ασφάλειας της Αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων στις 14 Φεβρουαρίου, ο Hegazi ισχυρίστηκε ότι αυτές οι κινήσεις έρχονται με σχετικό νομοσχέδιο, που έχει ως στόχο την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού στη χώρα.
Η απόφαση για περιορισμό των στίχων του Κορανίου προκάλεσε αντιδράσεις από τους φανατικούς της μουσουλμανικής αδελφότητας όπως ήταν φυσικό.
Η Αίγυπτος, στην πλειοψηφία έχει μουσουλμάνους, ενώ διαθέτει και 20 εκατ. Κόπτες χριστιανούς, για αυτό και ο Αιγύπτιος πρόεδρος προσπαθεί να βρει τη "χρυσή τομή" για σχετική θρησκευτική ειρήνη στη χώρα, με κινήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.
Εκτίμηση υπάρχει ότι το επόμενο διάστημα, οι παράνομες οργανώσεις της αδελφότητας, σε συνεργασία με την Τουρκία θα προκαλέσουν ταραχές στη χώρα με στόχο τον ίδιο τον Αλ Σίσι.
Αυτή η πρακτική είναι η συνήθης που ακολουθούν οι φανατικοί Ιμάμηδες στη χώρα, οι οποίοι όμως σήμερα δεν είναι αποδεκτοί από το καθεστώς της Αιγύπτου.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο είναι ένα σουνιτικό ισλαμιστικό θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό κίνημα. Θεωρείται η μεγαλύτερη και η καλύτερα οργανωμένη πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο.
Υπολογίζεται από διαφορετικές πηγές πως έχει 2 ή 2,5 εκατομμύρια οπαδούς/υποστηρικτές.
Η οργάνωση ιδρύθηκε στην Αίγυπτο από τον Χασάν Αλ Μπάνα, τον Μάρτιο του 1928, ενώ εξαπλώθηκε και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Το πιο μεγάλο παρακλάδι της βρίσκεται στην Αίγυπτο, παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης το 1948, το 1954, το 1965, και το 2013.
Στην προσπάθεια ανόδου της Τουρκίας, «όχημα» ήταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η επιρροή της οποίας σε όλο τον πολιτικό βίο της Μέσης Ανατολής και του ισλαμικού κόσμου είναι ιδιαιτέρως σημαντική και μακροχρόνια.