ελληνικού προξενείου στο Βερολίνο
World

Βερολίνο: Κατάληψη του ελληνικού προξενείου για τον Κουφοντίνα!

Ομάδα αλληλέγγυων εισέβαλε το μεσημέρι της Τετάρτης στο προξενείο της Ελλάδας στο Βερολίνο, όπως γράφει το defence-point.gr, που βρίσκεται στην κεντρική περιοχή Mitte. Η ομάδα αποτελούνταν από οκτώ γυναίκες και έναν άνδρα, Έλληνες και Γερμανοί. Η κατάληψη έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον Δημήτρη Κουφοντίνα που εδώ και 47 ημέρες βρίσκεται σε απεργία πείνας. Σε ανακοίνωση που μοίρασαν ζητούσαν το να σταματήσει «η δολοφονία» του Δ. Κουφοντίνα και να ικανοποιηθεί το αίτημά του για μεταφορά στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η εξέλιξη της κατάληψης

Η κατάληψη ξεκίνησε στις 12.00 τοπική ώρα. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο Πάνος Πιτσάρης, ο οποίος είχε έρθει από τη Δρέσδη στο Βερολίνο, για να υποβάλει αίτηση έκδοσης διαβατηρίου. Όπως διηγείται, είχε ανέβει στον 5ο όροφο του κτηρίου που στεγάζεται το προξενείο. Με το που άνοιξε μια υπάλληλος την πόρτα, ήρθε από πίσω του μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι τον παραμέρισαν για να εισβάλουν στο προξενείο. Ακολούθησαν λεκτικές αντεγκλήσεις, πριν του κλείσουν την πόρτα. Σύμφωνα με πληροφορίες του προγράμματός μας, αυτοί ήταν οι μοναδικοί διαπληκτισμοί καθ’ όλο το διάστημα της κατάληψης. Στην πορεία της οι καταληψίες φώναζαν συνθήματα από το παράθυρο του προξενείου υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ είχαν αναρτήσει πανό, στο οποίο εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους με τον απεργό πείνας.

Οι προσπάθειες του προξενικού προσωπικού να πείσει τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν εκούσια, έμειναν άκαρπες. Σχετικά γρήγορα καλέστηκε η αστυνομία. Γύρω στις 13.45 τοπική ώρα αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στους χώρους του προξενείου και απομάκρυναν με χειροπέδες τους καταληψίες. ¨Όπως τόνισε αξιωματικός της αστυνομίας στην Deutsche Welle, οι συλληφθέντες δεν έφεραν καμία αντίσταση, όλα κύλησαν ομαλά και ήρεμα. Στη συνέχεια ακολούθησε η ταυτοποίηση των συλληφθέντων στο δρόμο, μια διαδικασία που διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα. Τρία άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ έξι μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της αστυνομίας του Βερολίνου για λήψη των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων. Όλοι τους αντιμετωπίζουν την κατηγορία παραβίασης οικιακού ασύλου. Ο γερμανικός ποινικός κώδικας προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις την επιβολή προστίμων και φυλάκιση ως ένα χρόνο.

CONTINUE READING

Διαφορετική αντιμετώπιση στο παρελθόν

Η αντιμετώπιση των διαδηλωτών στην τωρινή κατάληψη του προξενείου είναι αισθητά διαφορετική από αυτή που έγινε στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Στην κατάληψη τότε, που έγινε με αφορμή τις εκκενώσεις κατειλημμένων κτηρίων στην Ελλάδα, είχε έρθει στο προξενικό γραφείο ο τότε πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης. Σε πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους καταληψίες είχε καταφέρει να τους πείσει, ώστε να αποχωρήσουν οικειοθελώς.

Η λύση που είχε βρεθεί τότε ήταν η εξής: δεν θα τους γινόταν μήνυση, αλλά κατά την έξοδό τους από το προξενείο θα έπρεπε να δώσουν τα στοιχεία τους στην αστυνομία, που περίμενε στην είσοδο του κτηρίου. Φαίνεται ότι αυτή τη φορά οι οδηγίες της Αθήνας προς το διπλωματικό προσωπικό στο Βερολίνο ήταν διαφορετικές. Πάντως, για το ερχόμενο Σάββατο έχει ανακοινωθεί πορεία αλληλεγγύης με το Δ. Κουφοντίνα, που θα ξεκινήσει από την περιοχή Κρόιτσμπεργκ και θα καταλήξει στο ελληνικό προξενείο. Αναμένεται η συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR