Greek-Turkish Relations
Updated at:

Αθήνα-Άμπου Ντάμπι σε πλήρη στρατιωτική συνεργασία: Έρχεται άσκηση Ελλάδας-Κύπρου-ΗΑΕ-Ισραήλ-ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο

Καλά νέα μας έρχονται για την επόμενη περίοδο στην Α. Μεσόγειο με μεγάλη άσκηση που είναι ήδη στα σκαριά.

Κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, των ΗΑΕ, της Σλοβακίας, της Ισπανίας, του Καναδά και των ΗΠΑ βρίσκεται στο σχεδιασμό για αργότερα φέτος, αναφέρουν αραβικές πηγές.

CONTINUE READING

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία φέρνει ραγδαίες εξελίξεις τους επόμενους μήνες στην περιοχή ενώ η Τουρκία προχωρά συστηματικά σε άνοδο της έντασης με την Ελλάδα βάζοντας σε σκέψεις τους ειδικούς για τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν στο Αιγαίο.

Σημαντική εξέλιξη των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΑΕ

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Νοεμβρίου 2020, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Αμπού Ντάμπι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες για να συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Mohammed bin Zayed.

Η συνάντηση αποδείχθηκε ιστορική. Η Ελλάδα και τα ΗΑΕ υπέγραψαν μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, συμπεριλαμβανομένης και της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας. 

CONTINUE READING

Η Αθήνα χαιρέτισε την συμφωνία ως τη σημαντικότερη που είχε υπογράψει η χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η διμερής συνεργασία για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα ανάμεσα στις δύο χώρες επεκτείνεται ραγδαία. 
Την Κυριακή, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε τα ΗΑΕ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, για να συζητήσει την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και να συμμετάσχει σε δύο διεθνείς αμυντικές εκθέσεις, την IDEX 2021 και τη NAVDEX 2021. 

Το περασμένο καλοκαίρι τα ΗΑΕ έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Κρήτη για να συμμετάσχουν σε αεροπορικές ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. 

Ένα περαιτέρω σημάδι της αυξανόμενης στρατιωτικής συνεργασίας, ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν η συμμετοχή των ΗΑΕ στην κοινή πολυεθνική αεροναυτική άσκηση με την ονομασία «ΜΕΔΟΥΣΑ» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. 

Η άσκηση ήταν ένα ανεπίσημο, αν και άμεσο μήνυμα προς την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Η αμυντική συνεργασία είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα στο βαθμό που συμβάλλει σε δύο τομείς:

Πρώτον, στην αύξηση των επενδύσεων από τα ΗΑΕ στον αμυντικό κλάδο της Ελλάδας και δεύτερον στην συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και της ασφάλειας», δήλωσε ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επικεφαλής του Κέντρου Μεσογειακών και Ισλαμικών Σπουδών. 

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη του νέου ηγετικού ρόλου που τα ΗΑΕ φιλοδοξούν να παίξουν από τον Κόλπο έως την Λιβύη. Οι ρίζες της συνεργασίας Ελλάδος-ΗΑΕ μπορούν να αναχθούν στην Αραβική Άνοιξη, η οποία δημιούργησε μια νέα δυναμική από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο.

Έκτοτε, η Τουρκία έχει γίνει ένας εξαιρετικά δυναμικός και φιλόδοξος γεωπολιτικά "ταραξίας" του περιφερειακού status quo με δύο τρόπους.

Πρώτον, απειλεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο αμφισβητώντας δυναμικά είτε την εδαφική τους ακεραιότητα είτε τα δικαιώματά τους να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τους εθνικούς τους πόρους στα κοιτάσματα τους ή στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ).

Το μνημόνιο συνεννόησης του Νοεμβρίου 2019 μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) και της Τουρκίας, το οποίο καθορίζει ένα θαλάσσιο όριο μεταξύ των δύο χωρών, αγνοεί τις ελληνικές και αιγυπτιακές ΑΟΖ, και είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα του πώς βλέπει η Άγκυρα την προστασία των γεωοικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή. 

Δεύτερον, η Τουρκία αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ειρήνη μετά την Αραβική Άνοιξη, κυρίως μέσω της υποστήριξης της προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά και λόγω της παρουσίας της στη Συρία, τη Λιβύη και το Κέρας της Αφρική", τονίζει ο ίδιος. 

Η Αδελφότητα είναι ένα τεράστιο εμπόδιο τόσο στα ΗΑΕ όσο και στη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, η Άγκυρα ακολουθεί μια στρατηγική με στόχο την άσκηση ασφυκτικής επιρροής σε περιοχές όπου βλέπει ένα κενό ισχύος να αναδύεται. 

Αυτή η στρατηγική βασίζεται στο δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας και έχει στόχο να παρουσιάσει την Τουρκία ως μια ισχυρή ναυτική δύναμη από τη Λιβύη έως τον Κόλπο. Αυτές οι εξελίξεις όμως έφεραν τα αποκλειστικά συμφέροντα της Ελλάδας και των Εμιράτων τόσο κοντά. 

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ιδιαίτερος συνομιλητής για τα ΗΑΕ. Παρά τον περιφερειακό της ρόλο στην ΕΕ και την καταστροφική οικονομική κρίση του 2009, η Ελλάδα αναδύεται ως δυνητικός μεγάλος παράγοντας στη Μεσόγειο και δεν μπορεί να παραβλεφθεί η γεωστρατηγική σημασία της Αθήνας», δήλωσε ο Cinzia Bianco, ερευνητής του Κόλπου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. 

CONTINUE READING

«Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και έχει γεωγραφική εγγύτητα με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη 4,1% έως το 2021, θα έρθουν σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα από τις αναμενόμενες πρόσθετες δαπάνες λόγω των νέων πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών, και αυτό θα δημιουργήσει μαι ισχυρή δύναμη στην περιοχή», τονίζει ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ΗΑΕ έγιναν δεκτά τον Δεκέμβριο ως παρατηρητής στο East Med Gas Forum που εδρεύει στο Κάιρο. Η ουσία είναι ότι Αθήνα και Αμπού Ντάμπι βλέπουν τα συμφέροντά τους να συνδέονται στενά και στη Λιβύη, καθώς και οι δύο χώρες αντιτίθενται στην παρουσία των Τούρκων στην Τρίπολη. 

Υπενθυμίζουμε ότι τα ΗΑΕ μαζί με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία συμμετείχαν πρόσφατα στο Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα. 

Η εταιρική σχέση Ελλάδας-Εμιράτων θα μπορούσε να αντισταθμίσει την περιφερειακή επιθετικότητα της Τουρκίας και να χρησιμεύσει ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και του Κόλπου σε μια εποχή διευρυνόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού και τουρκικών φαντασιώσεων.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR